Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Αφαιρέθηκε η γαλάζια σημαία από τον Καλαθά

 

Αφαιρέθηκε η “Γαλάζια Σημαία” από την παραλία του Καλαθά, έπειτα από έλεγχο που διενήργησαν αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.

Αυτό γνωστοποιείται από την Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» όπου παράλληλα επισημαίνεται ότι “Γαλάζιες σημαίες” αφαιρέθηκαν από 7 ακόμη παραλίες της χώρας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: « Οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές, που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.
Οι 8 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:
·         Ακτή Αγ. Πέτρος, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου
·         Ακτή Χρυσή Άμμος, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου
·         Ακτή Λεπτοκαρυά 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
·         Ακτή Πλάκα-Μύλος, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
·         Ακτή Πλαταμώνας 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
·         Ακτή Σκοτίνα, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
·         Ακτή Ανατολικά Ενυδρείου, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου
·         Ακτή Καλαθάς, Δήμος Χανίων, Π.Ε. Χανίων

 

Αναθεώρηση της απόφασης ζητά ο δήμος Χανίων

Αναφορικά με την απόφαση του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για απόσυρση της παραλίας του Καλαθά από τον κατάλογο των βραβευμένων παραλιών του 2019 από τον Δήμο Χανίων εκφράζεται δυσαρέσκεια και προβληματισμός, καθώς αυτή είναι εντελώς άδικη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Δήμος, μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του, καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια και επιμέλεια για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες ντόπιους και αλλοδαπούς. Μέρος των υποχρεώσεων αυτών αποτελεί η σύναψη συμβάσεων με αναδόχους για τον καθαρισμό των παραλιών και των δημοτικών αφοδευτηρίων αιγιαλού, ανεξάρτητα αν η ακτή έχει βραβευτεί ή όχι με «Γαλάζια Σημαία».

Μάλιστα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, που έπληξαν τον Δήμο μας λίγο πριν την έναρξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα τεχνικά συνεργεία κατέβαλαν υπερπροσπάθεια, προκειμένου έγκαιρα να προετοιμαστούν οι βραβευμένες παραλίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είχαν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Επιπλέον, οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν επιφορτιστεί με την καθαριότητα και την ναυαγοσωστική κάλυψη των λουομένων, καταβάλλοντας ετησίως ένα αρκετά σεβαστό ποσό (61.863€ και 469.862€, αντίστοιχα).

Κατά τις ημερομηνίες ελέγχου της παραλίας του Καλαθά, τα τεχνικά συνεργεία του αναδόχου και του Δήμου ενήργησαν άμεσα, αποκαθιστώντας τις όποιες εκκρεμότητες. Άλλωστε, πρόκειται για συνήθη και επαναλαμβανόμενη τακτική του Δήμου όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους των παραλιών, στους οποίους δεν έχει δικαιοδοσία, εφόσον η κυριότητα ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Η εικόνα και η κατάσταση των παραλιών στο σύνολό τους είναι δε αυτή, που χαρακτηρίζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι μια άτυχη στιγμή σε μια μεμονωμένη περίπτωση.

Ήδη σε επικοινωνία της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Καθαριότητας του Δήμου με το Πρόγραμμα ζητείται η αναθεώρηση της απόφασης, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη παραλία τόσο η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών όσο και η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι εξαιρετική, με μηδενικές επιβαρύνσεις, συμπεριλαμβανομένου και του παρακείμενου υδροβιότοπου, που προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα των μικρών νησιωτικών υγρότοπων (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012). Η ευρύτερη δε περιοχή είναι χαρακτηρισμένη και ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΦΕΚ 1242/Β/1973)».

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Για το 2018 βραβεύτηκαν με “Γαλάζια σημαία” 519 Ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και 1 σκάφος αειφόρου τουρισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Την κυρία αντιδήμαρχου την πήραμε τηλέφωνο όλο το καλοκαίρι για την κατάσταση στο Καλαθά και την έλλειψη προστασίας του περιβάλλοντος εκεί αλλά δεν έγινε ποτέ τίποτα. Μονό υποσχέσεις. Ωστόσο το πρόγραμμα Blue Beach δεν κάνει και τίποτα το φοβερό για το περιβάλλον ούτε για τον έλεγχο των αυθαιρέτων εγκαταστάσεων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα