Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

AEGEAN και Ελληνικά Πετρέλαια βάζουν την Ελλάδα στον χάρτη των πράσινων αερομεταφορών

Στον χάρτη των πράσινων αερομεταφορών βάζει την Ελλάδα η στρατηγική συμφωνία AEGEAN-Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων SAF.

Ειδικότερα, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της θυγατρικής του ΕΚΟ, ανέλαβε να εξασφαλίσει την προμήθεια SAF στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” με την AEGEAN να χρησιμοποιεί SAF σε πτήσεις της που αναχωρούν από τη βάση της στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας την πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία και μια από τις λίγες στην Ευρώπη, που πραγματοποιεί πτήσεις σε τακτική βάση με βιώσιμα καύσιμα.

Την παραπάνω συμφωνία παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος της AEGEAN Ευτύχιος Βασιλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, σε κοινή συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με τη συμφωνία αυτή, οι δυο οργανισμοί ανοίγουν τον δρόμο για την έγκαιρη προσαρμογή της χώρας μας στους στόχους της επικείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για υποχρεωτική χρήση SAF 2% το 2025 σε όλες τις πτήσεις από τα αεροδρόμια της ΕΕ και θέτουν τα θεμέλια για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα συμπεριλάβουν τη χώρα στον χάρτη των βιώσιμων αερομεταφορών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, AEGEAN και ΕΛΠΕ επισήμαναν την ανάγκη ένταξης των SAF στον εθνικό ενεργειακό και κλιματικό σχεδιασμό και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης και της χρήσης τους στην Ελλάδα, ενόψει και των επικείμενων ευρωπαϊκών δεσμεύσεων με αφετηρία το 2025 και εφεξής.

Το κόστος αναλαμβάνουν οι δυο εταιρείες ενώ στα σχέδια είναι να μπορεί να εφοδιάζονται με καύσιμα SAF και οι πτήσεις που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Στήριξη της κυβέρνησης – Συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής

Την πρωτοβουλία των δυο εταιρειών χαιρέτησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας και Μεταφορών & Υποδομών Κ.Καραμανλής. Μάλιστα συμφωνήθηκε η συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής στην οποία θα μετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Οικονομικών με αντικείμενο την περαιτέρω διερεύνηση ζητημάτων που σχετίζονται με τις προτάσεις της χώρας για:

– τους υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκούς κανονισμούς γύρω από τα πράσινα αεροπορικά καύσιμα

– την εφοδιαστική αλυσίδα για τα πράσινα καύσιμα και τις εγκαταστάσεις αεροδρομίων, και

– οι ευκαιρίες για την παραγωγή πράσινων αεροπορικών καυσίμων εντός της Ελλάδας.

Τι είναι τα βιώσιμα καύσιμα και από τι παράγονται

Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF ) αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες απανθρακοποίησης των αερομεταφορών καθώς παράγονται από βιώσιμες πρώτες ύλες, όπως βιομάζα, χρησιμοποιημένα έλαια, ζωικά λίπη. Συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών περίπου 80% σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, η τεχνολογία τους είναι άμεσα διαθέσιμη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από σήμερα με τα υπάρχοντα αεροσκάφη. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, SAF παράγονται κυρίως σε μονάδες στη Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.α. -αλλά όχι στην Ελλάδα- με τη συνολική ποσότητα SAF που παράγεται να υπολογίζεται σε <1% σε σχέση με τη συνολική ζήτηση σε αεροπορικά καύσιμα και την τιμή διάθεσης τους να είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερη της τιμής του συμβατικού αεροπορικού καυσίμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τους στόχους τής ΕΕ, η συνολική ποσότητα SAF δεν προβλέπεται να ξεπεράσει ποσοστό 8-10% έως το 2030. Γι’ αυτό σήμερα στην Ευρώπη SAF έχουν αρχίσει να διατίθεται σε τακτική βάση μόλις σε 7 αεροδρόμια (Φρανκφούρτη, Παρίσι CDG, Άμστερνταμ, Ελσίνκι, Στοκχόλμη, Αμβούργο, Μόναχο) με την Ελλάδα να είναι η 8η χώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η πρώτη πτήση με μείγμα βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων πραγματοποιήθηκε από την AEGEAN τον Ιούλιο του 2021 κατά την πτήση παραλαβής ενός ακόμη αεροσκάφους τύπου Α321neo από το Αμβούργο.

Ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αφού συνεχάρη τις δυο εταιρείες για την κοινή προσπάθεια τους σε μια περίοδο έντονης διεθνούς ενεργειακής κρίσης, επισήμανε, πως οι πράσινες μεταφορές αποτελούν κεντρικό στόχο τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν όμως και κεντρικό στόχο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμη σημασία έχουνε οι πράσινες μεταφορές, ειδικά όταν μιλάμε και για αεροπορικές μεταφορικές. Η πρωτοβουλία αυτή βάζει τη χώρα μας στη διεθνή πρωτοπορία κι εντάσσεται ακριβώς σε μία λογική η οποία πιστεύουμε και εμείς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι πρέπει να προχωράμε. Να ενώσουμε δυνάμεις λοιπόν μαζί, ο ιδιωτικός τομέας μαζί με τη συνεργασία των δύο συναρμόδιων υπουργείων, έτσι ώστε να πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε» προσέθεσε, διαβεβαιώνοντας «από την πλευρά μας, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κι εγώ θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να συμβάλουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συνεχάρη και αυτός τις δυο εταιρείες επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση των αιτιών της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους μας. «Η κυβέρνησή μας έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πρωτοπόρα, καθώς η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, παγκοσμίως. Η συνεργασία των δυο μεγάλων εταιρειών, των ΕΛΠΕ και της AEGEAN, αποδεικνύει ότι και ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και στην πράσινη μετάβασή» προσέθεσε.

«Η AEGEAN χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες βιώσιμων καυσίμων και αυτός είναι ένας παράγοντας για τον οποίο η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Ήδη στις μέρες μας ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ευρώπη για τα αεροπορικά καύσιμα, αλλά εμείς πρωτοπορούμε καθώς η σημερινή πρωτοβουλία προηγείται ακόμα και αυτής της ευρωπαϊκής οδηγίας που αναμένεται» είπε ο υπουργός Κ. Σκρέκας.

O Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της AEGEAN δήλωσε: «Στην AEGEAN εργαζόμαστε συστηματικά τα τελευταία χρόνια για περισσότερο πράσινες και περιβαλλοντικά βιώσιμες μεταφορές, τόσο μέσα από το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου μας όσο και μέσα από την εφαρμογή βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων, όπως είναι η διευρυμένη χρήση βιώσιμων καυσίμων στις πτήσεις μας. Η συνεργασία μας με τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για τη χρήση μείγματος SAF σε πτήσεις μας από τη βάση της Θεσσαλονίκης, παρά τη δυσμενή συγκυρία και τις επιπτώσεις στο κόστος των καυσίμων, υλοποιεί τη δέσμευσή μας για συνεχή αύξηση του οικονομικού μας αποτυπώματος ενόσω το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα θα μικραίνει. Ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα μπορέσουμε να εφοδιάζουμε με καύσιμα που εμπεριέχουν SAF και τις πτήσεις μας που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που θα μηδενίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις αεροπορικές μεταφορές δεν είναι ακόμη εφαρμόσιμες σε μεγάλη κλίμακα, πρέπει να αναζητήσουμε πρακτικές λύσεις και μέσα από τη συνεργασία να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τις κατάλληλες πολιτικές που θα επιταχύνουν την εφαρμογή τους».

Τέλος, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Ανδρέας Σιάμισιης, σημείωσε: «Ως πρωτοπόρος Όμιλος που καινοτομεί και βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, επενδύουμε διαρκώς στη σύγχρονη τεχνολογία και αναζητούμε καινοτόμες λύσεις για την παραγωγή ενεργειακών προϊόντων περιορισμένου, ή και μηδενικού αποτυπώματος. Σήμερα, μαζί με την AEGEAN, κάνουμε ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα και για τη χώρα μας, ώστε να διασφαλίσουμε περιβαλλοντικά βιώσιμες αερομεταφορές και είμαι βέβαιος, μετά τη σημερινή συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, ότι και η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η χρήση SAF αποτελεί μια εφικτή και αποτελεσματική λύση για την βραχυπρόθεσμη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, χωρίς να απαιτούνται τροποποιήσεις στον κινητήρα, ή σημαντικές αλλαγές στην υποδομή των αεροδρομίων. Όμως, το κόστος του νέου αυτού καυσίμου είναι τέσσερις φορές πιο υψηλό και η διεθνής παραγωγή πολύ μικρή. Η ένταξη των SAF στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, μπορεί να προσφέρει το αναγκαίο υποστηρικτικό και θεσμικό πλαίσιο και να δώσει επιπλέον κίνητρα για τις σημαντικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν για τη παραγωγή τους σε ευρεία κλίμακα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα