Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Αδημοσίευτα ντοκουμέντα από τη ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Στιγμιότυπα ζωής, από την πολιτική καριέρα, τη συμμετοχή στα κοινά, τις καθημερινές στιγμές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όπως αποτυπώθηκαν από τον σπουδαίο φωτογράφο Τάσο Πρωτοψάλτη που για χρόνια πολλά τον ακολουθούσε με την κάμερα στο χέρι. Στις προεκλογικές του ομιλίες και εκδηλώσεις, στις επισκέψεις τους στον ορεινό όγκο της Κρήτης. Ένα μέρος του σημαντικού αυτού φωτογραφικού υλικού, αδημοσίευτου όπως μας επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Στην κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου

M6

Μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου εξέρχονται της εκκλησίας όπου λίγο πριν ολοκληρώθηκε η εξόδια ακολουθία για τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Είναι Φεβρουάριος του 1964 και ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως ο “διάδοχος του γέρου της δημοκρατίας”. Έναμιση χρόνο μετά, όμως η σχέση τω δύο αντρών θα ανατραπεί για πάντα. Τα Ιουλιανά, η αποστασία όπως χαρακτηρίστηκε, η ανατροπή της κυβέρνησης του Παπανδρέου, η πολιτική αναταραχή, η δικτατορία.
Στο Λουτρό Σφακίων
M4Μεταπολίτευση, τέλη δεκαετίας του ΄70 και ο Κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το Λουτρό Σφακίων με αφορμή την ηλεκτροδότηση της περιοχής.
Κόμμα Νεοφιλευθέρων
M7Aποκατάσταση της Δημοκρατίας και ο Κ. Μητσοτάκης ιδρύει το “Κόμμα Νεοφιλευθέρων” με το οποίο και κατεβαίνει στις εκλογές. Κοπή πίτας σε εξοχικό κέντρο των Χανίων, με τη συμμετοχή φίλων και υποστηρικτών.
Για τον Ειρηναίο
M2Πριν από 12 χρόνια. Ο Ειρηναίος Γαλανάκης έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να αποχωρήσει από τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στην περιοχή πραγματοποιούνται μια σειρά από εκδηλώσεις προς τιμήν του σεβάσμιου ιεράρχη και ο Κ. Μητσοτάκης δίνει το παρών.
Προεκλογική εκστρατεία στη Σούδα
M5Μια από τις πολλές προεκλογικές περιόδους στις οποίες συμμετείχε. Εδώ σε επίσκεψη του στη Σούδα.
Στον Ψηλορείτη
Μ3Φανατικός φίλος των Κρητικών βουνών τα επισκέπτονταν ανελλιπώς σε κάθε ευκαιρία μαζί με τους φίλους του. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από το 1958 και τον Ψηλορείτη όπου ανεβαίνει με μεγάλη συνοδεία.
Στα μπαλκόνια
Μ6Ελεγαν οι παλιότεροι ότι «ο Μητσοτάκης είναι για τη Βουλή και ο Αντρέας Παπανδρέου για τα μπαλκόνια», εννοώντας πως ο Παπανδρέου ήταν αξεπέραστος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ ο Μητσοτάκης υπερείχε στις ομιλίες στη Βουλή. Ότι και αν συνέβαινε από αυτά ο Κ. Μητσοτάκης συνήθιζε να απευθύνεται από τα μπαλκόνια φιλικών του σπιτιών στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του στα χωριά των Χανίων. Η συγκεκριμένη φωτογραφία από το Στύλο Αποκορώνου.
Επιστρέφοντας από Αθήνα
M1Λίγο μετά την άφιξη του από την Αθήνα στο αεροδρόμιο των Χανίων, κατά τη διάρκεια των “Ιουλιανών”. Ο Κ. Μητσοτάκης γίνεται δεκτός από πολιτικούς του φίλους στο αεροδρόμιο Χανίων. Οι οπαδοί του τον αποθεώνουν, ωστόσο οι υπόλοιποι ψηφοφόροι της “Ένωσης Κέντρου” των αποδοκιμάζουν και τις μέρες αυτές στα Χανιά πραγματοποιούνται μεγάλης έκτασης επεισόδια.

 

Πρωτεργάτης της δημιουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

8Αυτό που δεν αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ για τον Κωνσαντίνο Μητσοτάκη είανι ότι ήταν ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς μαζί με τον αλησμόνητο φίλο του Μανούσο Μανουσάκη και τον Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της φύσεως, Βύρωνα Αντύπα.
Και σαν υπουργός Οικονομικών φρόντισε για την άμεση καταβολή του ποσού της απαλλοτρίωσης της περιοχής στους δικαιούχους.
ΑΝΤ. ΠΛΥΜΑΚΗΣ

 

 

Ο Μητσοτάκης ως μαθητής στο 9ο δημοτικό Χανίων

Άριστος μαθητής του 9ου Δημοτικού Σχολείου στην Χαλέπα Χανίων υπήρξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν ξέχασε το σχολείο του και βοήθησε όποτε του ζητήθηκε από γονείς και δασκάλους.
Από το προσωπικό του αρχείο ο Λεωνίδας Βεγλιρής ανέσυρε ντοκουμέντα στα οποία φαίνεται ο Γενικός Έλεγχος προόδου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η καταχώρσηή του στο Βιβλίο Ποιστοποιητικών Σπουδής την 20η Ιουνίου 1928 ως μαθητής της Ε’τάξης, με βαθμό άριστα 6!
Επιπλέον, υπάρχει επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 1951, με την οποία ζητούν από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως υφυπουργό Οικονομικών να μεριμνήσει για την αναβάθμιση του σχολείου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα