Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Αδιάλλακτη η Fraport για το αεροδρόμιο Χανίων – Αρνείται μείωση τιμών το χειμώνα

Αδιάλλακτη στη θέση για μη μείωση των τελών στο αεροδρόμιο Χανίων εμφανίστηκε η Fraport σε εκδήλωση που οργάνωσε χθες το απόγευμα στο θέατρο: “Μίκης Θεοδωράκης”. Παρά τις πιέσεις των τοπικών φορέων, οι απαντήσεις που έδωσαν ο CEO και τα στελέχη της εταιρείας ήταν προς την κατεύθυνση ότι δεν γίνεται να μειωθούν τα τέλη.

Υποστήριξαν επίσης ότι η προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους – πτήσεων και τη χειμερινή περίοδο δεν εξαρτάται από τη μείωση των τελών αλλά από το αν… γεμίζουν τα αεροπλάνα από επιβάτες.

Από την εταιρεία συμμετείχαν: Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Alexander Zinell, ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Γιώργος Βήλος, ο γενικός διευθυντής λειτουργιών, Παναγιώτης Σπυράτος, ο διευθυντής του αεροδρομίου Χανίων, Τάσος Τηνιακός, και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Fraport, Αγλαΐα Πολιουδάκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια γενική αναφορά από τον κ. Zinell, ο οποίος υπογράμμισε ότι σε συνεχή ανοδική πορεία βρίσκεται το αεροδρόμιο Χανίων, ότι οι αλλαγές αποδίδουν και η Fraport θέλει να βελτιώσει υπηρεσίες και θα σταθεί δίπλα στην κοινωνία.

Ο κ. Παναγιώτης Σπυράτος, ανέφερε ενέργειες που έγιναν ή γίνονται στο αεροδρόμιο Χανίων, όπως: πρόληψη για καθυστερήσεις σε επικοινωνία με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, ασκήσεις ετοιμότητας σε περίπτωση ατυχήματος, δημιουργία “οδών” από και προς τα αεροσκάφη ώστε να είναι πιο γρήγορη η διαδικασία επιβίβασης – αποβίβασης, καθώς επίσης και συνεργασία με ΕΚΑΒ, ενώ «στα σχέδια για την επόμενη χρονιά είναι η καλύτερη πρόσβαση στο προσωπικό του αεροδρομίου».

Ο κ. Γιώργος Βήλος, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη εμπορικών χώρων στο αεροδρόμιο ενώ παρουσίασε στοιχεία για την επιβατική κίνηση, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται ότι το αεροδρόμιο Χανίων το 2022 θα έχει συνολική αύξηση της επιβατικής κίνησης 9,7% σε σύγκριση με το 2019. Είπε επίσης ότι το 2022, η βάση, από άποψη εθνικοτήτων έχει αλλάξει: Παρατηρείται αύξηση επιβατών από Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία ενώ επί σειρά ετών την πρωτιά είχαν οι σκανδιναβικές χώρες. Επισήμανε ακόμα πως 30 νέες συνδέσεις αφορούν στο 2022. Τη φετινή χρονιά, όπως ανέφερε, υποχωρούν οι Aegean και Ryanair στο μερίδιο αγοράς, ενώ έχουν έρθει και άλλες εταιρείες, «άρα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά», όπως τονίστηκε. Επίσης, τόνισε πως «τα Χανιά είναι προορισμός με τεράστια προοπτική ανάπτυξης».

ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Από την παρουσίαση της Fraport δεν εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι οι τοπικοί φορείς σε παρεμβάσεις και ερωτήσεις των οποίων, στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των τελών στο αεροδρόμιο και το ζήτημα της μείωσής τους για την προσέλκυση περισσότερων εταιρειών χαμηλού κόστους και ιδιαίτερα της Rynair η οποία έχει θέσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πρώτος μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη στρατηγική της εταιρείας όσον αφορά τους δασμούς και ζήτησε να μειωθούν τα κόστη.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, έθεσε το θέμα του ραντάρ προσέγγισης.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ανέφερε ότι η επιλογή του επισκέπτη δεν γίνεται λόγω του αεροδρομίου ενώ έθεσε το θέμα των τιμολογίων και την προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους.

Απαντώντας, ο γενικός διευθυντής λειτουργιών, Παναγιώτης Σπυράτος, ανέφερε ότι «στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα του ραντάρ» ενώ ο CEO της Fraport απέδωσε την καθυστέρηση, μεταξύ άλλων, στη συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως την ΥΠΑ. Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, έθεσε επίσης το θέμα της Ryanair και τις μειώσεις των τελών ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος Λευτέρης Κοπάσης τόνισε με τη σειρά του την ανάγκη προγραμματισμού.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης είπε πως θα περίμενε να ακούσει κάτι διαφορετικό και ζήτησε η Fraport να δει αλλιώς τα Χανιά: «Το αεροδρόμιο Χανίων είναι η βασική πύλη εισόδου και θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει διαβούλευση με φορείς ώστε να καταθέτουν προτάσεις. Η σημερινή παρουσίαση μου δίνει την αίσθηση ότι έγινε βιαστικά» ανέφερε. Επίσης, ζήτησε τη διαμόρφωση χώρου για έκθεση τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων στο αεροδρόμιο.

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

Από τους παρευρισκόμενους φορείς, μόνο ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, που ήρθε από το Ηράκλειο για να παραβρεθεί στην παρουσίαση, υποστήριξε, απευθυνόμενος στους φορείς των Χανίων, ότι τα αεροπλάνα δεν θα πετάξουν αν μειωθεί το κόστος αλλά όταν θα έχουν επιβάτες.

Οι αναφορές αυτές δυσανασχέτησαν ορισμένους τοπικούς φορείς με τον Λευτέρη Κοπάση να του απαντά πως οι ερωτήσεις απευθύνονται προς τη Fraport. Το θέμα των τιμών έθεσε στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Συνδεσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, Μιχάλης Κυριακάκης.

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Απαντώντας στους φορείς και σε ερωτήσεις για τα σχέδια της εταιρείας, αλλά και σε ερώτηση των “Χ.ν.”, γιατί η Fraport δεν μειώνει τα τέλη όπως ζητά και η Ryanair ώστε να γίνονται περισσότερες πτήσεις από και προς τα Χανιά και τι κίνητρα δίνει για νέα δρομολόγια, ο CEO της Fraport ανέφερε ότι το αεροδρόμιο θα επεκταθεί «όταν δούμε ότι η κίνηση ξεπερνά ορισμένα όρια» ενώ υποστήριξε οτι περισσότερη κίνηση θα υπάρχει το καλοκαίρι. Για τις τιμές των εισιτηρίων είπε πως δεν έχουν σχέση με τις χρεώσεις των αεροδρομίων, «είναι καθαρά προσφορά και ζήτηση». Επίσης για τη Ryanair, είπε οτι «ένα δισεκατομμύριο λίρες είχε ως κέρδος πέρυσι. Πιέζουν και κόβουν κόστη απ’ όπου μπορούν. Θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό και είναι δικαίωμά τους. Η Ryanair είναι ο δεύτερος σημαντικότερος πελάτης μας και πολύ σημαντικός πελάτης για την Ελλάδα. Αλλά δεν τη διαχωρίζουμε, γιατί έτσι κάνουμε εμείς δουλειές. Δεν διαχωρίζουμε. Πρέπει να δικαιολογούμε τις τιμές μας μια φορά τον χρόνο και πρέπει οι τιμές αυτές να εγκριθούν. Δεν έχουμε την ευχέρεια να αλλάζουμε τις τιμές όποτε θέλουμε. Πρέπει να γίνεται ένα χρόνο πριν. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες είναι για εμάς το ίδιο και αυτό ορίζουν οι οδηγίες της Ε.Ε.». Σχολίασε ακόμη ότι η Ryanair έχει την ίδια τακτική «και για τους άλλους προορισμούς αλλά δίνει έμφαση στα Χανιά» και ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες σταματάνε τις λειτουργίες τους τον Οκτώβριο και αυτό «δεν έχει σχέση με τις χρεώσεις, δεν γεμίζουν τα αεροπλάνα».

Ο Γιώργος Βήλος συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ryanair, με την ίδια ευκολία που έρχεται σε έναν προορισμό, φεύγει και επανέρχεται ανεξαρτήτως ταριφών. Οι ταρίφες μας έχουν καθοριστεί από τη σύμβαση παραχώρησης» ενώ έκανε αναφορά και σε εκπτώσεις που παρέχονται προς αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η Fraport έχει για το χειμώνα έκπτωση 50% στο τέλος επιβάτη για όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με προορισμούς του εξωτερικού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα