Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Abdelaziz Bouteflika, πρώην πρόεδρος της Αλγερίας

O Abdelaziz Bouteflika, o μέχρι πρότινος πρόεδρος της Αλγερίας, μετά από ασθένειες και προσωπικές περιπέτειες, εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 84 ετών.

Ο Bouteflika ήταν από τους ιστορικούς ηγέτες της Αλγερίας. Υπήρξε πρόεδρος της Αλγερίας για 20 χρόνια (1999-2019). Είχε μια θυελλώδη καριέρα και από ήρωας στο τέλος κατάντησε μισητός σε πάρα πολλούς από τους συμπατριώτες του (βλ. Amir Akef κ.α. «Abdelaziz Bouteflika», Le Monde, 19-20/9/2021, σελ. 22).

Γεννήθηκε το 1937 και σε ηλικία 19 ετών ενώθηκε με τις δυνάμεις της αντιστάσεως εναντίον των Γάλλων, κατακτητών της χώρας του. Με την ανεξαρτησία της Αλγερίας το 1962 ήταν μέλος του επιτελείου του στρατού των μεθορίων περιοχών κάτω από τον «προστάτη» του Houari Boumediene. Το 1963 σε ηλικία 26 ετών ο Ben Bella, ο πρώτος πρόεδρος της Αλγερίας, τον διορίζει Υπουργό των Εξωτερικών. Μετά δύο χρόνια ο Ben Bella τον καθαιρεί αλλά με το πραξικόπημα της 10ης Ιουνίου του 1965 ο προστάτης του Boumediene παίρνει την εξουσία και τον διατηρεί στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Το 1978 ο Boumediene χάνει την εξουσία και μαζί του και ο Bouteflika. Το 1981 εγκατέλειψε τη χώρα και επιστρέφει το 1987. Μετά από μια πολιτική καριέρα και προσέγγιση του στρατού, εκλέγεται το 1999 πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από το 1999 μέχρι το2019, οπότε αναγκάσθηκε στην ουσία να αποχωρήσει της πολιτικής, εξελέγει για 4 θητείες πρόεδρος της χώρας του.

Ο Bouteflika όπως ελέχθη προηγουμένως κυβερνούσε την Αλγερία για 20 χρόνια με ένα ολοκληρωτικό τρόπο. Έκαμε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, χρήσιμες. Όπως όμως πολλοί πολιτικοί, δεν πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την εξουσία εφ’ όσον ήταν επιθυμητός. Παρ’ όλη την άσχημη κατάσταση της υγείας του που άρχισε από το 2009 και συνεχίσθει επέμενε να παραμένει στην εξουσία μέχρις ότου αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πολιτική.

Παρ’ όλη την αναμφισβήτητη ευφυΐα του και τις ικανότητές του η μακρά παραμονή του στην εξουσία οδήγησεν την πλειοψηφίαν των συμπατριωτών του να αποκαλέσει την περίοδον της ηγεσίας του ως μιαν σπατάλην (ενθ).

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες