Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

α-ΓΕΡΩΧΟ ΝΟΗΣΗΣ και ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ!

Με, από την όμορφη και ευαίσθητη καρδιά του, ευχές έλαβα το νέο βιβλίο του καταξιωμένου και πολυγραφότατου συμπολίτη μας κ. Δημήτρη Κακαβελάκη “α-ΓΕΡΩΧΟ ΝΟΗΣΗΣ και ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ!”.
Βαθύς και ουσιαστικός ο κ. Κακαβελάκης, και χρειάζονται τα κατάλληλα αισθητήρια για να συμπορπατήσεις στα πνευματικά του βήματα. Σε ένα από πολυάριθμα βιβλία του, ποίηση, δοκίμια, πεζογραφία, θέατρο και μεταφράσεις, έχω την χαρά και την τιμή να αναφερθώ με το γραφτό μου αυτό, λιτό και φτωχό με τον έλεγχο της συνειδήσεως ότι δεν είναι αντάξια τα γραφόμενά μου με το μεγαλείο του βιβλίου.
Όταν σκεφθείς ότι το «αγέρωχο Νόησης είναι γεμάτο μυστήριο» (σελ. 44) φθάνει να σταθείς ενεός μπροστά στην ουρανόδοτη αυτή θεότητα. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη και στην αρχή του υπάρχει κάποιο σχετικό απόφθεγμα. Πηγή ανεξάντλητη ο αγαπητός και σεμνός συγγραφέας με πολλούς σταυρούς, ίδιον των ωραίων ψυχών, με τα γραπτά του να απεικονίζουν μια ισχυρή προσωπικότητα.
Δυστυχώς, υπάρχει, και στην εποχή μας, μεγάλη παρανόηση και αναβρασμοί. Ακούμε τον ποιητή μας: «Παρα-νόηση που μέσα στις χιλιετίες/ Τα είδωλά τους/ Απλώνονται/ Και μέσα στους αιώνες/ Οι μηχανές τους εξαπλώνονται με νέους αναβρασμούς».
Δεν είναι απόκοσμος ο κ. Κακαβελάκης. Δεν είναι κοσμικός. Είναι εγκόσμιος. Δεν είναι αιθεροβάμων, είναι ουρανοβάμων.
Οι σκέψεις του δεν έρχονται από άλλον κόσμο. Συμπορευτής και συνταξιδευτής. Μπορεί πολλές φορές οι πνευματικές μας κεραίες να μην πιάνουν τα πνευματικά του κύματα, ωστόσο μάς βοηθά στην κατανόηση και στη συμπόρευση.
Πολλές φορές, το υπέροχο τίποτε, γίνεται υπέρτατο θέλειν. Το έχει ζήσει και ο ίδιος και πολλοί από εμάς, γι’ αυτό και έχει επιτελέσει ένα τεράστιο έργο.
Ο αληθινός στοχασμός πηγάζει από το υπέροχο ΤΙΠΟΤΑ. Η ψυχή βλαστάνει από τη συνείδηση και που είναι ταυτόχρονα το πιο μυστηριώδες γνώρισμα της νόησης. Και στην εποχή μας, όσο και να έχουμε πλούσια νόηση, επικρατεί η παρανόηση. Περπατάμε, κινούμαστε, εργαζόμαστε ρομποτικά. Κουβαλάμε έναν εαυτό χωρίς να ξέρουμε για πού. Από μυστήριο η ζωή του καταντά μαρτύριο. Μα, δεν ήλθαμε στον κόσμο για το μαρτύριο ως βάσανο αλλά για τη μαρτυρία ως μαρτυρία και προσφορά.
«Η ζωή είναι μια γέφυρα που περνά σκοπός της ζωής», θα πει ο Γκαίτε και κατά τον Χριστιανισμόν η βασιλεία των ουρανών να είναι εντός ημών. Ο Χριστιανός πιστεύει και κατέχει το υπέροχο τίποτα “που περιέχει τα πάντα” όπως καταλήγει και το βιβλίο του κ. Κακαβελάκη και αποτελεί την πεμπτουσία του κειμένου.
Κείμενο, γραμμένο από βρύουσα στοχασμόν και νάματα πνευματικής πανδαισίας πηγή, για το οποίο από καρδίας τον συγχαίρομε με τις θερμές ευχές μας. Εγκαύχημα και τιμή για τον τόπο μας και για τον καθένα μας που τον ζούμε και τον έχουμε στην καρδιά μας και στην σκέψη μας.
Να είναι πολύχρονος και μεγαλοσπορέας ό,τι όμορφου και αληθινού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα