Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ανησυχία για την ασφάλεια των σκαφών

Θέμα ασφάλειας των σκαφών που ελλιμενίζονται στο ενετικό λιμάνι των Χανίων έθεσε ο  Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελλιμενιζόμενων Σκαφών Ενετικού Λιμένα, που ζητά περισσότερη αστυνόμευση από το Λιμεναρχείο καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί κλοπές και δολιοφθορές στην περιουσία τους.
Αυτό επισημάνθηκε κατά την 1η τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων.
Την πρώτη Συνέλευση του Συλλόγου, που δημιουργήθηκε πριν ακριβώς από έναν χρόνο και αριθμεί 60 μέλη, απασχόλησε επίσης το θέμα των λιμενικών τελών, ο καθαρισμός του ενετικού λιμένα κ.ά.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελλιμενιζόμενων Σκαφών Ενετικού Λιμένα Χανίων, κ. Μιχάλης Παπαβασιλείου, «δημιουργήσαμε τον Σύλλογο για να δώσουμε στο ενετικό λιμάνι την προοπτική που του αξίζει. Εν τω μεταξύ οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων σκαφών αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, με κυριότερο το θέμα της ασφάλειας των σκαφών. Εχει γίνει το λιμάνι ´ξέφραγο´ αμπέλι και οποιοσδήποτε μπορεί να τα προσεγγίσει και να κάνει οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια. Απευθυνθήκαμε πολλές φορές στο Λιμεναρχείο, όμως, μας λέει ότι δεν έχει την κατάλληλη δύναμη σε προσωπικό. Θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του: είτε πρόκειται για το Λιμεναρχείο είτε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, πρέπει να ασχοληθεί με το πρόβλημα».
Μάλιστα, ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε πως και το σκάφος του ίδιου έχει υποστεί κλοπές και δολιοφθορές επί τρεις συνεχόμενες φορές. «Εχουν σπάσει και το δικό μου σκάφος τρεις φορές. Την πρώτη φορά πήραν όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ύψους 10.000 ευρώ. Αυτά είναι καταγεγραμμένα στην Ασφάλεια του Λιμεναρχείου», ανέφερε.
Οσον αφορά το θέμα των λιμενικών τελών, ο κ. Παπαβασιλείου επεσήμανε πως ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελλιμενιζόμενων Σκαφών Ενετικού Λιμένα πληρώνει υψηλά λιμενικά τέλη συγκριτικά με άλλα λιμάνια της Ελλάδας. «Ζητάμε να γίνει μια αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, κάτι που είχε υποσχεθεί προεκλογικά και ο δήμαρχος Χανίων», σημείωσε.
Για την καθαριότητα του ενετικού λιμένα ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να συμβάλει στις προσπάθειες καθαρισμού που γίνονται, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με τους Επαγγελματίες και Ερασιτέχνες Αλιείς, τους Φίλους του Βυθού κ.ά.
«Ο Σύλλογος δεν συστάθηκε μόνο για να προασπίζει τα συμφέροντά του, αλλά και για να υπερασπίζεται το ενετικό λιμάνι μας. Απαριθμεί ήδη 60 μέλη και αγκαλιάζει τους πάντες: ιστιοπλόους, μηχανοκίνητα σκάφη, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, επαγγελματικά και τουριστικά σκάφη. Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι καθώς αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα στο λιμάνι», τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Νίκος Ξυνίδης, ξεκαθάρισε πως: «Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ευθύνεται μόνο για τη διαχείριση του λιμανιού, δηλαδή τη συντήρηση των προβλητών, την καθαριότητα κ.ά.».
Οσον αφορά το κόστος του κάθε σκάφους το οποίο ελλιμενίζεται, τόνισε πως «είναι συνάρτηση του μήκους του σκάφους, του τρόπου πρόσδεσης, με συντελεστή που προβλέπεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία και ελέγχει το Λιμεναρχείο. Δεν είναι δουλειά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου απέδωσε τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στα λιμενικά τέλη σε ορισμένες μαρίνες, επειδή όπως είπε, αυτές είναι θεσμοθετημένες, αλλά και σε λιμάνια, όπως το λιμάνι του Ηρακλείου, επειδή χαρακτηρίζονται ως Α.Ε.
«Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι σε άλλη κατηγορία. Πάντως θα αφουγκραστούμε τα αιτήματα των ιδιοκτητών των ελλιμενιζόμενων σκαφών και θα διερευνήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η παροχή έκπτωσης κατά 40% σε όποιον πληρώνει τα λιμενικά του τέλη από την αρχή του χρόνου», επεσήμανε.
Πάντως ο κ. Ξυνίδης παραδέχθηκε πως πράγματι υπάρχουν θέματα με την ασφάλεια του λιμανιού, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο και αυτό το ζήτημα είναι αποκλειστική ευθύνη του Λιμεναρχείου, το οποίο όμως αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης προσωπικού για την κατάλληλη φύλαξη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα