Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Συνδυάζοντας το παιχνίδι με τη μάθηση

Την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές της προσωπικότητας, του έργου και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου είχαν χθες μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο πλαίσιο του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος ´Μαθαίνω, παίζοντας´.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, περισσότερα από 4.000 παιδιά Δημοτικών και Νηπιαγωγείων πέρασαν το κατώφλι του Ιδρύματος προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποιο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν.
Τα παιδιά του 10ου Δημ. Σχολείου, κατά την επίσκεψή τους χάρηκαν το παιχνίδι μαθαίνοντας παράλληλα για το έργο και τη ζωή του μεγάλου Κρητικού πολιτικού ενώ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη μουσειοπαιδαγωγική και τη μουσειολογία.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στόχο, μέσα από παιχνίδια σχεδιασμένα γύρω από τα ιστορικά αντικείμενα της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, να συγκεντρώσουν οι μαθητές πληροφορίες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τη ζωή του και την εποχή του, να προσεγγίσουν την έννοια του μουσείου, τους σκοπούς ενός μουσείου και να αντιληφθούν την αξία των συλλογών», σημείωσε η μουσειοπαιδαγωγός και υπεύθυνη των προγραμμάτων του Ιδρύματος, Ρία Μαρκουλάκη ενώ τόνισε ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης της οικείας-μουσείου του Βενιζέλου, τα προγράμματα υλοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων ´Σταύρος Νιάρχος´ στο Μέγαρο ´Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης´, όπου στεγάζονται οι Διοικητικές και Επιστημονικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος.
«Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές παίζουν παιχνίδια αλλά και αναλαμβάνουν ρόλους. Ως μουσειολόγοι ετοιμάζουν ένα Μουσείο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ως μουσειοπαιδαγωγοί ζωντανεύουν το Μουσείο τους φτιάχνοντας ένα μοναδικό παραμύθι, το δικό τους παραμύθι που διαδραματίζεται στην εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου και αφορά τη ζωή του μεγάλου πολιτικού, στο οποίο εμπλέκουν και τα αυθεντικά αντικείμενα – εκθέματα του Μουσείου τους», ανέφερε η κα Μαρκουλάκη και πρόσθεσε ότι το νέο πρόγραμμα, όπως και κάθε πρόγραμμα του Ιδρύματος, σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της εποικοδομητικής θεωρίας μάθησης σύμφωνα με την οποία ο μαθητής καλείται να δράσει για να αποκτήσει γνώση.
Η κα Μαρκουλάκη γνωστοποίησε επίσης ότι για την επόμενη σχολική χρονιά (2012- 2013) θα συνεχιστεί η εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων, ενώ θα σχεδιαστούν και νέα προγράμματα για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

ΠΛΗΘΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´ κ. Νίκος Παπαδάκης ανέφερε ότι στη σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται επισκέφθηκαν το σπίτι του Κρητικού πολιτικού περισσότερα από 4.000 παιδιά.
«Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός και δεν συμπεριλαμβάνουμε μέσα σε αυτόν και τους χιλιάδες άλλους μαθητές που έρχονται και ξεναγούνται στην οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου μαθαίνοντας για την προσωπικότητα, το έργο και την εποχή του μεγάλου Έλληνα πολιτικού», σχολίασε ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε ότι η επικοινωνία του Ιδρύματος με τα παιδιά αποτελεί μια συνέχεια των μεγάλων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου που για πρώτη φορά μετέτρεψαν τα παιδιά σε πραγματικούς πρωταγωνιστές της Εκπαίδευσης.
«Αυτά τα προγράμματα είναι μια συνέχεια αυτής της λογικής στο πνεύμα της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου. Και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τα Χανιά αλλά και για ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Από τη μεριά τους, οι μικροί επισκέπτες δήλωσαν κατενθουσιασμένοι για τις ώρες που πέρασαν στο Ίδρυμα ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´ συνδυάζοντας το παιχνίδι με τη μάθηση.
«Πέρασα πολύ ωραία. Παίξαμε παιχνίδια και διασκεδάσαμε αλλά και μιλήσαμε για τη ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου», ήταν το σχόλιο μιας μικρής επισκέπτριας, ενώ η Εμμανουέλα σημείωσε ότι «μάθαμε πολλά πράγματα για τη ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου διασκεδάζοντας».
Η Γιάννα στάθηκε στο Μουσείο που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά, ενώ ο Μιλτιάδης δήλωσε εντυπωσιασμένος στο άκουσμα της πληροφορίας ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκλέχθηκε 3 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Τάσος αναφέρθηκε στο παραμύθι που δημιούργησε μαζί με τους συμμαθητές του στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που έκαναν οι μαθητές του σχολείου.

Με το βλέμμα στο 2013
Όπως είναι γνωστό οι εργασίες ανακαίνισης της οικείας του Ελευθερίου Βενιζέλου έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος τόνισε ότι ευχή όλων είναι να ολοκληρωθούν έως τον Δεκέμβριο του 2013 που θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
«Οι εργασίες στο σπίτι έχουν ξεκινήσει εδώ και 1 μήνα και ελπίζουμε ότι το σπίτι θα είναι έτοιμο σε 1,5 χρόνο ώστε να συμπέσουν τα εγκαίνια με την κορύφωση των τελετών των 100 ετών από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2013», ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα