Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Μάθημα σεβασμού του περιβάλλοντος

Το παράδειγμα για το πώς πρέπει όλοι μας να συμπεριφερόμαστε απέναντι στο περιβάλλον έδωσαν χθες οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χωραφακίων, οι οποίοι μαζί με τους δασκάλους τους καθάρισαν την παραλία του Σταυρού από τα σκουπίδια. Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Χανίων στην Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών Ακτών, Βυθού και άλλων Φυσικών Περιοχών ´Καθαρίστε τη Μεσόγειο´, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου και συντονίζει το Δίκτυο ´Μεσόγειος SOS´ για 17η συνεχή χρονιά.
Τα παιδιά εξοπλισμένα με γάντια και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους ´χτένισαν´ την ακτή γεμίζοντας δεκάδες σακούλες σκουπίδια.
Ωστόσο, το κυριότερο ήταν ότι με τη στάση τους έστειλαν ένα μήνυμα σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον. «Είπαμε να φύγουμε σήμερα από τα στενά πλαίσια της σχολικής τάξης και αυτά που λέμε μέσα στους 4 τοίχους, αυτά που λέμε προφορικά στα παιδιά, να τα κάνουμε πράξη», σημείωσε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Χωραφακίων, κ. Κώστας Πατεράκης και πρόσθεσε: «Ηρθαμε στην παραλία του Σταυρού για να καθαρίσουμε την παραλία σε συνεργασία με τον Δήμο και την οργάνωση ´Μεσόγειος SOS´, με σκοπό να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά ότι πρέπει να διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό».
Ο κ. Πατεράκης υπογράμμισε ότι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία καθώς όπως τόνισε «τα παιδιά είναι οι αυριανοί πολίτες αυτού του τόπου, θα κληρονομήσουν το περιβάλλον που ζούμε και στη συνέχεια θα το κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές».
Σε ό,τι αφορά τα ´ευρήματα´ των παιδιών, αυτά περιελάμβαναν μια μεγάλη γκάμα που αποτυπώνουν το μέγεθος της ασυνειδησίας πολλών πολιτών: «Αν και φαινόταν η παραλία καθαρή μαζέψαμε πάρα πολλά σκουπίδια. Πάνω από 30 – 40 σακουλίτσες με σκουπίδια που δεν μπορεί να τα φανταστεί άνθρωπος. Μέχρι αδρεναλίνη βρήκαμε πεταμένη! Από κομμάτια από πίσσα μέχρι πλαστικά μπουκάλια και από σχοινάκια μέχρι σταυρούς από πλακάκια»,  τόνισε ο κ. Πατεράκης, προσθέτοντας ότι τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με πολύ ενθουσιασμό χωρίς, ωστόσο, να λείψουν και κάποιες αντιδράσεις από ορισμένους γονείς: «Κάποια παιδιά δεν ήρθαν καθώς από ό,τι μας διεμήνυσαν οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν σκουπιδιάρηδες. Πιστεύω όμως ότι το μήνυμα που περνάμε στα παιδιά δεν είναι ότι είναι σκουπιδιάρηδες, αλλά ότι πρέπει να σεβόμαστε και καθαρίζουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και βιώνουμε».
Από μέρος του Δήμου Χανίων ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε για το σκεπτικό της πρωτοβουλίας μιλώντας στα ´Χ.Ν.´: «Το σκεπτικό αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά, αλλά και εμείς οι μεγάλοι, ακολουθώντας το παράδειγμά τους και να δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον. Νομίζω ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και πιστεύω ότι θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό το περιβάλλον και η ομορφιά της περιοχής που ζούμε και απολαμβάνουμε το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά και τα εγγόνια μας και πρέπει να το προστατέψουμε. Αυτό είναι καθήκον και υποχρέωσή μας».
Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ακόμα ότι οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που έδωσαν τα παιδιά του σχολείου Χωραφακίων, ενώ τόνισε ότι οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας θα συνεχιστούν από τον Δήμο Χανίων.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα