Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Δράσεις πολιτικής προστασίας

Σε λιγότερο από έναν μήνα καλούνται οι Δήμοι του Νομού Χανίων να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον καθορισμό χώρων καταυλισμού και καταφυγής των πολιτών σε περίπτωση σεισμού. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τέθηκαν θέματα που αφορούν την προετοιμασία και ετοιμότητα των Υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) σε ό,τι αφορά τον «σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων».
Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Χανίων καθώς και εκπρόσωποι και τεχνικοί όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Γιάννης Βερυκοκίδης, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα των χώρων καταυλισμού και καταφυγής πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, του προσεισμικού ελέγχου κτηρίων όπως και της προετοιμασίας και οργάνωσης των υπηρεσιών για το ενδεχόμενο ενός σεισμικού φαινομένου.
«Οι χώροι για τους οποίους συζητήσαμε είναι οι χώροι καταφυγής του πληθυσμού τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, δηλαδή τους χώρους όπου συγκεντρώνεται ο πληθυσμός μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει στη συνέχεια. Επίσης, συζητήσαμε για τους χώρους καταυλισμού στους οποίους στήνονται σκηνές και κοντέινερ για τον κόσμο. Σε αυτή τη φάση ακούστηκαν κάποιες προτάσεις για χώρους, αλλά σε επόμενη συνεδρίαση θα οριστικοποιηθούν ποιοι θα είναι αυτοί οι χώροι, θα εγκριθούν και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθούν στον κόσμο», τόνισε ο κ. Βερυκοκίδης και πρόσθεσε: «Επίσης συζητήσαμε για τον προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων κοινωφελούς χαρακτήρα (σχολεία, Νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.). Ελεγχο που πρέπει να κάνουν όλες οι Υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των χώρων αυτών. Σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα υπενθυμίσαμε στους φορείς ότι για όλα αυτά τα κτήρια απαιτείται να γίνει προσεισμικός έλεγχος, ο οποίος, παρότι είχε ξεκινήσει, έχει διακοπεί».
Ο κ. Βερυκοκίδης επεσήμανε ακόμα ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη επικαιροποιήθηκε η λίστα των υπαλλήλων που εμπλέκονται στις διαδικασίες αντισεισμικής προστασίας, αλλά και των μηχανημάτων που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοια περίπτωση.
«Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις για τον καθορισμό των χώρων θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων, αφού πρώτα έχουν καταλήξει στις προτάσεις τους οι Δήμοι. Εμείς τους δώσαμε κάποιες προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν αυτοί οι χώροι, αλλά είναι ευθύνη των Δήμων να τους καθορίσουν και να εξασφαλίσουν σε αυτούς τις αναγκαίες υποδομές. Η συνάντηση αυτή θα γίνει το αργότερο σε έναν μήνα από σήμερα, αλλά πρώτα θα έρθουν οι εισηγήσεις από τους Δήμους και μετά θα γίνει η οριστικοποίηση των χώρων και η έγκρισή τους», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Βερυκοκίδης.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα