Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ραγδαία αύξηση απόρων

Ραγδαία αύξηση των απόρων καταγράφεται στα Χανιά καθώς τριακόσια νέα βιβλιάρια απορίας προστέθηκαν μέσα στο 2011 και επτακόσια ανανεώθηκαν στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, στοιχεία ενδεικτικά της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά την διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες το πρωί ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών” Τάσος Βάμβουκας στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας, «η αύξηση αυτή δείχνει τις δυσκολίες και την κρίση που περνάμε τη δεδομένη στιγμή σαν κοινωνία. Θεωρούμε ότι τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν περαιτέρω κοινωνικά και ενδοοικογενειακά προβλήματα, ακόμη κι αν αυτά δεν μπορούν να καταγραφούν με σαφή τρόπο λόγω της υποστελέχωσης και της διάρθρωσης των αντίστοιχων Υπηρεσιών».
Ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε το πρόβλημα υποστελέχωσης των Προνοιακών – Κοινωνικών Υπηρεσιών που θα επιτείνει η διάσπασή τους και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου αλλά και της Αντιπεριφέρειας προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως.
«Θεωρούμε την Κοινωνική Υπηρεσία καθώς και όλες τις δομές πρόνοιας του Νομού, ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Η Κοινωνική Υπηρεσία καλείται να επιτελέσει σωστά τον ρόλο της και να διαχειρισθεί τα κοινωνικά προβλήματα που παρατηρούνται είτε οικονομικά είτε οικογενειακά. Αυτές οι δύο Κοινωνικές Υπηρεσίες (του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας) βρίσκονται μαζί αλλά το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κάποιος διαχωρισμός μεταξύ τους. Επειδή φαίνεται πως υπάρχουν κοινά προβλήματα, η αποκόλληση των δύο υπηρεσιών θα δημιουργήσει επιπλέον δυσκολίες, γι’ αυτό και απαιτείται  στενή συνεργασία μεταξύ τους. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να πας σε μια οικογένεια και να δώσεις απλώς ένα προνοιακό επίδομα, όταν υπάρχει παράλληλα ένα σοβαρό πρόβλημα εντός των μελών της που έχει σχέση π.χ. με κακοποίηση και να μην μπορείς να συνδέσεις το ένα ζήτημα με το άλλο», ανέφερε.
Σχετικά με το θέμα της έλλειψης προσωπικού κυρίως στην υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων και τη διάσπαση των υπηρεσιών ο κ. Βάμβουκας τόνισε: «Εάν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, που έχουν αποσπαστεί και απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου θεωρούμε πως θα έπρεπε να γίνει η μέγιστη προσπάθεια να επιστρέψουν στις Υπηρεσίες Πρόνοιας, για να στελεχωθούν αυτές περαιτέρω (είτε με πρόσληψη ή εποχιακή πρόσληψη κ.ά.) ώστε να ενδυναμώσουν και να επιτελέσουν σωστά το έργο τους».

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ  ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΒΑΡΙΑΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Την ίδια ώρα, μείωση καταγράφεται στον αριθμό των δικαιούχων που ελάμβαναν επίδομα βαριάς αναπηρίας στα Χανιά, όπως έκριναν οι καινούριες Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας στα Χανιά, ο αριθμός επιδοτούμενων ανά επίδομα διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011 βαριάς αναπηρίας ήταν 1761 άτομα.
Για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2012 ο αριθμός επιδοτούμενων ανά επίδομα βαριάς αναπηρίας μειώθηκε στα 1692 άτομα. Δηλαδή περίπου 70 άτομα τα οποία δικαιούνταν πέρυσι επίδομα, φέτος δεν πήραν έγκριση για να το λάβουν, ποσοστό που κρίνεται αρκετά μεγάλο μέσα σε ένα δίμηνο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα