Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ
Με τις ´Ορνιθες´ και στην Επίδαυρο
Την ένταξη στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου, της καλοκαιρινής  παραγωγής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης ´Ορνιθες´ του Αριστοφάνη ανακοίνωσε χθες ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ κ. Μιχάλης Αεράκης.
Είναι η πρώτη φορά, από την ίδρυσή του, που το Θέατρο Κρήτης θα παρουσιάσει τη δουλειά του στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα δοθούν δύο παραστάσεις στις 10 και 11 Αυγούστου και επίσης στο Ηρώδειο στις 27 και 28 Αυγούστου.
Για ´όνειρο πολλών χρόνων´ έκανε λόγο χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Ωδείο Χανίων ο κ. Αεράκης, ο οποίος τόνισε ότι η ένταξη του ΔΗΠΕΘΕΚ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, αποτελεί την πιο σημαντική αναγνώριση για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει από την αρχή της πορείας του.
´Ηταν ένα όνειρο που είχαμε από την αρχή, δηλαδή αν μπορούσε κάποια στιγμή το ΔΗΠΕΘΕΚ να περάσει την πιο σημαντική θεατρική πόρτα, την πόρτα της Επιδαύρου. Και αυτή η στιγμή έφτασε μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια γιατί τίποτε δεν χαρίζεται σε κανέναν´ τόνισε ο κ. Αεράκης και πρόσθεσε:
´Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι το μόνο που αντέχει και δηλώνει “παρών”, κάτι που οφείλεται στον κόσμο που μας ακολουθεί και μας στηρίζει, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα´.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την προετοιμασία της παράστασης έχει ξεκινήσει ήδη στην Αθήνα.  
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕΚ κ. Δημήτρης Λειψάκης, εξήρε τις προσπάθειες του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Μιχάλη Αεράκη καθώς έξι φορές επί θητείας του το Θέατρο έχει ταξιδέψει στο Ηρώδειο ενώ για πρώτη φορά τώρα εντάσσεται στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Ο κ. Λειψάκης τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Κρήτης, οφείλουν να είναι αρωγοί στις προσπάθειες του ΔΗΠΕΘΕΚ.
Παράλληλα επεσήμανε ότι, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι το Θέατρο Ανατολικής Τάφρου να είναι έτοιμο πριν τις αρχές Ιουλίου όταν θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης στα Χανιά.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Οι ´Ορνιθες´ του Αριστοφάνη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία – απόδοση Γιάννη Κακλέα, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια Βάλια Μαργαρίτη, χορογραφίες Κυριάκος Κοσμίδης.
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στα Χανιά στις 2 Ιουλίου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου όπου θα δοθούν τρεις ακόμα παραστάσεις στις 3, 4, και 5 Ιουλίου.
Στη συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί στο κοινό του Ηρακλείου στις 7, 8 και 9 Ιουλίου ενώ στο Ρέθυμνο στις 10 και 11 Ιουλίου.
Η παράσταση θα ταξιδέψει στα πιο σπουδαία Φεστιβάλ της χώρας μας, θα παρουσιαστεί στα αρχαία θέατρα (Ηλιδας, Αργους, Φιλίππων, Οινιάδων, Θάσου, Δίον, Πάτρας κ.α.) αλλά και στην Κύπρο, σε ένα σύνολο εξήντα παραστάσεων.
Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αγάπη Μανουρά, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάρα Βλαχάκη, Προκόπης Αγαθοκλέους, Ivan Svitailo, Alain Rivero, Σοφία Μιχαήλ, Σωκράτης Πατσίκας, κ.ά..    

ΣΤΗΝ ´SABBIONARA´
´Ομηροι´
Διαδραστική εγκατάσταση με τίτλο ´Oμηροι – Hostages´ του Konstantin Fischer παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο Sabbionara (Μίνωος και Ακτή Μιαούλη). Την έκθεση Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος ´Νέοι Πολίτες του Κόσμου´.
Το θέμα της εγκατάστασης είναι το αμερικανικό στρατόπεδο του Guantanamo στην Κούβα, από το οποίο, έχουν περάσει μέχρι σήμερα συνολικά 775 κρατούμενοι.
Το έργο έχει μνημειακό χαρακτήρα και αποτελείται από 3 μέρη:
Tο πρώτο μέρος αποτελείται από 25 multiples με υποθετικά πορτρέτα κρατουμένων του Guantanamo συν 750 φωτογραφίες αυτών των πορτρέτων.
Το σύνολο έτσι των πορτρέτων, πρωτοτύπων και φωτογραφιών, είναι 775, όσος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που έζησαν στο στρατόπεδο του Guantanamo από τότε που αυτό ιδρύθηκε.
Το δεύτερο μέρος της εγκατάστασης απαρτίζεται από 25 multiples με ηλεκτροφόρα καλώδια πάνω σε ξύλο που παραπέμπουν στα βασανιστήρια που γίνονται ή γίνονταν στο Guantanamo, συν 750 φωτογραφίες αυτών των multiples.
Το τρίτο μέρος αποτελείται από 25 τσιμεντένια multiples με αγκαθωτό συρματόπλεγμα που παραπέμπουν στο γεγονός ότι δεν ξέρουμε αν δεν υπάρχουν κάπου αλλού και άλλα στρατόπεδα με κρατούμενους που παραμένουν άγνωστα.
Το διαδραστικό μέρος της Εκθεσης περιλαμβάνει ´καρτ ποστάλ´ των εκτιθέμενων έργων με μία έκκληση προς τον Πρόεδρο Ομπάμα να διερευνηθεί το θέμα του κατά πόσον ο τρόπος ύπαρξης και λειτουργίας του Guantanamo ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές των δυτικών κοινωνιών, σύμφωνα με τις οποίες κάθε κατηγορούμενος έχει πρόσβαση στο κράτος δικαίου, χρήση νόμιμων μέσων και λοιπά. Αυτές τις καρτ ποστάλ οι επισκέπτες της Εκθεσης μπορούν να τις υπογράψουν και να τις στείλουν στον πρόεδρο της Αμερικής.
Ο Γερμανός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Φίσερ ζει στα Χανιά εδώ και 20 χρόνια. Εχει αναπτύξει σημαντική κοινωνική και πολιτιστική δράση με τη δημιουργία βιβλιοθηκών και εικαστικών Εκθέσεων ενώ είχε βοηθήσει πριν μερικά χρόνια 22 Χανιώτες, πρώην σκλάβους στα ναζιστικά στρατόπεδα εργασίας, από τους ελάχιστους που είχαν καταφέρει να επιζήσουν, να συμπληρώσουν τα αιτήματα αποζημίωσης από το γερμανικό κράτος για τα όσα δεινά υπέστησαν.
Η διαδικασία κατασκευής των ´Ομήρων´ κράτησε 2 χρόνια κι ήταν για τον δημιουργό της πολύ ψυχοφθόρα, διότι, όπως λέει ο ίδιος, του έφερνε στο νου τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και την συμπεριφορά των Γερμανών σχετικά με την ύπαρξή τους. ´Με ενοχλεί αφάνταστα ότι σχεδόν όλοι Γερμανοί μετά τον πόλεμο προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα εκατομμύρια που υπέφεραν εκεί´, λέει ο Κωνσταντίνος. Ο παραλληλισμός μεταξύ των γερμανικών στρατοπέδων και του Γκουαντάναμο είναι προφανής.
Και τότε και τώρα όλοι ´ξέρουμε´ και τότε και τώρα μια ένοχη σιωπή καλύπτει το ανεπιθύμητο θέμα.
Σκηνές από τη διαδικασία κατασκευής των ´Ομήρων´ υπάρχουν στο ντοκιμαντέρ του Νίκου Λυγγούρη ´Ξύπνησε ο Σουλτάν Αχμέτ´, ένα 63λεπτο πορτρέτο του Κωνσταντίνου Φίσερ που είχε την πανελλαδική του πρεμιέρα στις 11 Μαρτίου στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τη Χανιώτικη στις 26 Μαρτίου στον Κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στις ταινίες του Νίκου Λυγγούρη από το Κέντρο Γκαίτε Χανίων.
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί προσεχώς και στην ΕΤ1.
Η Εκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου με ώρες λειτουργίας 11π.μ. – 11μ.μ..

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
´Μια στιγμή για πάντα´
Εκθεση ζωγραφικής με τίτλο ´Μια στιγμή για πάντα´, πρόσωπα και τοπία από τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων (μέρος Α’), εγκαινιάζεται την
Τετάρτη 4 Απριλίου στις 8μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος.
Η Εκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου και θα λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 10π.μ. – 2μ.μ. και 7μ.μ. – 10μ.μ.. Σάββατο 10π.μ. – 2μ.μ., Κυριακή κλειστά.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
´Το παιχνίδι´
Η κωμωδία για τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων με τίτλο ´Το παιχνίδι´ θα παρουσιαστεί στις 4 και 5 Απριλίου στο ´Kibar´, στο Μοναστήρι του Καρόλου από την ομάδα θεάτρου ´δύο συν´.
Το ερωτικό ενδιαφέρον ενός ζευγαριού έχει μειωθεί. Η επιθυμία τους να ανανεώσουν τη σχέση, τους οδηγεί σε ένα μπαρ όπου και βρίσκονται να παίζουν, καθοδηγούμενοι από τον Κύριο Χ, το παιχνίδι ´δεν σε ξέρω δεν με ξέρεις´ ένα παιχνίδι σχέσεων με σκοπό την ανανέωση. Εκ πρώτης φαίνεται αθώο, όσο περνάει η ώρα όμως τα πράγματα δυσκολεύουν και οι θεατές θα αποφασίσουν για το μέλλον της σχέσης των δυο ηρώων.
Σκηνοθεσία: Σαμψών Φύτρος
Παίζουν: Χριστίνα Κουλουμπή, Aγγελος Χατζάς, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Dj: Ηρακλής Ντουλάκης  
Συντελεστές παράστασης
Σκηνοθεσία – επιμέλεια κειμένου: Σαμψών Φύτρος
Κείμενο: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Μουσική επιμέλεια: Ηρακλής Ντουλάκης, Σαμψών Φύτρος
Κίνηση: Άρτεμις Ιγνατίου
Εικαστική επιμέλεια: Ομάδα θεάτρου ´δυο συν´
Φωτογραφίες παράστασης: Θεόδωρος Μωραϊτης
Σχεδιασμός αφίσας – βίντεο: Ηρακλής Ντουλάκης
Δημόσιες σχέσεις – οργάνωση περιοδείας: Γιούλη Τσαγκαράκη
Στα βίντεο της παράστασης περνούν μέρος οι: Γιούλη Τσαγκαράκη, Γιώργος Γερονυμάκης, Σοφία Γιανικοπούλου, Δημήτρης Κουμπής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα