Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ … & ΕΠΙ Τ ΑΥΤΑ

«Εμείς και οι άλλοι». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται μια αντίληψη που τείνει να γίνει κυρίαρχη στη νεοελληνική πραγματικότητα των ημερών μας.
Αφορμή, τα όντως άδικα μέτρα που επιβάλλονται από το εξωτερικό και πλήττουν όλους τους κατοίκους της χώρας μας, πολλοί από τους οποίους έχουν, δικαίως, φτάσει σε απόγνωση και οργή.
Ομως και η οργή πρέπει να έχει το όριό της. Οσο οργισμένος κι αν είναι ο οποιοσδήποτε, δεν μπορεί να χάνει τον πολιτισμό και την ανθρωπιά του.
Σήμερα, ωστόσο η κοινωνία τείνει να χωριστεί σε ´μνημονιακούς´ και ´αντιμνημονιακούς´.
Λες και δεν μπορεί κάποιος να μην είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.
«Εγώ θα αρχίσω να δηλώνω μνημονιακός», μου έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου, προ ημερών, ένας φίλος, μη αντέχοντας άλλο τον φανατισμό αλλά και τον διχασμό που πάει να επικρατήσει.
«Τα μέτρα που πλήττουν τους νέους, τους συνταξιούχους και γενικότερα τον μέσο εργαζόμενο είναι απαράδεκτα», μου εξήγησε για να συμπληρώσει ότι αντί να κάνουμε και λίγη αυτοκριτική για το γιατί φτάσαμε έως εδώ, μας φταίνε, ως είθισται, οι άλλοι. Ακόμα όμως και εκείνοι που φέρουν την πιο μεγάλη ευθύνη, δηλαδή κάποια πολιτικά κόμματα, δεν υπάρχουν μόνοι τους. Κάποιοι τους επιλέγουν ή τους επέλεγαν και τους ψήφιζαν στο… μεγαλείο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Πάντως, έστω και αργά, είναι ώρα για αυτοκριτική. Η κρίση, αποτελεί και μια ευκαιρία να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά.
Εξω από κομματικές λογικές και ιδεολογικούς εγκλωβισμούς. Αυτοί ανήκουν μόνον σε χώρους κομματικούς, αριστερούς, κεντρώους και δεξιούς, που αδυνατούν να αντιληφθούν τον νέο κόσμο που έρχεται. Τον κόσμο του μέλλοντος. Αυτός ο κόσμος θα γεννηθεί μόνον αν και εμείς οι πολίτες ξεπεράσουμε νοοτροπίες του παρελθόντος με μια διάθεση αναθεώρησης, αναγνωρίσουμε λάθη και λανθασμένες αντιλήψεις και δούμε μπροστά, αφού φύγουμε από το ´εγώ´ και μπούμε στο ´εμείς´… Και, ευτυχώς, ήδη γίνονται δραστηριότητες προς αυτή την κατεύθυνση… Κινήσεις και συνελεύσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης αδυνάτων, που δημιουργούνται από ´τα κάτω´, δείχνουν τον δρόμο…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα