Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η κρίση φέρνει εξαρτήσεις

Ραγδαία αύξηση των αιτημάτων από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ, τον τζόγο και το Διαδίκτυο καταγράφεται στον Συμβουλευτικό Σταθμό Χανίων του ΚΕΘΕΑ ´Αριάδνη´.
Σε σημαντικό βαθμό, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι, η αύξηση αυτή αποδίδεται στην οικονομική κρίση και ιδίως στην ανεργία καθώς όπως έχει αποδειχθεί από διεθνείς έρευνες η έλλειψη δουλειάς και προοπτικής εντείνει τα φαινόμενα των ψυχικών παθήσεων αλλά και των εξαρτήσεων. 

ΑΥΞΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ για το συγκεκριμένο θέμα ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού, Γιώργος Γαβριλάκης, επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα, μετά από δύο   χρόνια λειτουργίας της Μονάδας στα Χανιά «παρατηρούμε μια μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των υπηρεσιών που έχει να κάνει με τις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις, δηλαδή αλκοόλ, τζόγο και Διαδίκτυο».
Ο κ. Γαβριλάκης έκανε λόγο για «ραγδαία αύξηση» την οποία απέδωσε τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στο γεγονός ότι η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού έχει γίνει περισσότερο γνωστή στην τοπική κοινωνία.
«Αυτό που ξέρουμε από έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική ή και στην Αργεντινή που πριν μια δεκαετία βρίσκονταν στην κατάσταση που είμαστε εμείς σήμερα είναι ότι η οικονομική κρίση αυξάνει κυρίως τις νόμιμες εξαρτήσεις. Κι αυτό γίνεται όσον αφορά τον τζόγο για τον εύκολο πλουτισμό, ενώ το αλκοόλ είναι ένα φθηνό και πρόσφορο ναρκωτικό που παράλληλα θα λέγαμε ότι είναι και μέσα στην κουλτούρα της Κρήτης. Σε ό,τι αφορά, δε, τις νεαρότερες ηλικίες φαίνεται να υπάρχει μια αυξανόμενη προσκόλληση στο Διαδίκτυο», υπογράμμισε ο κ. Γαβριλάκης.
Ερωτηθείς για το προφίλ των εξαρτημένων που αναζητούν βοήθεια στη Μονάδα του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχουν με το αλκοόλ, τον τζόγο ή το Διαδίκτυο ο κ. Γαβριλάκης υπογράμμισε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνδρες και πρόσθεσε:  «Συνήθως για το Διαδίκτυο έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων από 16 μέχρι 18 – 20 ετών, ενώ στο αλκοόλ είναι μεγαλύτερες ηλικίες όπως και στον τζόγο. Το περίεργο, δε, του τζόγου είναι ότι οι άνθρωποι που έρχονται έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο όπως και πολλές από τις περιπτώσεις του αλκοόλ».

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ
Σε ό,τι αφορά τα αίτια που επιτείνουν τις συγκεκριμένες μορφές εξαρτήσεων ο κ. Γαβριλάκης επεσήμανε ότι αυτά είναι ένας συνδυασμός κοινωνικών και προσωπικών παραγόντων.
«Υπάρχει η δυσκολία σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο και η κρίση και ειδικότερα η ανεργία ´αποτελειώνουν´ τον άνθρωπο αυτόν που ήδη είναι επιβαρυμένος. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες που έχουν γίνει έχει προκύψει ότι 1% αύξηση της ανεργίας αυξάνει την κατάθλιψη κατά 4%. Δηλαδή ένας άνεργος σε ένα σπίτι επηρεάζει άλλους 4 ανθρώπους. Γι? αυτό και τις συνέπειες της εκτίναξης της ανεργίας που τώρα έχει φτάσει γύρω στο 20% θα τις δούμε σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία αλλά και τις εξαρτήσεις σε περίπου 1 με 2 χρόνια. Ήδη άλλωστε το βλέπουμε από τα σχολεία και από αιτήματα για θεραπεία από έφηβους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το Ιντερνετ ή με τη χρήση νόμιμων ή παράνομων ουσιών. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν προοπτική και όταν λείπει η προοπτική και δεν έχουν έναν στόχο μπροστά τους υπάρχει βαρεμάρα και η βαρεμάρα φέρνει με ένα τρόπο τη χρήση, εθίζονται σε μια εξαρτητική συμπεριφορά», ανέφερε ο κ. Γαβριλάκης.     

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της Μονάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του αλκοολισμού έχει ήδη ξεκινήσει στον Συμβουλευτικό Σταθμό η λειτουργία μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και ταυτόχρονα μιας ομάδας οικογενειών που λειτουργεί βοηθητικά ως προς εκείνους που έχουν ζήτημα με τον αλκοολισμό.
Ωστόσο, ο κ. Γαβριλάκης υπογράμμισε ότι προς την κατεύθυνση μιας πιο ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος θα βοηθούσε σημαντικά ο συντονισμός όλων των τοπικών Υπηρεσιών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να εμπλακούν ακολουθώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
«Αυτό που βλέπουμε να λειτουργεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στην Ιταλία αλλά και στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι η καλή δικτύωση των Υπηρεσιών. Να υπάρχει ένα δίκτυο σε ένα τοπικό επίπεδο και η μία Υπηρεσία δικτυωμένη με την άλλη να κάνει τις παραπομπές. Μία συνεργασία, δηλαδή, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι σε ένα τέτοιο δίκτυο θα μπορεί να ενταχθούν το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων, το ΚΕΘΕΑ, οι Γιατροί του Κόσμου κ.ά. καθώς και κάποιες ίσως εθελοντικές ομάδες, όπως οι ομάδες για τους άστεγους, που παρουσιάζεται έντονο το πρόβλημα του αλκοόλ αλλά και των παράνομων εξαρτήσεων.

Πολύτιμη βοήθεια
Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή στον Συμβουλευτικό Σταθμό Χανίων του ΚΕΘΕΑ ´Αριάδνη´, όπως ανέφερε ο κ. Γαβριλάκης, λειτουργούν προγράμματα και προσφέρονται υπηρεσίες:
? Σε έφηβους που είναι εξαρτημένοι, είτε από νόμιμες είτε από παράνομες ουσίες.
? Σε ενηλίκους που έχουν περιστασιακή εμπλοκή με τη χρήση και οι οποίοι παρακολουθούνται σε μια ανοιχτή δομή υποστήριξης.
? Σε ανθρώπους που κάνουν συστηματική χρήση ουσιών και προετοιμάζοται για την ένταξή τους στη θεραπευτική κοινότητα.
? Σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 2821087040.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα