Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Ανύπαρκτος ο προσεισμικός έλεγχος

Κανένας προληπτικός έλεγχος για τη σεισμική τρωτότητα των δημοσίων κτηρίων, μεταξύ αυτών Νοσοκομεία, σχολεία και άλλα κτήρια που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, δεν έχει γίνει τοπικά, αλλά ούτε και κεντρικά, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές.
Μάλιστα, οι όποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ξεκινήσει κατά το παρελθόν τόσο από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) όσο και μέσω του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), αλλά και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΚ), έμειναν ημιτελείς λόγω έλλειψης κονδυλίων…
Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς, που έγιναν αισθητοί στην Κρήτη, θέσαμε το θέμα των προληπτικών ελέγχων στον αντιδήμαρχο Χανίων, κ. Νίκο Ξυνίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε την έλλειψη ελέγχων αντισεισμικής επάρκειας σε δημόσια κτήρια.
Ο κ. Ξυνίδης υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα η πρακτική που ακολουθείται είναι «αν παρουσιαστεί καμία ζημιά πάει η αρμόδια Υπηρεσία και κάνει έλεγχο».
Ο αντιδήμαρχος Χανίων διευκρίνισε, ωστόσο, σχετικά με τους πρόσφατους σεισμούς ότι δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά, ενώ στο ερώτημα, αν προκαλεί ανησυχία η παλαιότητα ορισμένων δημοσίων κτηρίων, μεταξύ αυτών και σχολείων των Χανίων, απάντησε: «Δεν είναι θέμα παλαιότητας του κτηρίου. Είναι θέμα του πώς θα συμπεριφερθεί ο σεισμός και πώς θα βρει το κτήριο. Τα κτήρια της Κοραή για παράδειγμα είναι τα πιο παλιά, αλλά υπάρχουν και κτήρια της δεκαετίας του ´60, του ´70 ακόμα και του ´80, τα οποία δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς της κείμενης νομοθεσίας».
Ο κ. Ξυνίδης επεσήμανε ακόμα το πρόβλημα που υπάρχει με τις αλλαγές της σχετικής νομοθεσίας καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάθε φορά που έχουμε σεισμό αλλάζει το κράτος και την κείμενη νομοθεσία», ωστόσο, συνεχίζοντας υποστήριξε ότι όπως έχει αποδειχθεί «έχουμε κάνει καλές κατασκευές και προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα».

ΗΜΙΤΕΛΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ
Να σημειώσουμε ότι στην κατεύθυνση του προληπτικού ελέγχου της αντισεισμικής επάρκειας των κτηρίων είχαν ξεκινήσει κατά το παρελθόν κάποιες προσπάθειες που, δυστυχώς, όλες έμειναν ημιτελείς λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης (ΤΕΕ – ΤΔΚ), Κώστας Μπροκαλάκης, ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια πριν από κάποια χρόνια για να ελεγχούν ως προς την αντισεισμικότητά τους όλα τα σχολεία. 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, κλιμάκιο του Οργανισμού είχε επισκεφθεί το 2007 και τα Χανιά, όπου είχε πραγματοποιήσει το πρώτο στάδιο ελέγχου σε σχολεία, χωρίς να αναφερθούν σε εκείνη τη φάση κάποια ανησυχητικά προβλήματα.
«Η προσπάθεια αυτή σε πανελλήνιο επίπεδο αφορούσε τον ταχύ οπτικό έλεγχο (μακροσκοπικός έλεγχος) όλων των σχολικών κτηρίων που κατασκευάστηκαν προ του 1959. Τότε είχαν ελεγχθεί 95 σχολεία σε όλο τον Νομό Χανίων και από αυτά σε 5 σχολεία είχαν βρει κάποιες βλάβες που είχαν προκληθεί λόγω έλλειψης συντηρήσεως (οξειδώσεις σε οπλισμούς, αποκολλήσεις τοίχων κ.λπ.) χωρίς, όμως, να εντοπιστούν προβλήματα στατικής επάρκειας. Από εκεί και πέρα, αν επισκευάστηκαν ή όχι, αυτό δεν το ξέρω», ανέφερε ο κ. Μπροκαλάκης.
Δυστυχώς, όμως, η επόμενη φάση του ελέγχου που αφορούσε σχολεία που κατασκευάστηκαν από το 1959 έως το 1985 δεν προχώρησε στα Χανιά, όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης με συνέπεια, όπως εξήγησε ο κ. Μπροκαλάκης, να μην υλοποιηθούν ούτε τα επόμενα στάδια του προγράμματος που περιελάμβαναν έλεγχο όλων των σχολείων με κατάλληλα όργανα και εκπόνηση μελετών ενίσχυσης των κτηρίων, αν κάπου χρειάζονταν.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ελέγχων που είχε διεξάγει τότε ο ΟΣΚ είχαν ελεγχθεί σε σύνολο 14.500 σχολικών μονάδων πανελλαδικά μόλις 5.000, δηλαδή ποσοστό 35%…

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ
Ο κ. Μπροκαλάκης επεσήμανε ακόμα ότι στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει δύο ακόμα πρωτοβουλίες για τον αντισεισμικό έλεγχο των κτηρίων.
Η πρώτη ήταν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), στο πλαίσιο του οποίου είχαν σχηματιστεί επιτροπές από το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Δυτικής Κρήτης, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Θ. Τάσιο, ώστε να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος κτηρίων σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου.
Η λογική του προγράμματος, που είχε ξεκινήσει από το 1996, ήταν να δημιουργηθούν βάσεις δεδομένων που θα περιελάμβαναν εκτιμήσεις σεισμικής τρωτότητας και διακινδύνευσης ανά περιοχή και στη συνέχεια θα δίνονταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο κράτος, ώστε να μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις.
Και αυτή, όμως, η προσπάθεια, όπως και του ΟΣΚ, «πάγωσε» λόγω έλλειψης πόρων πριν από λίγα χρόνια, ενώ στα Χανιά, όπως σημείωσε ο κ. Μπροκαλάκης, είχαν γίνει έως τότε δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 11 οικοδομικά τετράγωνα. 
Τέλος, μια ανάλογη πρωτοβουλία με την ίδια, δυστυχώς, έκβαση είχε ξεκινήσει το 2001 ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΚ), με στόχο να ελεγχθούν όλα τα κτήρια του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο κ. Μπροκαλάκης επεσήμανε σχετικά ότι από τα περίπου 80.000 δημόσια κτήρια που έχουν καταγραφεί πανελλαδικά έγινε ταχύς οπτικός έλεγχος μόλις στο 10% αυτών.
Και σε αυτή την περίπτωση η ολοκλήρωση του προγράμματος που περιελάμβανε και δευτεροβάθμιο έλεγχο με όργανα καθώς και την εκπόνηση μελετών για τυχόν αποκατάσταση επικίνδυνων ζημιών δεν επιτεύχθηκε.
Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ – ΤΔΚ σημείωσε ότι το ΤΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα είχε προτείνει να «τρέξει» παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ´ οίκον» ένα πρόγραμμα με την ενδεικτική ονομασία «Ενδυναμώνω κατ´ οίκον», που θα μπορούσε προσφέροντας χαμηλότερα δάνεια, επιχορηγήσεις κ.λπ., να εξασφαλίσει την προσεισμική ενίσχυση των κτηρίων. Επίσης, πρόταση του ΤΕΕ είναι να ενθαρρυνθεί η προσεισμική προστασία των κτηρίων μέσω της νομοθεσίας. Ωστόσο, οι προτάσεις του ΤΕΕ δεν βρήκαν ανταπόκριση από την κεντρική εξουσία…

Ασκήσεις στα σχολεία
Ο  διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ηλίας Ποντικάκης, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, επεσήμανε πως «γίνονται ασκήσεις στα σχολεία για την αντισεισμική προστασία. Υπάρχουν πάγιες οδηγίες προς τα σχολεία, που έχουν εκπονήσει και σχέδια σεισμικής ετοιμότητας. Τώρα για να είμαστε ειλικρινείς σε ποιο βαθμό έχουν εκπονηθεί και αν γίνονται οι ασκήσεις σεισμικής ετοιμότητας δεν μπορούμε να το διαβεβαιώσουμε σε ποσοστό 100%».
Μετά και την τελευταία σεισμική δραστηριότητα ο κ. Ποντικάκης τόνισε πως «τώρα ετοιμάζουμε τη δεύτερη εγκύκλιο για το 2012 και θα επικαιροποιήσουμε το θέμα των ασκήσεων. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι πριν γίνει το κακό, αλλά να είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει».
Αναφορικά με την κατάσταση των σχολικών κτηρίων στα Χανιά, ο κ. Ποντικάκης σημείωσε πως όλα είχαν ελεγχθεί επισταμένα μετά τον σεισμό του 2006 που είχε προκαλέσει μικρό αριθμό ζημιών. Πέρα από το Δημοτικά και τα Γυμνάσια της Κοραή, που είναι κτήρια των αρχών προηγούμενου αιώνα, στα οποία υπήρξαν κάποιες ζημιές που επισκευάστηκαν, οι υπόλοιπες σχολικές κτηριακές υποδομές «είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και έχουν δοκιμαστεί σε σεισμούς. Πρέπει να είναι απόλυτα ήσυχοι οι γονείς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα