Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες

Με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα σε Κρήτη και Σαντορίνη. Οπως λένε, το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για προσεισμούς και να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται. Ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος, Γιώργος Δρακάτος, μιλώντας χθες στα ´Χανιώτικα νέα´, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει πρόγνωση, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι προσεισμική η μέχρι στιγμής δραστηριότητα.
Παρόμοιες δηλώσεις έκανε χθες το πρωί στον ´ΣκαΪ´ ο σεισμολόγος – ερευνητής, Γιώργος Χουλιάρας.
Ο κ. Δρακάτος σημείωσε ότι ´το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε δήλωση για το αν τελειώνει ή όχι είναι παρακινδυνευμένη. Το παρακολουθούμε. Δεν έχει τελειώσει. Ασφαλώς μπορεί να κάνει και άλλον σεισμό. Και με το ίδιο μέγεθος και με λίγο μεγαλύτερο´.
Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι ´δεν μπορούμε να κάνουμε πρόγνωση. Αρα, όσο εξελίσσεται το φαινόμενο κάθετι που λέμε είναι παρακινδυνευμένο είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη. Πρέπει να το παρακολουθούμε κι άλλο όσο εξελίσσεται. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλουμε τον κόσμο´.

Ο ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ´ΣκαΪ´ στην ιστοσελίδα του, ´για ενδεχόμενο προσεισμών έκανε λόγο στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» ο σεισμολόγος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφερόμενος στη μέχρι στιγμής σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Σαντορίνη.
«Δεν είναι φυσιολογική εξέλιξη μετασεισμικής ακολουθίας οι σεισμοί που σημειώθηκαν, δεν έχουμε τα στοιχεία αν πάμε για κάτι μεγαλύτερο, είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι σημειώνονται σε θαλάσσια περιοχή, όμως, τίποτε δεν αποκλείει την πιθανότητα οι ως τώρα σεισμοί να είναι προσεισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας συναδέλφους του για τις καθησυχαστικές τους δηλώσεις.
«Δεν πρέπει να πιέζεται ο επιστήμονας για εκτιμήσεις τις πρώτες ώρες από τα Μ.Μ.Ε., αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορεί να ξέρει κανείς», τόνισε.
Οπως εξήγησε ο κ. Χουλιάρας, η διέγερση στην περιοχή του Κρητικού Πελάγους είναι σε 40 χλμ. απόσταση από τη Σαντορίνη και 70 χλμ. από την Κρήτη. Η περιοχή έχει ιδιαιτερότητα λόγω της ανομοιογένειας του εδάφους και γι’ αυτό ο σεισμός γίνεται αισθητός στην Κρήτη, πρόσθεσε.
Εξάλλου, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση της σεισμικής δραστηριότητας με το ηφαίστειο της Σαντορίνης από πλευράς απόστασης και βάθους´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα