Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

“Ξύπνησε” η Κρήτη από τα 5,3 Ρίχτερ

Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στις 6.24 χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης και ´ξύπνησε´ όλη την Κρήτη καθώς έγινε αισθητός και στους τέσσερις Νομούς του νησιού, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου και στη νότια Πελοπόννησο.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι ο σεισμός αυτός δεν συνδέεται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Πάντως, ο σεισμός είχε έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.
Μέχρι χθες το βράδυ είχαν γίνει δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις.
Ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος, Γιώργος Δρακάτος, μας είπε ότι «ο σεισμός προερχόταν από απόσταση 244 χιλιομέτρων νότια – νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο του Κρητικού πελάγους, μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης. Είναι ένας σεισμός επιφανειακός που έχει μετασεισμική εξέλιξη».
Ο κ. Δρακάτος πρόσθεσε ότι από τους μετασεισμούς, δύο – τρεις έχουν μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και οι υπόλοιποι ήταν μικρότεροι.
Ως προς το αν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα».
Ούτε -πρόσθεσε- σχετίζεται «ο σεισμός αυτός με κανέναν τρόπο με τη Σαντορίνη είτε με την ηφαιστειακή της δράση είτε με την τεκτονική της δράση. Είναι σε διαφορετική περιοχή».

ΑΠΟ ΤΟ 1935
Πάντως, η συγκεκριμένη περιοχή είχε δεκαετίες να δώσει ισχυρό σεισμό.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, από τη συγκεκριμένη περιοχή είχαμε λίγους σεισμούς και με μικρά μεγέθη, μέχρι 4 Ρίχτερ. «Πρέπει να φτάσουμε στο 1935 για να βρούμε την προηγούμενη ισχυρή δόνηση, η οποία ήταν πιο μεγάλη κι από τη σημερινή (χθεσινή). Ομως, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Εκείνος ήταν σεισμός βάθους, οπότε η συμπεριφορά και η εξέλιξη ήταν εντελώς διαφορετική. Σήμερα (χθες) είχαμε έναν επιφανειακό σεισμό. Μη γίνει σύγχυση και δημιουργήσουμε χωρίς λόγο ανησυχίες».
Ακόμη, ο κ. Δρακάτος επεσήμανε ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους σεισμούς μέσα από την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

ΤΟ Τ.Ε.Ι.
Τον χθεσινό σεισμό 5,3 Ρίχτερ κατέγραψε το σεισμολογικό δίκτυο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Φίλιππος Βαλλιανάτος, μας είπε ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η σεισμική διέγερση χθες βόρεια της Κρήτης και η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη δεν συνδέονται μεταξύ τους, όμως, «και τα δύο φαινόμενα, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, το καθένα από μόνο του, έχει τη δικιά του επιστημονική σημασία υψηλού επιπέδου».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το δίκτυο του Τ.Ε.Ι. κατέγραψε χθες, μετά τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ, δεκάδες μετασεισμούς με μέγεθος από 2 έως και 4,2 βαθμούς και συμπλήρωσε: «Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη μετασεισμικής ακολουθίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα