Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Συλλήψεις επιχειρηματιών για μη απόδοση του Φ.Π.Α.

Σε έξι συλλήψεις επιχειρηματιών είχε προχωρήσει έως χθες το μεσημέρι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) στα Χανιά καθώς, σύμφωνα με το Σ.Δ.Ο.Ε., οφείλουν στο δημόσιο ποσό, το οποίο -συνολικά- ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ.
Από τους έξι, οι τρεις συνελήφθησαν προχθές και οι δύο χθες το πρωί και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Χανίων, ο οποίος και για τους πέντε όρισε τακτική δικάσιμο στις 9 Μαρτίου 2012.
Ο έκτος συνελήφθη πιο αργά χθες, κρατήθηκε τη νύχτα στην Αστυνομία και αναμένεται, σήμερα το πρωί, να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Χανίων.
Αλλος όφειλε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, άλλος εκατοντάδες χιλιάδες και άλλος εκατομμύρια.
Η λίστα του κλιμακίου του Σ.Δ.Ο.Ε. δεν εξαντλήθηκε, όμως, στις έξι αυτές συλλήψεις στα Χανιά. Περιλαμβάνει και άλλα ονόματα επιχειρηματιών, οι οποίοι αναζητούνται από τους υπαλλήλους του Σώματος.
Μιλώντας χθες το απόγευμα στα ´Χανιώτικα νέα´ ο προϊστάμενος του Σ.Δ.Ο.Ε. Κρήτης, Στέλιος Λαντζουράκης, σημείωσε ότι το κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε. είχε ´εντολές από τον οικονομικό εισαγγελέα για συλλήψεις περισσότερων από δέκα ατόμων και επιχειρηματιών στην περιοχή Χανίων, οι οποίοι έχουν χρέη στο Δημόσιο. Μέχρι τώρα συλλάβαμε έξι με χρέη συνολικά άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ. Ολοι οι συλληφθέντες είναι επιχειρηματίες στον χώρο του εμπορίου, των τεχνικών κατασκευών κ.ά.´.
Το κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε. που έφτασε στα Χανιά αποτελείται από 12 άτομα. Δεν χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας για να γίνουν οι συλλήψεις καθώς οι επιχειρηματίες ανταποκρίθηκαν στην ανακοίνωση του κλιμακίου ότι έχει εντολή να τους συλλάβει.
Ο προϊστάμενος του Σ.Δ.Ο.Ε. Κρήτης πρόσθεσε ότι το κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε.  παραμένει στα Χανιά καθώς η λίστα περιλαμβάνει και άλλα ονόματα και συνέστησε σε όσους οφείλουν να παρουσιαστούν αυθορμήτως καθώς ´το αυτόφωρο είναι διαρκείας. Ανάλογα με το ποσό που οφείλουν, αν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα είναι για 20 μήνες, αν είναι κακουργηματικού ισχύει για πέντε χρόνια. Δηλαδή οποιαδήποτε στιγμή έρθει το Σ.Δ.Ο.Ε. και τους βρει θα τους πιάσει και τους πάει στον εισαγγελέα. Δεν βλέπω τον λόγο να κρύβονται´.
Ο κ. Λαντζουράκης ανέφερε ακόμα ότι οι συλληφθέντες λένε ότι δεν έχουν χρήματα.
Ωστόσο, οι οφειλές τους στο δημόσιο αφορούν τη μη απόδοση Φ.Π.Α.
´Είναι -τονίζει ο προϊστάμενος του Σ.Δ.Ο.Ε.- φόρος που έχουν παρακρατήσει και δεν έχουν αποδώσει. Δηλαδή, στην ουσία ζούσαν και δούλευαν με λεφτά του κράτους. Χρησιμοποιούσαν τον Φ.Π.Α. που παρακρατούσαν για να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους. Δεν έπρεπε να συνεχιστεί αυτό. Πώς πληρώνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και τα δάνεια σε Τράπεζες; Γιατί δεν πληρώνουν και τους φόρους; Διότι, αν πληρώνανε αυτοί τους φόρους τους και όχι μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, που είναι οι εύκολοι στόχοι, δεν θα μας είχαν στριμώξει τόσο. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν άλλη φορολογική ικανότητα,  αλλά θα πρέπει να  πληρώσουν και αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτέ. Δεν σας κρύβω ότι κάποιοι από αυτούς τους επιχειρηματίες που πιάσαμε έχουν και πολυτελείς βίλες τις οποίες ενοικιάζουν και πολυτελή αυτοκίνητα´, καταλήγει ο κ. Λαντζουράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα