Μέχρι και τρεις μήνες ζουν με την αγωνία για τα αποτελέσμα των ιστολογικών εξετάσεων ασθενείς, που έχουν υποβληθεί σε βιοψία και περιμένουν απάντηση από το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων.
Και αυτό διότι υπάρχει μόνο ένας μόνιμος παθολογοανατόμος και μια επικουρική γιατρός -η σύμβαση της οποίας λήγει σε δύο μήνες- για να εξυπηρετούν τα εκατοντάδες περιστατικά που προέρχονται από όλες τις Κλινικές του Νοσοκομείου αλλά και εξωτερικούς γιατρούς.
Τους μεγάλους κινδύνους που ενέχει η μη επαρκής στελέχωση του Τμήματος για την υγεία των ασθενών, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε κάθε είδους βιοψία και αναμένουν αποτελέσματα ιστολογικών εξετάσεων για τη συνέχεια της θεραπείας τους, επεσήμανε στα «Χ.Ν.» ο επιμελητής Β΄ Παθολογοανατομίας στο Νοσοκομείο Χανίων κ. Αχιλλέας Μέλλιος.
Σύμφωνα με τον κ. Μέλλιο, ένας μεγάλος αριθμός εξετάσεων καθίσταται υποχρεωτικό να αποστέλλεται στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο και από εκεί παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά στη διάγνωση των περιστατικών, λόγω φόρτου εργασίας από άλλα παθολογοανατομικά εργαστήρια της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για αποτελέσματα ιστολογικών εξετάσεων, όπως ανέφερε ο ίδιος στα «Χ.Ν.», είναι οι δεκαπέντε έως είκοσι ημέρες για βιοψίες ύποπτες για κακοήθεια, ενώ για δείγματα μεγάλων παρασκευασμάτων που αποστέλλονται στην Αθήνα ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από ενάμισι ως τρεις μήνες! Μια κατάσταση που συμβαίνει στο Νοσοκομείο Χανίων τα τελευταία δύο χρόνια.
Το σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης του Τμήματος και τις οριακές συνθήκες λειτουργίας του, επισημαίνει ο επιμελητής Β΄ Παθολογοανατομίας κ. Μέλλιος με επιστολή του προς το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Χ. και τους: διοικητή, διοικητικό διευθυντή, διευθυντές Κλινικών, διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, ΕΓΕΣΥΧ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται «ο Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων προβλέπει τέσσερις θέσεις ειδικευμένων γιατρών: ενός διευθυντή, ενός επιμελητή Α΄ και δύο επιμελητών Β΄. Αυτή τη στιγμή και μετά τη συνταξιοδότηση της διευθύντριας Πρεβεδώρου Δ., στο Τμήμα υπηρετούν ένας επιμ. Β´ ( Μέλλιος Αχιλλέας) και μία επικ. επιμ. Β´ (Δασκαλάκη Άννα), ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη του δεύτερου επιμ. Β΄ στο Τμήμα, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες (οικονομικές, κοινωνικές) είναι εντελώς άγνωστο πότε και εάν (η συγκεκριμένη θέση) θα πληρωθεί. Κατα συνέπεια δεν μπορεί κανείς να επικαλείται τον διορισμό αυτού του επιμελητή σαν λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης του τμήματος».
«ΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ»
«Επιπλέον, η θητεία της συναδέλφου επικουρικού κ. Δασκαλάκη Άννας καθώς και του ειδικευόμενου κ. Αντάρα Απόστολου, τερματίζονται μετά το τέλος του έτους, οπότε οι συνθήκες λειτουργίας του Τμήματος, από οριακές που υποτίθεται ότι ήταν μέχρι σήμερα, καθίστανται απογορευτικές και επικίνδυνες για την επιστημονική επάρκεια του Τμήματος», επισημαίνει.
Και συνεχίζει τονίζοντας: «Αυτό ενέχει μεγάλους κινδύνους για την υγεία των ασθενών, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε κάθε είδους βιοψία και αναμένουν αποτελέσματα ιστολογικών εξετάσεων για τη συνέχεια της θεραπείας τους».
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ…
«Στο Παθολογοανατομικό Τμήμα με τις παρούσες συνθήκες εκτός από το επιστημονικό κομμάτι (ιστολογική διάγνωση, μακροσκοπικός χειρισμός εγχειρητικών παρασκευασμάτων κ.ά.) οι υπηρετούντες έως τώρα γιατροί είναι επιφορτισμένοι και με την άσκηση διοικητικών καθηκόντων και όποιων άλλων απορρέουν από την έλλειψη συντονιστού διευθυντού του Τμήματος, θέσης κενωθείσας και μηδέ ποτέ προκηρυχθείσας», τονίζει.
Και προσθέτει: «Υπό τις παρούσες συνθήκες ένας μεγάλος αριθμός εξετάσεων καθίσταται υποχρεωτικό να αποστέλλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών για να αποσυμφορείται ο εργασιακός φόρτος του δικού μας εργαστηρίου. Αντ? αυτού όμως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην προετοιμασία των παρασκευασμάτων αυτών, τα οποία μας έχει επιβληθεί να αποστέλλονται υπό μορφή πλακιδίων (δηλ. επεξεργασμένα από εμάς) σε αντίθεση με άλλα εργαστήρια, των οποίων τα παρασκευάσματα γίνονται αποδεκτά σε νωπή μορφή. Με αυτή τη διαδικασία υπάρχει ουσιαστική αύξηση του κόστους λειτουργίας του εργαστηρίου».
ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
«Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στη διάγνωση των περιστατικών στο εργαστήριο των Αθηνών, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση πολύτιμου χρόνου από εμάς στην αναζήτηση των διαγνώσεων αυτών των περιστατικών, μέσω ατέρμονων τηλεφωνικών επικοινωνιών», τονίζει.
Παραλληλα αναφέρει ότι: «Δεν παρατηρείται προθυμία των κλινικών ιατρών να αποφορτίσουν το Τμήμα τουλάχιστον ως προς αυτό, επικοινωνώντας οι ίδιοι με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα των διαγνώσεων με τους ασθενείς τους. Αυτή η διαδικασία θεωρούμε ότι κοστίζει στο Νοσοκομείο τελικά, πολύ περισσότερο από το κόστος μισθοδοσίας ενός έστω και επικουρικού γιατρού».
Καταλήγοντας ο κ. Μέλλιος επισημαίνει: «Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι επιβάλλεται τουλάχιστον η ανανέωση της θητείας της επικουρικού γιατρού κας Δασκαλάκη, ώστε να αποφευχθούν πολύ επικίνδυνες καταστάσεις οι οποίες θα προκύψουν διαφορετικά για τους ασθενείς του Νοσοκομείου.
Σε περίπτωση μη προκήρυξης νέων θέσεων επικουρικών γιατρών από το Υπουργείο, παρακαλώ τις ενέργειες σας ώστε τουλάχιστον να παραταθεί η σύμβαση της επικουρικού παθολογοανατόμου που ήδη υπηρετεί».
ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Εν τω μεταξύ σε απαντητική επιστολή του Επιστημονικού Συμβουλίου, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου αναφέρεται ότι: «Με απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν.Χανίων, αφού έλαβε υπ´ όψη το ανωτέρω σχετικό έγγραφο που αφορά τη λειτουργία του Παθολογοανατομικού Τμήματος του Γ.Ν.Χ., εγκρίνει την κατα προτεραιότητα επιλογή μίας θέσης επικουρικού γιατρού για το Παθολογοανατομικό Τμήμα λόγω της ελάχιστης σύνθεσης του Τμήματος μετά τις αποχωρήσεις μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού».
Ωστόσο από το Υπουργείο Υγείας ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις και είναι άγνωστο αυτό εάν και πότε θα γίνει, με κίνδυνο σε δύο μήνες που λήγει η σύμβαση της επικουρικής γιατρού που υπηρετεί στο Παθολογοανατομικό Τμήμα, ο μόνιμος παθολογοανατόμος θα μείνει μόνος του με ό,τι συνέπειες συνεπάγεται για τους ασθενείς (συσσώρευση περιστατικών, περαιτέρω χρόνος αναμονής».
«Προσωρινή λύση»
«Το Επιστημονικό Συμβούλιο ναι μεν εγκρίνει την προκήρυξη μιας θέσης επικουρικού γιατρού για το Παθολογοανατομικό Τμήμα, αυτό όμως αποτελεί προσωρινή λύση, δεδομένου ότι η θητεία του επικουρικού γιατρού διαρκεί έναν χρόνο. Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί οριστική επίλυση του προβλήματος, η οποία είναι η στελέχωση του εργαστηρίου με μόνιμο προσωπικό, διεθυντή, επιμελητές κ.ά.», τόνισε στα «Χ.Ν.» ο κ. Μέλλιος.
Η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ
«Το Τμήμα του Παθολογοανατομικού στο Νοσοκομείο, λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό μόνο με έναν μόνιμο παθολογοανατόμο, επιμελητή Β΄ Παθολογοανατομίας», επεσήμανε στα «Χ.Ν.» η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων, κα Κατερίνα Μανιμανάκη.
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει και μία επικουρική γιατρός της οποίας η σύμβαση τελειώνει σε δύο μήνες. Το συγκεκριμένο Τμήμα βγάζει τα αποτελέσματα των βιοψιών από σχεδόν όλο τον Νομό. Είναι ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, που ακόμη και αυτοί οι δύο γιατροί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Τμήμα, δυσκολεύονται. Αρκεί να φανταστεί κανείς πώς θα είναι τα πράγματα όταν μετά δύο μήνες μείνει μόνος του ο ένας επιμελητής Παθολογοανατομίας».
«Μάλιστα πάρα πολλές από αυτές τις βιοψίες, υπό τις παρούσες συνθήκες αποστέλλονται και στην Αθήνα, διότι ένας άνθρωπος εδώ δεν μπορεί να βγάλει όλο αυτόν τον όγκο δουλειάς. Στους επόμενους δύο μήνες εάν δεν ανανεωθεί η σύμβαση της συναδέλφου επικουρικού γιατρού στο Παθολογοανατομικό Τμήμα, θα μείνει μόνος του ο ένας παθολογοανατόμος», τόνισε η κα Μανιμανάκη, η οποία υπογράμμισε ότι ο χρόνος αναμονής για τα αποτελέσματα ιστολογικών εξετάσεων μπορεί να φτάσει και τους δύο με τρεις μήνες.
«Η Ένωση Γιατρών έχει θέσει το θέμα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Ο διοικητής μάς διαβεβαίωσε ότι όταν προκηρυχθούν θέσεις επικουρικών γιατρών, το Παθολογοανατομικό Τμήμα θα είναι σε προτεραιότητα. Όμως αυτό που βλέπουμε είναι ότι τον τελευταίο καιρό όλες οι θέσεις και οι διορισμοί έχουν παγώσει, επικουρικές θέσεις πια δεν βγαίνουν κάθε εξάμηνο από το Υπουργείο αλλά μία φορά τον χρόνο κι εάν βγούν. Κάτι που σημαίνει πως τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πια Δημόσια Υγεία. Ο κόσμος από εδώ και πέρα είναι αναγκασμένος να πληρώνει. Η ιστορία άρχισε με τα πέντε ευρώ στα ΤΕΠ, έπειτα τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια προβλέπουν εάν ο ασθενής υπερβεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα νοσηλείας θα πρέπει να καταβάλει νοσήλια από την τσέπη του. Ήδη ένας αριθμός θαλάμων δόθηκε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στην πορεία έχουν στα σχέδιά τους, να μπουν και γιατροί που θα κάνουν απογευματινά ιατρεία. Δηλαδή, πλέον για ποιο δημόσιο σύστημα υγείας μιλάμε;», επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων.
παλι καλα να λενε
ελογου μου πριν απο πολλα χρονια επιαινα και ξαναπιαινα στο παλιο νοσοκομειο και ολο μου λεγανε δε ντοχουμε καταταξει και ολο και χειροτερευα οσπου παω σενα γιατρο και μου λεει:
αμε να τω νεπεις να σου δωσουνε τα πλακακια και φυγε αμεσως στην αθηνα .Ειδα κι επαθα να τα παρω
σα δυο χρονους εκανα να γενω καλα
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ