Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024

Εφικτή η άρδευση με την επεξεργασία λυμάτων

Λύση στην άρδευση του Ακρωτηρίου καθώς και άλλων περιοχών θα μπορούσε να δώσει η χρήση επεξεργασμένων λυμάτων του  βιολογικού καθαρισμού Χανίων.
Η  εναλλακτική αυτή πρόταση τεκμηριώνεται μέσα από τη μεταπτυχιακή διατριβή Χανιώτισσας φοιτήτριας στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε.
Μάλιστα, μία πρώτη εφαρμογή προβλέπει την κατασκευή δεξαμενών στους χώρους του Πολυτεχνείου μέσω των οποίων θα μπορεί να αρδεύεται πιλοτικά η περιοχή του Ακρωτηρίου. Σε δεύτερο χρόνο διά μέσου σύνδεσης, όπως η κατασκευή ενός δικτύου παρόμοιο με αυτό του Ο.Α.ΔΥ.Κ., θα μπορούσε μελλοντικά να αρδευτεί και η υπόλοιπη περιοχή του Ακρωτηρίου.
Πάντως, ήδη παρόμοια συστήματα επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως ανέφερε η κα Σοφία Λύκου, πολιτικός μηχανικός, που ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, σκοπός της μεταπτυχιακής διατριβής ήταν να προτείνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις για τον υδατικό πόρο, ώστε να είναι ανανεώσιμος και να επιβαρύνει όσον το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, ποσότητες από τα επεξεργασμένα λύματα των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού στα Χανιά αρκούν για να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες μεγάλων περιοχών, όπως είναι ο Δήμος Ακρωτηρίου.
«Στόχος της εναλλακτικής αυτής πρότασης ήταν να μην κατασκευάζονται μόνο υποδομές, όπως φράγματα και λιμνοδεξαμενές ή ταμιευτήρες που κοστίζουν επιπλέον χρήματα, αλλά χρειάζονται και μεγαλύτερο χρόνο κατασκευής. Μια πρόταση που μπορούν να λάβουν υπ? όψιν τους όσοι φορείς σχεδιάζουν αναπτυξιακά προγράμματα», ανέφερε η κα Λύκου.
Και πρόσθεσε πως: «Σύμφωνα με μία πρώτη προσέγγιση είδαμε ότι είναι υλοποιήσιμο να ανακτηθούν τα λύματα από τον βιολογικό καθαρισμό των Χανίων και με κάποιες υποδομές, όπως δεξαμενές, που θα κατασκευαστούν στους χώρους του Πολυτεχνείου, θα μπορεί να αρδεύεται πιλοτικά η περιοχή του Ακρωτηρίου σε πρώτη φάση. Επίσης, προβλέπεται να γίνει και μία μελλοντική σύνδεση, με ένα παράλληλο δίκτυο, όπως αυτό του Ο.Α.ΔΥ.Κ., έτσι ώστε να μπορεί να αρδευτεί και η υπόλοιπη περιοχή του Ακρωτηρίου», ανέφερε.
Οπως επεσήμανε η κα Λύκου, η πρόταση εξετάζει τη χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση για αστική, αλλά και βιομηχανική χρήση.
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Τσάνης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, μιλώντας για τις διαφορές των συμβατικών υποδομών και την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων όσον αφορά την άρδευση τόνισε: «Λόγω των κλιματικών αλλαγών στο μέλλον θα έχουμε αρκετά ακραία γεγονότα, όπως ξηρά χρόνια, δηλαδή λιγότερη βροχόπτωση. Γι? αυτό και είναι αναγκαία η εξοικονόμηση του υδατικού δυναμικού. Επειδή έχουμε αρκετούς βιολογικούς σταθμούς, που οι περισσότεροι έχουν μια δευτερογενή επεξεργασία και έτσι στέλνουν τα υγρά απόβλητα (λύματα) στη θάλασσα, θεωρούμε ότι με μια τριτογενή επεξεργασία, αυτά τα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Το θετικό είναι πως δεν εξαρτιόμαστε από το εάν ένα έτος θα είναι ξηρό ή υγρό».
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Τσάνης: «Μέσα σε πέντε με έξι καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περίπου 3,5 εκατ. κυβικά για άρδευση π.χ. καλλιέργειες, δέντρα, γκαζόν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα