Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Λίγο πριν τον πόλεµο

» Τα προηγηθέντα κινήµατα του 1935 και 1938 και οι επιπτώσεις τους
» Ο νοµός σε εµπόλεµη κατάσταση µε το καθεστώς Μεταξά

 

Στις 18/3/1913 µετά τον φόνο του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ από τον Σχινά – Γερµανοί πράκτορες, αναλαµβάνει ο Κωνσταντίνος Α΄ µε βασίλισσα τη Σοφία, αδελφή του Γερµανού Κάιζερ Γουλιέλµου Β΄ και η Ελλάδα περνά στο Γερµανικό στρατόπεδο – Εθνικός ∆ιχασµός – Μικρασιατική Κατάστροφή και αρχίζει να ανατέλλει το άστρο του ‘‘Γιαννάκη’’ και του στρατηγού Τσολάκογλου.

 

Η Βασίλισσα Σοφία, αδελφή του Κάιζερ της Γερµανίας Γουλιέλµου του Β,΄ σύζυγος του βασιλιά Κων/νου Α΄, αποκαλούσε το γερµανοσπουδαγµένο και γερµανόφιλο Ιωάννη Μεταξά ‘‘Γιαννάκη’’.
Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς αποκαλούσε το δηµοκρατικό νησί της Κρήτης ‘‘ΤΟ ΑΠΙΣΤΟ ΝΗΣΙ’’, καθ’ όσον, όλοι σχεδόν οι Κρήτες, ήταν οπαδοί του Ελ. Βενιζέλου.

ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ 1935
Κατά το Κίνηµα του 1935 εξετελέσθησαν οι επίλαρχος Στ. Βολάνης, ο υποστράτηγος Κοιµήσης και ο αρχιστράτηγος Παπούλας εις αντίποινα διά τους έξι προδότες του Μικρασιατικού Μετώπου.

4Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936,
∆ΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β΄ – ΜΕΤΑΞΑ
7/11/1936 και Μάιο 1937: έχουµε επισκέψεις φιάσκο, µε ισχυρές αντιδράσεις κατά Μεταξά και Γεωργίου Β΄ στα Χανιά.
Τους φώναξαν συνθήµατα, κάψανε δαφνοστόλιστες αψίδες, τους κόψανε το ρεύµα σε βραδινή γιορτή του Γεν. ∆/κτη Κρήτης Μπότη Σφακιανάκη στο Χρυσόστοµο… κ.λπ.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ 1938 ΣΤΟ ‘‘ΑΠΙΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ’’
Στη συνέχεια γίνεται το ΚΙΝΗΜΑ κατά του Μεταξά στα Χανιά 29/7/1938, από Αρ. Μητσοτάκη, Μ. Μπακλατζή, Μ. Βολουδάκη, Μ. Μάντακα, Γ. Μουντάκη, Γ. Παΐζη, Χατζηαγγελή (ΚΚΕ) κ.λπ. µε κακή οργάνωση.
Ο περιβόητος στρατηγός Τσολάκογλου, µε µέριµνα του Γεν. ∆/κτη Κρήτης, Μπότη Σφακιανάκη, (Βραχάσι Λασιθίου) και µε στρατό από πάνω, κατέστειλαν το κίνηµα, πήραν 434 όπλα και γέµισαν τα µεσαιωνικά φρούρια – φυλακές της Ελλάδος Χανιώτες.
Περί τους 500 Κρητικούς συλλάβανε σε Αθήνα και Πειραιά. Συλλήψεις Κρητικών γίνανε και στη Θεσσαλονίκη!!!
∆εν µιλούµε για αριστερούς, δι’ αυτούς είχαν ‘‘φροντίσει’’ προ πολλού… Οι πρωταίτιοι καταδικάστηκαν ερήµην εις θάνατον!!!! και ορισµένοι σε ισόβια, επί πολύ δε χρόνο ακολούθησαν δίκες…
Οι πρωταγωνιστές κατέφυγαν στους Κάµπους της ορεινής Κυδωνίας, εν συνεχεία στο Μαδαρό, µετά στ’ Ασκύφου και τέλος στην Κύπρο.
Μεταξύ του δηµοκρατικού λαού των Χανίων, του µόνου στην Ελλάδα, που ξεσηκώθηκε κατά της δικτατορίας του Μεταξά, κυκλοφορούσε το εξής τετράστιχο της εποχής :
«Μια µαντινάδα θα σας πω, που ‘ναι µεγάλου γούστου, να χέσω ‘γω το Μεταξά και τη 4η Αυγούστου».
Να σηµειωθεί ότι ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς, όλη την Κρήτη αποκαλούσε «το άπιστο νησί»!!!!!, παρ’ όλο που κατά το κίνηµα του 1938, οι άλλοι τρεις νοµοί ουδόλως κινήθηκαν.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΜΕΤΑΞΑ ΠΟΥ ΑΠΕΒΗΣΑΝ
ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
1. Με τη κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέµου, ο δικτάτορας Μεταξάς, αφαιρεί από τους Κρήτες 4000 όπλα, µε απάτη, (έστειλε έγγραφο στις εκκλησίες, να τα πετάξουν νύχτα στον περίβολο) για να τα στείλει δήθεν στο µέτωπο… ενώ έµειναν στις αποθήκες µε αποτέλεσµα οι Γερµανοί να βρούν το νησί «γυµνό».
Όταν το έγγραφο του Μεταξά αναγνώστηκε στην εκκλησία στη Ρίζα το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Καπετάν Γιάννη Καλογερή, Μιχ. Γ. Ξηράκης, παρότι µεγάλος σε ηλικία, είπε στον Γαβρίλη Παπαδάκη:
«Εγώ Γαβρίλη το τουφέκι δε ντο παραδούδω γιατί µπορεί να µου χρειγιαστεί» και όντως του χρειάστηκε.

Κατά την επιδροµή των Γερµανών στο χωριό Κάµποι Κυδωνίας στις 12/11/44 µπλοκαρισµένος στην οικία του, ο Ξηροµιχάλης σε ηλικία 72 ετών φόνευσε τρεις Γερµανούς και άλλους τραυµάτισε.
2. Έγινε κατάργηση της Κρητικής Πολιτοφυλακής από τον επίγονο στρατηγό του Μεταξά Κίτσου: «…διότι οι χωρικοί θα έστρεφον τα όπλα κατά της… κυβερνήσεως!!!».
3. Τις παραµονές της µάχης, δεν άφησαν να ξεφορτωθεί, το επί 37 µέρες στη Σούδα πλοίο ‘‘Θαµώνη’’, µε πυροµαχικά, οι Βασιλιάς – Τσουδερός – Μανιαδάκης (ο περιβόητος εκ Σοφικού Κορινθίας), για να µην οπλισθεί ο λαός, µέχρι που το βύθισαν τα στούκας.
4. ∆εν έδωσαν στον λαό, τα 400 κλειδωµένα όπλα στο παλαιό λιµάνι Χανίων Lee Enfield 303, όπως και τα ιταλικά όπλα λάφυρα.
5. Οι Ευέλπιδες -άριστα οπλισµένοι- δεν χρησιµοποιήθηκαν, καθόσον στις τάξεις του Ελληνικού στρατού επικρατούσε ακόµη ο Εθνικός ∆ιχασµός. Λεπτοµέρειες θα δείτε στο σχετικό µε τους Ευέλπιδες άρθρο.
6. Εγκληµατικό – εκδικητικό υπήρξε ότι οι… «αρµόδιοι»!!!! δεν µοίρασαν στους πολίτες που ήθελαν να πολεµήσουν περιβραχιόνια, ή κάποιο είδος καπέλου, ούτως ώστε να αποφευχθεί η δικαιολογία των Ναζί περί: «αστρατολόγητων πολιτών» – ανταρτών – άτακτων, κ.λπ., µε επακόλουθο τις εκτελέσεις.

ΟΜΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΣ:
Οι ερασιτέχνες, µε ακατάλληλη ηγεσία, απειρία και ελλιπή εκπαίδευση Νεοζηλανδοί σύµφωνα µε τον Αρχιστράτηγο Ανατολικής Μεσογείου A. Wavell.
Όντως
Οι Freyberg και Hargest ήταν ρουσφέθια. Ο πρώτος του Τσώρτσιλ, στρατηγός επ’ ανδραγαθία και όχι σχολής και ο δεύτερος, αγρότης, ρουσφέτι του πρωθυπουργού της Ν. Ζηλανδίας.
Τον Freyberg, ο αξιωµατικός του Αγγλικού επιτελείου που τον επιθεώρησε λίγες µέρες πριν την µάχη, Eric Dorman Smith, τον έκρινε «ελαφρόµυαλο».
•••••••
ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
ΤΗΣ 4Ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
«ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΣΚΛΗΡΑ»
µε µοναδικό γνώµονα το «όφελος» της πατρίδας φαίνεται σε πιστοποιητικό του τελωνείου και δείχνει τι περιείχαν µέρος των αποσκευών που παρέδωσε, λαµβάνοντας την παρακάτω απόδειξη, συνεργάτης και µυστικός σύµβουλος του καθεστώτος και ιδιαίτερος ο ……. , την 2/5/1941, αφιχθείς εις Αλεξάνδρεια Αιγύπτου µε το πλοίο «Κούνθια»:

ΤΕΛΩΝΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΕΙΑΣ
Πιστοποιητικόν αρ. 12
…… 805 λίρες Τουρκίας χρυσές καθαρού βάρους 5,800 χιλιογρ.
147 κέρµατα των 20 φράγκων εις χρυσόν καθ. βάρους 0,985 χιλιογρ.
Ήτοι 952 επί των οποίων…. 2,120 χιλιογρ. χρυσού εις πλάκας,
5700 δολάρια εις χαρτονόµισµα,
1800000 δραχµές εις χαρτονόµισµα,
100 λίρες Αιγυπτιακές εις χαρτονόµισµα,
686 λίρες στερλίνες εις χρυσόν
Τα προαναφερθέντα απεσύρθησαν εκ του τελωνείου υπό του περί ου ο λόγος ταξιδιώτου.
Συνετάχθει επίσης επ’ ονοµατί του……
2/5/1941… κλπ
Ο ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
——————————-
Πέραν αυτών η παρέα των Μ.Κ. και ∆. αφιχθέντες εκ Κρήτης εις Αίγυπτον, παρέδωκαν σε τράπεζα του Γιοχάνες Μπούργκ, της Ν. Αφρικής ως ελέγετο, µε περαιτέρω προώθηση σε Νέα Υόρκη, 400.000 χρυσές λίρες, επ’ ονόµατι των τριών.
Το ποσό αυτό είναι άσχετο µε τον χρυσό του ∆ηµοσίου, όστις διεκοµίσθη στην Αµερική µε τον έµπιστο του Τσουδερού Χαρίλαο Βολάνη.
*Ο Μιχάλης Κατσανεβάκης
είναι Αρχιτέκτων Μηχ/κος
Συγγραφέας-Ιστ. Ερευνητής


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα