Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Σαββατοκύριακα πολιτισμού στην Κοραή

Να δώσουν χρώμα στα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα της οδού Κοραή και να μετατρέψουν τον δρόμο σε πόλο έλξης και δημιουργίας για τη μαθητική νεολαία μέσα από τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων επιδιώκουν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, που στεγάζονται στον πεζόδρομο – σήμα κατατεθέν για την εκπαιδευτική ζωή της πόλης.
Οι εκδηλώσεις, που θα έχουν ως πρωταγωνιστές τους μαθητές και οι οποίες ξεκινούν έπειτα από πρωτοβουλία του 2ου Γυμνασίου Χανίων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των 3ου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, 2ου Λυκείου και 1ου ΕΠΑΛ, εγκαινιάζονται αυτό το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, με τη διοργάνωση του σκακιστικού τουρνουά «Κοραή 2011».
Μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Χανίων, Αντώνης Αθανασάκης, ανέλυσε το σκεπτικό της ιδέας που αποσκοπεί -όπως υπογράμμισε- στο να δοθεί δημιουργική ζωή στα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα επί της οδού Κοραή…
«Ο πεζόδρομος της οδού Κοραή είναι, ίσως, ένας από τους πιο σημαντικούς δρόμους της πόλης μας από άποψη εκπαιδευτική, ιστορική και αρχιτεκτονική», σημείωσε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε: «Το σκηνικό της οδού Κοραή με τα ιστορικά πέτρινα σχολεία της κυβέρνησης Βενιζέλου, πραγματικά διαμάντια αρχιτεκτονικής, που αποτέλεσαν τον ιστορικό φάρο της γνώσης και της πνευματικής καλλιέργειας στην πόλη μας από τη δεκαετία του ’30, πολύ δύσκολα νομίζω θα το συναντήσεις σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας. Ακόμα και σήμερα μετά από τις συμπτύξεις και μετονομασίες των σχολείων, συναντάς ολόκληρη τη δομή της εκπαίδευσής μας. Το 3ο Νηπιαγωγείο και 3ο Δημοτικό Χανίων, το 2ο Γυμνάσιο Χανίων, το 2ο Λύκειο Χανίων και το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων.
Όλα τα σχολικά πρωινά ο ιστορικός αυτός δρόμος σφύζει πραγματικά από παιδικές φωνές και ζωντάνια. Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο δρόμος αδειάζει από ζωή και γεμίζει θλίψη με μόνο τον φύλακα του Δήμου να παραφυλάει μήπως κάποια ομάδα παιδιών περάσει τα κάγκελα και βρεθεί μέσα στην αυλή για να παίξει ή πιο συχνά για να βάψει τους πέτρινους τοίχους με τα αμφιβόλου αισθητικής ποιότητας “γκράφιτι”. Μερικά μόνο απογεύματα βλέπεις κάποιο “φως” στις αίθουσες, όπου ορισμένοι εκπαιδευτικοί πηγαίνουν εθελοντικά να συναντηθούν με τους μαθητές τους στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης ή κάποιας άλλης πολιτιστικής δραστηριότητας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Αθανασάκης επεσήμανε ότι η οδός Κοραή θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα δρόμο σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για τους νέους προσφέροντάς τους μια εναλλακτική λύση πολιτισμού και ψυχαγωγίας τα απογεύματα και κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που έρχονται και πρόσθεσε: «Γιατί, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επίκαιρες οι ιδέες του Κοραή, ότι η πνευματική ανάπτυξη του Γένους είναι προϋπόθεση για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Αρκεί να συνεργαστούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς των σχολείων της οδού Κοραή για να κρατάμε τα σχολεία μας ανοιχτά, οργανώνοντας -παράλληλα- διάφορες εκδηλώσεις. Είμαστε πολλοί και αν υπάρχει η ανάλογη θέληση και καλή συνεργασία μπορούμε να κάνουμε θαύματα για τα παιδιά μας».
Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό το 2ο Γυμνάσιο Χανίων έχει αναλάβει τις ακόλουθες δράσεις:
– Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί στον χώρο του σχολείου θα διεξαχθεί σκακιστικό τουρνουά με τη συμμετοχή όλων των μαθητών των σχολείων της οδού Κοραή. Η εκδήλωση αυτή γίνεται σε συνεργασία με όλα τα σχολεία της Κοραή, με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου καθώς και με τον «Α.Ο. ΚΥΔΩΝ».
– Επίσης, κάθε Σάββατο, στον χώρο του 2ου Γυμνασίου (10 το πρωί με 12 το μεσημέρι), θα γίνονται αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων από την ομάδα μαθητών που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Συγκεκριμένα, το ερχόμενο Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, η ομάδα θα παρουσιάσει το διήγημα του Παπαδιαμάντη «Πολιτισμός εις το χωρίον» από τη συλλογή χριστουγεννιάτικων διηγημάτων.
– Παράλληλα, από το επόμενο Σάββατο θα λειτουργήσει και η Κινηματογραφική Λέσχη του 2ου Γυμνασίου, ενώ κάθε απόγευμα Δευτέρας και Τετάρτης θα πραγματοποιεί συναντήσεις η Θεατρική Ομάδα.
– Τέλος, στο ίδιο σχολείο προγραμματίζεται η λειτουργία ενισχυτικών μαθημάτων σε εθελοντική βάση από καθηγητές που διδάσκουν σε αυτό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα