Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Νέα στοιχεία για την Ιστορία

Συνεχίστηκε χθες το ΙΑ´ Κρητολογικό Συνέδριο με συνεχώς καινούργια στοιχεία, να ανακοινώνονται και να εμπλουτίζουν την ιστορική γνώση για την Κρήτη.
Η τέχνη και η εικονογραφία απασχόλησαν τις δύο πρώτες συνεδρίες των αρχαιολόγων στον τμήμα Α1, στο οποίο συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για την προϊστορική Κρήτη.
Διαπρεπείς επιστήμονες ανακοίνωσαν νέα στοιχεία  για ευρήματα όπως κοσμήματα, τοιχογραφίες, περίαπτα αλλά και σφραγιστικά δακτυλίδια και σφραγίδες καθώς οι συνεδρίες συνεχίστηκαν με αντικείμενο τη σφραγιδογλυφία και ολοκληρώθηκαν με τις ανακοινώσεις που σχετίζονται με τη γραφή και τη διοίκηση της Μινωικής Κρήτης.
Οι εργασίες στο Α1 Τμήμα θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα.

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
Στον τομέα των μεσαιωνικών χρόνων, συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις για τα νέα στοιχεία, των επιστημονικών ερευνών που πραγματοποιούν οι αρχαιολόγοι των Βυζαντινών, Ενετικών και Οθωμανικών χρόνων.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τοιχογραφίες που έχουν εντοπιστεί σε βυζαντινούς ναούς του νησιού, όπως στη Δρακώνα Κισάμου, αλλά και στον Μέρωνα και στην Πατσό Αμαρίου, στο Μιλιαρίσι Μονοφατσίου και σε πολλές άλλες περιοχές της Κρήτης.
Οι συνεδρίες με αντικείμενο την Αρχαιολογία θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι, οπότε και θα έχουμε τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία για το σύνολο των συνεδριών που πραγματοποιήθηκαν στον Β’ Τομέα του συνεδρίου.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΕΤΗ
Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τομέας των νεοτέρων χρόνων.
Συνεχίζοντας αναλυτικά για τις συνεδρίες της Δευτέρας και της Τρίτης, αξιόλογες εισηγήσεις ακούστηκαν για το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη, όπως του Μιχάλη Πασχάλη, της Αλεξάνδρας Ζερβού και άλλων επιστημόνων, ενώ εξίσου ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ανακοινώσεις και για άλλους Κρητικούς λογοτέχνες, όπως αυτές που έγιναν για τον Παντελή Πρεβελάκη.
Οι μεγάλοι λογοτέχνες του περασμένου αιώνα απασχόλησαν πλειάδα ερευνητών που προέβησαν σε πρωτότυπες ανακοινώσεις όπως η Ελπινίκη Νικολιδάκη, ο Στυλιανός Λαμπάκης και ο Μιχάλης Τρούλης, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του κ. Μπεν για τους λογοτέχνες του Ηρακλείου κατά την περίοδο του Μεταξά. Πόσο δηλαδή το διδακτορικό καθεστώς μπόρεσε και επηρέασε μερικούς από αυτούς.
Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις για την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη, την κοινωνική ζωή των χρόνων εκείνων και κυρίως τους Τουρκοκρητικούς. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση της Μαρίας Σωρού για τις αγοροπωλησίες και τις εμπορικές συμβάσεις των κατοίκων της Σπιναλόγκας. Ο Γιάννης Γιγουρτζής μας έδωσε το περιεχόμενο ενός βιβλίου δύο Τούρκων αξιωματικών, που ήταν σχετικό με τον μεγάλο τουρκοβενετικό πόλεμο 1645 – 1669 για την Κρήτη.
Σε επόμενες συνεδρίες έγινε πολύς λόγος για τους πρόσφυγες και τις δυσκολίες που έζησαν στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα