Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Αβέβαιο μέλλον

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του νέου Κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι καθώς, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης εξέφρασε -για μια ακόμα φορά- τον προβληματισμό που υπάρχει στη Δημοτική Αρχή ως προς τη δυνατότητά της να το συντηρήσει και να το λειτουργήσει. Το ίδιο σημείωσε και για το Ποδηλατοδρόμιο.
Στο μεταξύ, την ενίσχυση του Ναυτικού Ομίλου Χανίων (Ν.Ο.Χ.) με 10.000 ευρώ αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων καθώς, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λειψάκης, το Σωματείο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει μη μπορώντας να ανταποκριθεί στα λειτουργικά του έξοδα.
Ο κ. Σκουλάκης χαρακτήρισε «προσωρινή ανάσα» για τον Ν.Ο.Χ. την ενίσχυση των 10.000 ευρώ.
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πουλιδάκης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να καλύψει μόλις για 10 ημέρες τις ανάγκες του Σωματείου.
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Νίκη Αποστολάκη τόνισε τη βοήθεια που προσφέρει ο Δήμος προς τον Ν.Ο.Χ. και το Ε.Α.Κ. των οποίων -όπως υπογράμμισε- οι οφειλές προς τη Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης ανέρχονται σε 380.000 ευρώ.  
Παράλληλα, η κα Αποστολάκη πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ενίσχυση των Αθλητικών Σωματείων εθελοντικά -και μόνο σε όσους δημότες επιθυμούν- μέσω μιας μικρής οικονομικής επιβάρυνσης της τάξεως των 1 – 2 ευρώ στον λογαριασμό του νερού. 

ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ
Την παράλογη και άδικη απόφαση να υποχρεώνονται οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί να αγοράζουν πετρέλαιο κίνησης αντί για θέρμανσης, που θα είχε ως συνέπεια να τιναχθεί ο προϋπολογισμός τους στον αέρα, αποφάσισε να διορθώσει το Υπουργείο Οικονομικών χθες.
Το θέμα του πετρελαίου το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Γηροκομεία, Σχολεία και άλλους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς τέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις τη στιγμή που ετοιμαζόταν να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες το μεσημέρι διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους Οργανισμούς να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης.  
«Πράγματι υπήρξε μια εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την οποία μόνο τα φυσικά πρόσωπα θα είχαν τη δυνατότητα να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης και βεβαίως όπως γνωρίζετε η επαλήθευση αυτή γίνεται με τον λογαρισμό της ΔΕΗ, που το σπίτι ή ο χώρος που προορίζεται το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να πιστοποιείται από το αντίστοιχο όνομα του ιδιοκτήτη», τόνισε αρχικά ο κ. Πρωτοπαπαδάκης και συμπλήρωσε: «Αυτή η εγκύκλιος όπως ήταν επόμενο συμπαρέσυρε όλα τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι ο Δήμος, το Γηροκομείο, οι Σχολικές Επιτροπές -δηλαδή τα Σχολεία- οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, τα Αθλητικά Σωματεία κ.λπ., τα οποία θα αντιμετώπιζαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα από αυτή την απόφαση».
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης σημείωσε μάλιστα ότι μέχρι σήμερα 1 – 2 φορείς στα Χανιά έβαλαν πετρέλαιο με τιμές πετρελαίου κίνησης.
«Σήμερα (σ.σ. χθες), λοιπόν, ενώ έχουμε αυτή την πληροφορία και ετοιμαζόμασταν να βγάλουμε και ψήφισμα ως Δημοτικό Συμβούλιο πληροφορηθήκαμε ότι στις 3 το μεσημέρι βγήκε νέα διευκρινιστική Απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία πιθανόν να έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» αύριο (σ.σ. σήμερα), σύμφωνα με την οποία η Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί με τη μορφή των νομικών προσώπων που περιγράψαμε παραπάνω δικαιούνται -τουλάχιστον για φέτος- να πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης. Ευτυχώς, δηλαδή, φέτος θα τη βγάλουμε», ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, τονίζοντας ότι η εγκύκλιος που είχε εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργούσε πολύ μεγάλη αναστάτωση σε όλους αυτούς τους φορείς λόγω της διαφοράς στην τιμή ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. 
«Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Η μία τιμή του πετρελαίου με την άλλη έχουν μια διαφορά της τάξης 60%. Το πετρέλαιο θέρμανσης στα Χανιά θα κυμανθεί κοντά στο 1 ευρώ, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι γύρω στο 1,55. Καταλαβαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλη διαφορά», είπε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα