Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αποπαίδι της δημόσιας Εκπαίδευσης

Νηπιαγωγεία σε υπόγεια, περιτριγυρισμένα από τζαμαρίες ή στεγαζόμενα σε παλιά συνεργεία αυτοκινήτων. Νηπιαγωγεία με ελάχιστα τετραγωγικά αυλής που δεν επιτρέπουν ούτε το παιχνίδι και άλλα χωρίς θέρμανση.
Εν έτει 2011 η προσχολική αγωγή παραμένει το αποπαίδι της δημόσιας Εκπαίδευσης παρά το γεγονός ότι κάθε μήνα -μόνο στα Χανιά- ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για ενοίκια, ενώ τον Σεπτέμβριο στήνονται κληρωτίδες για να αποφασίσει η θέα «τύχη» ποια παιδιά δικαιούνται μία θέση στη σχολική αίθουσα. Μια μικρή περιήγηση στην πόλη των Χανίων αλλά και των πρώην περιαστικών Δήμων δίνει ανάγλυφα την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε πάρα πολλά νηπιαγωγεία σε ό,τι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις.
Χαρακτηριστική περίπτωση τα 32ο και 36ο Νηπιαγωγεία που βρίσκονται στη Νέα Χώρα και συστεγάζονται σε ένα κτήριο στη συμβολή των οδών Φούμηδων και Μουστεράκη. Το οίκημα δεν διαθέτει ούτε καν θέρμανση με συνέπεια να επιστρατεύονται ηλεκτρικά σώματα ενώ δύο μικρές τουαλέτες εξυπηρετούν 30 συνολικά παιδιά.
Η στενότητα του χώρου είναι τρομακτική εντός και εκτός του κτηρίου με ένα μικρό τσιμεντένιο διάδρομο να αποτελεί την -κατ’ εφημισμόν- αυλή των δύο νηπιαγωγείων.
Λίγα τετραγωνικά μέτρα μεγαλύτερη -στρωμένη με πλακάκι αυτή τη φορά- η αυλή του 28ου Νηπιαγωγείου Χανίων επί της οδού Μαργουνίου.
Η θέα του οικήματος -που είναι «ζωσμένο» με τζαμαρίες, με ό,τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτό για τα μικρά παιδιά που φιλοξενεί, δεν προδιαθέτει σε τίποτα έναν ανυποψίαστο περαστικό ότι αποτελεί δημόσια εκπαιδευτική δομή του 21ου αιώνα.
Ανάλογη είναι η εντύπωση που αποκομίζει κανείς όταν επισκεφθεί το 1ο Νηπιαγωγείο που βρίσκεται σε μια πάροδο της οδού Μυλωνογιάννη.
Αν δε βρεθεί κατά λάθος
-όπως εμείς- στην πίσω πλευρά του οικήματος, το πιθανότερο είναι να νομίσει ότι πρόκειται για κάποιο εγκαταλελειμμένο κτήριο από τα δεκάδες που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη των Χανίων.
Από την άλλη, η βεβιασμένη αλλαγή χρήσης του κτηρίου είναι εμφανής στην περίπτωση του 3ου Νηπιαγωγείου Ν. Κυδωνίας με τα πανύψηλα ανοίγματα στην πρόσοψη να προκαλούν απορίες ως προς την εκπαιδευτική τους σκοπιμότητα.
Κι αν στην περίπτωση αυτή το φως περισσεύει, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με το 22ο Νηπιαγωγείο Χανίων που στεγάζεται σε ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα επί της οδού Βασίλη Ποθουλάκη.  

´ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ´
Μιλώντας στα «Χ.Ν.» η νηπιαγωγός και ταμίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων Ντίνα Κληρονόμου περιέγραψε τα μεγάλα αδιέξοδα που βιώνει η προσχολική αγωγή -στα Χανιά και όχι μόνο- εδώ και χρόνια.  
«Η προσχολική αγωγή είναι το αποπαίδι της Εκπαίδευσης τώρα και πολλά χρόνια. Το 2007 που ο νόμος έκανε την προσχολική υποχρεωτική, για ένα έτος θεωρήσαμε ότι θα δινόταν μεγαλύτερο βάρος, αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στις άλλες βαθμίδες χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως για τη στέγαση των νηπιαγωγείων δίνονται οι πιο πρόχειρες λύσεις, έχουν τη μικρότερη χρηματοδότηση και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις αιτήσεις που δέχονται με συνέπεια να μένουν παιδιά απ´ έξω και να αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικούς σταθμούς», σημείωσε η κα Κληρονόμου και πρόσθεσε ότι μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογίσει κανείς το υψηλό κόστος που επιβαρύνεται το Δημόσιο για την ενοικίαση χώρων ακόμα και όταν αυτοί είναι εντελώς ακατάλληλοι για τον σκοπό που μισθώνονται.  
«Στα Χανιά περίπου το 60% των νηπιαγωγείων βρίσκονται σε ενοικιαζόμενους χώρους. Ακόμα όμως και σε πολλά νηπιαγωγεία που είναι ιδιόκτητα οι συνθήκες δεν είναι καθόλου καλές. Χρησιμοποιούν για παράδειγμα αίθουσες του Δημοτικού που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ολοήμερων νηπιαγωγείων (ύπαρξη κουζίνας, ψυγείου, νεροχύτη κ.λπ.). Υπάρχουν νηπιαγωγεία που στεγάζονται στον χώρο του γυμναστηρίου, των αποδυτηρίων, ή τον χώρο που προβλέπονταν για βιβλιοθήκη.
Οι προδιαγραφές του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) λένε ότι το νηπιαγωγείο πρέπει να έχει διαφορετική αίθουσα χαλάρωσης, τραπεζαρία, διαφορετική αίθουσα για διδασκαλία, να έχει επαρκή αύλειο χώρο. Οι προδιαγραφές λένε ότι πρέπει να υπάρχουν 3 τ.μ. για κάθε παιδί πράγμα όμως που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Πολλά από τα κτήρια που στεγάζονται νηπιαγωγεία στα Χανιά έχουν ενοικιαστεί πριν πάρα πολλά χρόνια όταν οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές.
Πλέον όμως έχει αλλάξει το αναλυτικό πρόγραμμα, προβλέπει “γωνιές” καθώς η διδασκαλία στο νηπιαγωγείο δεν γίνεται με ακαδημαϊκό τρόπο αλλά με βιωματική προσέγγιση, που σημαίνει ότι χρειάζεται χώρος για να δημιουργηθούν γωνιές μελέτης, χαλάρωσης, γραφής, ανάγνωσης κ.λπ.», τόνισε η κα Κληρονόμου και πρόσθεσε ότι η έλλειψη χώρου δημιουργεί παράλληλα σοβαρό πρόβλημα και στις εγγραφές.

ΕΛΛΕΙΨEI ΧΩΡΟΥ… ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ
Συγκεκριμένα η κα Κληρονόμου επεσήμανε ότι «το πρόβλημα της κακής κτηριακής υποδομής περιορίζει και τον αριθμό των εγγραφών» καθώς «δεν μπορεί ένα νηπιαγωγείο 20 τ.μ. να πάρει 25 παιδιά που προβλέπει ο νόμος».
«Οι χώροι που έχουμε αυτή τη στιγμή στον Καλλικρατικό Δήμο Χανίων δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν και γι´ αυτό και εξακολουθούμε να κάνουμε κληρώσεις για τα προνήπια», ανέφερε χαρακτηριστικά η ταμίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων και πρόσθεσε ότι το εκπαιδευτικό – συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρόνια τώρα επισημάνει τα προβλήματα που παρατηρούνται στην προσχολική αγωγή χωρίς όμως να υπάξει ουσιαστική ανταπόκριση.  
«Θα μου πείτε γιατί το δεχόμαστε αυτό ως συνδικαλιστικό κίνημα και ως Σύλλογος Δασκάλων!
Δεν το δεχόμαστε αλλά προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για εγγραφές στο δημόσιο νηπιαγωγείο -που μάλιστα εξαιτίας της κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί- και προκειμένου να διώχνουμε τους γονείς και να τους λέμε ότι δεν έχουμε που να σας βάλουμε δεχόμαστε να λειτουργούμε σε νοικιασμένα κτήρια και ανεπαρκείς χώρους που μας δίνει το Δημόσιο», τόνισε η κα Κληρονόμου και υπογράμμισε ότι ενώ η πολιτεία έχει θεσπίσει αυστηρές προδιαγραφές και ελέγχει τη λειτουργία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων επιτρέπει τα δημόσια νηπιαγωγεία να λειτουργούν με άλλα δεδομένα και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.  

Τα αιτήματα
Να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων έχει τώρα και χρόνια επισημάνει τα προβλήματα στην προσχολική αγωγή και πάγια αιτήματα του κλάδου είναι:
– Η τήρηση των προϋποθέσεων που βάζει ο ΟΣΚ για τις αίθουσες διδασκαλίας (3 τ.μ. για κάθε παιδί).
– Λειτουργία όλων των ολοήμερων νηπιαγωγείων με κουζίνα τραπεζαρία, χώρο χαλάρωσης ξεχωριστό από την αίθουσα διδασκαλίας κ.λπ.
– Εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς αύλειου χώρου σε κάθε νηπιαγωγείο ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών για μάθηση και ψυχαγωγία.
– Επιπλέον κλειστό χώρο για να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του νηπιαγωγείου και αθλητικές δραστηριότητες τις ημέρες που δεν επιτρέπεται η χρήση της αυλής.
– Μείωση της αναλογίας από 1 νηπιαγωγό ανά 25 παιδιά σε 1/15 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του παιδαγωγικού προγράμματος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ:
´Αυξανόμενα τα προβλήματα της Εκπαίδευσης´
Τα αυξανόμενα και πολλαπλά προβλήματα στον χώρο της Εκπαίδευσης επισημαίνει με ανοιχτή επιστολή του προς τους γονείς ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αφού τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η νέα σχολική χρονιά δεν έχει καμιά σχέση με τις προηγούμενες» υπογραμμίζεται: «Η νέα χρονιά βρίσκει τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία:
– Χωρίς αρκετά από τα βιβλία, για πρώτη φορά μετά το 1946(!). Βασικά βιβλία (Γλώσσας, Ιστορίας κ.ά.) λείπουν, σε μια «πρόβα τζενεράλε» για το «νέο σχολείο χωρίς βιβλία» που υπόσχεται η υπουργός.
Αυτά προβλέπεται να έρθουν κατά το τέλος Οκτωβρίου, κι ως τότε η υπουργός υπόσχεται CD και DVD, για όσους μαθητές έχουν υπολογιστές (λες και περνάνε λίγες ώρες τα παιδιά μπροστά σε οθόνες!).
Οι δε άλλες εξαγγελίες περί φωτοτυπιών, φορτώνουν το κόστος στους γονείς και τις σχολικές επιτροπές, τη στιγμή που ήδη έχουν περικοπεί κατά 50% τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων!
– Χωρίς εκπαιδευτικούς: Φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί εδώ και δεκαετίες. Στα Χανιά διορίστηκε μόλις μία(!) εκπαιδευτικός Αγγλικών, με αποτέλεσμα να λείπουν 265 εκπαιδευτικοί (63 δάσκαλοι, 28 νηπιαγωγοί, 37 Αγγλικών, 30 Μουσικής, 30 για δεύτερη ξένη γλώσσα, 22 γυμναστές, 30 Πληροφορικής, 15 Θεατρικής Αγωγής, 10 Καλλιτεχνικών) για να λειτουργήσουν τα σχολεία περίπου όπως πέρσι. Αντ’ αυτού επιχειρούνται συγχωνεύσεις (π.χ. 3ο – 4ο ΔΣ Χανίων), αναστολές λειτουργίας τμημάτων (σταματάει να λειτουργεί το ολοήμερο τμήμα σε Εμπρόσνερο, Γραμβούσα, Αγιά, Ανώπολη, Καμισιανά και σε άλλα ολιγοθέσια σχολεία με βάση οδηγίες του υπουργείου), τμήματα υποδοχής μεταναστών παύουν να λειτουργούν, Ειδικά σχολεία μένουν με ελάχιστο προσωπικό (στο 3ο Ειδικό Δ.Σ. λείπουν 3 δάσκαλοι από την πρωινή ζώνη και 2 από το ολοήμερο, χώρια το βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό).
– Με ελλείψεις σε υποδομές: Με νηπιαγωγεία σε υπόγεια (30ό – 31ο στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου), με αίθουσες διδασκαλίας κοντέινερ (2ο ΔΣ Ν. Κυδωνίας), συστεγαζόμενα σχολεία (12ο – 18ο, 8ο – 20ό, γιατί δε χτίζονται το 18ο και το 20ό), με τα περισσότερα νηπιαγωγεία στην πόλη των Χανίων σε ενοικιαζόμενους χώρους, με τα περισσότερα σχολεία χωρίς γυμναστήρια και βιβλιοθήκες κ.ο.κ..
– Με τη μεταφορά των μαθητών στον «αέρα»: Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών μεταφέρθηκε στους Δήμους, χωρίς να μεταφερθούν και τα αντίστοιχα κονδύλια, τη στιγμή μάλιστα που οι μεταφερόμενοι μαθητές πληθαίνουν λόγω των συγχωνεύσεων σχολείων.
– Με τους εκπαιδευτικούς όχι απλώς πιεσμένους οικονομικά λόγω των περικοπών, αλλά και με την απειλή σύνδεσής του μισθού τους με την κρίση του διευθυντή του σχολείου, του σχολικού συμβούλου και του προϊσταμένου (οι οποίοι επιλέγονται από συμβούλιο όπου πλειοψηφούν διορισμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση). Αυτά τα συστήματα εφαρμόστηκαν σε παλιότερες εποχές με τραγικά αποτελέσματα: Πολιτικές διώξεις, εκπαιδευτικούς που αν διαφωνούσαν με την εκάστοτε κυβέρνηση τιμωρούνταν με περικοπή μισθού ή δυσμενή μετάθεση.
Αν είναι αυτό το “νέο σχολείο” που οραματίζονται, είναι απελπιστικά “παλιό”: με τρομοκρατημένους, εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς, με πολυμελή τμήματα, με πολλούς μαθητές να εγκαταλείπουν το σχολείο, με οικογένειες να μετακομίζουν στην πόλη για να βρουν σχολείο τα παιδιά τους, με τα σχολεία να επαφίενται στην καλή διάθεση και τις ορέξεις των ιδιωτών χορηγών, ακριβώς όπως ήταν το σχολείο πριν 100 χρόνια.
Η πολιτική του μνημονίου και της τρόικας οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα. Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Ασφάλιση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πέσουν θύμα τους. Φτάνουν τα δεινά που τους επέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικές λιτότητας των κυβερνήσεων, που οδήγησαν τη χώρα μας να είναι από τις τελευταίες στον ΟΟΣΑ στις δαπάνες για την Παιδεία. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε, να αρνηθούμε το χρέος, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε δικαιώματα και κατακτήσεις. Να βρεθούμε όλοι μαζί στους δρόμους του αγώνα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα