Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ενημέρωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Του ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ

Τα χαρακτηριστικά τής νόσου Αλτσχάιμερ, τα συμπτώματά της καθώς και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η επιστημονική έρευνα τόσο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, τους προδιαθεσικούς παράγοντες, όσο και για την πρόληψή της, ήταν θέμα συζήτησης η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο 3ο ΚΑΠΗ Παχιανών. Σους παρευρισκόμενους μίλησε η Κατιάνα Μελισσάρη, λογοθεραπεύτρια, Κέντρου Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών Ν. Χανίων, η οποία μιλώντας στα “Χ.Ν.” τόνισε ότι “οι ομιλίες με θέμα της νόσου Αλτσχάιμερ που γίνονται στα ΚΑΠΗ,γίνονται κυρίως για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε κάποιες άσχημες καταστάσεις. Δηλαδή όσο πιο νωρίς αντιληφθεί κάποιος ότι ξεχνάει ή ότι μπερδεύται, τόσο πιο έγκαιρα θα έρθει σ? εμάς, άρα και πιο γρήγορη θα είναι η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό είναι και το “κλειδί” της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε τις δυσκολίες τόσο πιο εύκολα μπορούμε να παρέμβουμε, αφού δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία αλλά για διατήρηση, για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, της νόσου”.
Η κα Μελισσάρη αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Αλτσχάιμερ Χανίων το οποίο λειτουργεί στην πόλη μας από τον Αύγουστο του 2006 και το οποίο παρέχει τόσο διάγνωση όσο και παρέμβαση (θεραπεία) της νόσου.
Οι ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία του ΔΟΚΟΙΠ σε συνεργασία με το Κέντρο Αλτσχάιμερ Χανίων και θα συνεχιστούν σε όλα τα ΚΑΠΗ των Χανίων. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου στο 6ο ΚΑΠΗ στου “Τζεϊράνη”.   


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα