Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανάσα στην οικονομία της Κρήτης

Ανάσα στην οικονομία της Κρήτης αποτελεί και φέτος ο τουρισμός, όπως διαπιστώνεται από νέα έρευνα με τη συνεργασία του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου του νησιού.
Μάλιστα, οι αφίξεις τουριστών παρουσιάζουν αύξηση μέχρι τώρα, στο αεροδρόμιο Χανίων της τάξεως του 5,97% και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σε ποσοστό 15,2%.
Ταυτόχρονα, σημαντικό γεγονός, ειδικά για τα Χανιά, αποτελούν οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας, αφού ακόμα και αν αποχωρούν αυθημερόν, οι τοπικές επιχειρήσεις επωφελούνται σε σημαντικό βαθμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου οι αφίξεις με κρουαζιερόπλοια έφτασαν τον αριθμό των 45.084 επισκεπτών από 113 διαφορετικές εθνικότητες.
Η μελέτη που μόλις ολοκληρώθηκε, χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων και Ηρακλείου, τα Λιμεναρχεία Χανίων και Ηρακλείου και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Σκοπός ήταν να αξιολογήσει την έως τώρα φετινή τουριστική κίνηση στην Κρήτη και ιδιαίτερα τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών ανά εθνικότητα στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, να τις συγκρίνει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο όπως και να παρουσιάσει τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου.
Υπεύθυνοι της έρευνας είναι ο συντονιστής Σπουδών και Έρευνας του Μ.Α.Ι.Χ., δρ Γιώργος Μπαουράκης και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Κώστας Ζοπουνίδης. Συμμετείχαν από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου ο Περικλής Δράκος και ο ερευνητής του Μ.Α.Ι.Χ., Γιώργος Αγγελάκης.  
Όπως οι ίδιοι σημειώνουν:
– ΑΦΙΞΕΙΣ ΧΑΝΙΑ: Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών για το πρώτο εξάμηνο του 2011 στο αεροδρόμιο Χανίων έχουν φτάσει τις 225.792, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με τo αντίστοιχο εξάμηνο του 2010 (213.076 αφίξεις) της τάξης του 5,97%. Βλέποντας τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο αυτή, διαπιστώνουμε ότι το 74,44% προέρχεται από τις Σκανδιναβικές Χώρες, όπως είναι η Νορβηγία (22,99%), Σουηδία (19,78%), Δανία (16,64%), Φινλανδία (15,03%) και ακολουθούν αλλοδαποί επισκέπτες από  Αγγλία (6,51%), Γερμανία (4,50%) και Πολωνία (3,03%).
Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2011 με το αντίστοιχο του 2010, όσον αφορά τους αλλοδαπούς επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές Χώρες που επισκέπτονται τον Νομό Χανίων, παρατηρούμε ότι οι Νορβηγοί και Σουηδοί παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα, οι Δανοί σημειώνουν άνοδο κατά 7,3%, μετά από συνεχή πτώση που εμφάνιζαν από το 2007, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση των Φινλανδών κατά 30%, πλησιάζοντας τους Δανούς στην τρίτη θέση. Προβληματισμό όμως δημιουργεί η πτώση των αφίξεων των Πολωνών τουριστών σε σχέση με την περυσινή περίοδο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης από κάθε άλλη εθνικότητα, αγγίζοντας το 26%, ενώ οι φετινές αφίξεις τους είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας πενταετίας. Αντίθετα, ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι σχεδόν διπλασίασαν τις αφίξεις τους (84%) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
ΑΦΙΞΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών για το πρώτο εξάμηνο του 2011 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έφτασαν τις 723.941, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με τo πρώτο εξάμηνο του 2010 (628.637 αφίξεις) της τάξης του 15,2%. Βλέποντας τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο αυτή, διαπιστώνουμε ότι το 61,41% προέρχεται από Γερμανία (18,73%), Αγγλία (15,68%), Γαλλία (15,10%) και Ρωσία (11,90%). Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά, αλλοδαποί επισκέπτες από Ολλανδία (5,78%), Πολωνία (4,45%), Ελβετία (3,70%) και Βέλγιο (3,20%).
Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2011 με το αντίστοιχο του 2010, όσον αφορά τις κύριες εθνικότητες που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια αύξηση αφίξεων από όλες τις εθνικότητες, εκτός των Ισραηλινών, που σημειώνουν μια ελαφριά πτώση κατά 2%, ενώ οριακή είναι η αύξηση των Γερμανών. Κάνοντας μια σύγκριση των πρώτων εξαμήνων του 2011 και 2010 ανά μήνα, παρατηρούμε ότι τον Απρίλιο του 2011, οι αφίξεις επιβατών με έκτακτες και τακτικές πτήσεις έφτασαν τις 87.712, σημειώνοντας πολύ σημαντική αύξηση κατά 37,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010.
– ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Με βάση τα στοιχεία που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 για το σύνολο της χώρας, υπάρχει μια αύξηση κατά 9,52% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τους αλλοδαπούς επισκέπτες να φτάνουν τους 4.214.220. Όσον αφορά τα νησιά, εκτός Κρήτης, σημαντικές αυξήσεις παρουσίασαν αυτά της Ρόδου και Κω με 33,25% και 31,07%, αντίστοιχα, ακολουθεί η Κέρκυρα (7,88%), Σαντορίνη (5,50%), Ζάκυνθος (5,37%), Σάμος (4,80%) και η Κεφαλλονιά (3,38%), ενώ τα αεροδρόμια Ακτίου και Σκιάθου σημείωσαν μείωση των αφίξεών τους κατά 3,17% και 2,39%, αντίστοιχα.

-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ:
Σημαντικό γεγονός για τον Νομό Χανίων είναι και οι οργανωμένες αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στα Χανιά, τη φετινή τουριστική περίοδο, που αποφέρουν σημαντικά έσοδα στην τοπική κοινωνία. Οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα Χανιά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 και συγκεκριμένα την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου έφτασαν τις 45.084, από 113 διαφορετικές εθνικότητες.
Από αυτούς τους τουρίστες που έχουν έρθει με κρουαζιερόπλοιο στον Νομό Χανίων, το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τις ΗΠΑ με 28,6% και ακολουθούν οι Άγγλοι και Ιταλοί με 14,9% και 10,6%, αντίστοιχα. Σχετικά με τις υπόλοιπες εθνικότητες, αξίζει να σημειώσουμε το ποσοστό των αφίξεων των Καναδών κατά 8,1% και των Ισραηλινών κατά 5%. Διακρίνοντας τις αφίξεις αλλοδαπών ανά μήνα, παρατηρούμε ότι ο μήνας που εμφάνισε τις περισσότερες αφίξεις ήταν ο Ιούνιος με 24.818 και έπεται ο Μάιος με 11.660 και ο Απρίλιος με 8.319.
Στο Ηράκλειο, για το αντίστοιχο διάστημα του πρώτου εξαμήνου 2011, οι αφίξεις των αλλοδαπών επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια είναι υπερδιπλάσιες από αυτές των Χανίων, φτάνοντας τις 97.395, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Οι περισσότερες αφίξεις σημειώθηκαν τον Ιούνιο και το Μάιο με 30.886 και 24.686 αφίξεις, αντίστοιχα και ακολούθησε ο Απρίλιος με 14.975, ο Μάρτιος με 12.093, ο Ιανουάριος με 10.565 και ο Φεβρουάριος με 4.190.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Καταλήγοντας διατυπώνουν συμπεράσματα και προτάσεις:
«Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι παρόλο τη μέχρι τώρα αύξηση του τουρισμού μέσω των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, η οποία σε επίπεδο Περιφέρειας, φτάνει το 13% στην Κρήτη, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας (9,5%) και την συνεπακόλουθη τουριστική ανάσα στην τοπική κοινωνία, το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, αφού αυτή η άνοδος των αφίξεων οφείλεται εν μέρει στις αναταραχές που παρουσιάστηκαν στις χώρες της βόρειας Αφρικής και οι οποίες αποτελούσαν σημαντικό πόλο έλξης των αλλοδαπών τουριστών.
Επίσης, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, οι αλλοδαποί τουρίστες που επιλέγουν το αεροδρόμιο Χανίων, των οποίων η αύξηση των αφίξεών τους κατά 6% δεν επιβεβαιώνει τις αρχικές υψηλές προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί στην αρχή της τουριστικής σεζόν, αν αναλογιστούμε ότι στη Ρόδο και στην Κω η αύξηση ξεπέρασε το 30%, είναι λίγο συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί στις αγορές τους, περιορίζοντας τις καταναλωτικές τους συνήθειες, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Πολλά είναι τα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν για να προσφέρουμε ένα πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό πακέτο στους αλλοδαπούς τουρίστες για να συνεχίσουν να επιλέγουν την Κρήτη ως τελικό προορισμό για να περάσουν τις διακοπές τους. Σύμφωνα με μια σειρά ερευνών που έχουν διεξαχθεί από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προτείνονται τα εξής: 
– Βελτίωση υποδομών, του οδικού δικτύου και της σήμανσης
– Καθαριότητα και προστασία του περιβάλλοντος
– Βελτίωση των υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ταξί
– Προώθηση της παραγωγής και προώθησης των τοπικών προϊόντων μέσω τυποποίησης, εμπορίας και επιτυχούς προβολής
– Ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης προς το εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας
– Συγκροτημένη προώθηση και ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς για να ενισχύσουμε την τουριστική ανταγωνιστικότητα της χώρας σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες σε προσιτές τιμές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εξασφαλίζοντας έτσι ικανοποιητικά έσοδα καθώς και νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα