Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι κρύβει η βάση της Σούδας;

Την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για το τι πυρομαχικά κρύβουν οι αποθήκες της βάσης της Σούδας -οι αναφορές κάνουν λόγο για βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου- και πώς αυτά συντηρούνται, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ατυχήματος, τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης στον “Δημόκριτο”, χημικός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου
της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Νίκος Κατσαρός.
Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Κύπρο, επικοινωνήσαμε με τον κ. Κατσαρό και τού ζητήσαμε την άποψή του για το τι συμβαίνει στη βάση της Σούδας.
Ο κ. Κατσαρός απάντησε:
“Είχε και παλαιότερα αναφερθεί με κάθε βεβαιότητα ότι υπάρχουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στη βάση της Σούδας. Είναι γνωστό ότι τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου είτε χρησιμοποιηθούν στις βάσεις για ασκήσεις είτε στρατιώτες οι οποίοι έρχονται σε επαφή, οπωσδήποτε μπορούν να μολυνθούν από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αλλά και σε κάποια απρόβλεπτη περίπτωση ατυχήματος και έκρηξης στις αποθήκες όπου υπάρχουν τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, τότε αυτά μπορούν να μολύνουν και το χώρο της βάσεως αλλά ενδεχόμενα και τον χώρο έξω από τη βάση με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Είναι επίσης γνωστό ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο αποδίδει ραδιενέργεια για πάρα πολλά χρόνια και είναι ύποπτο για καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις. Επίσης μολύνει τόσο το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και την τροφική αλυσίδα της περιοχής. Κάτι παρόμοιο συνέβη στο Κόσοβο.
Θα πρέπει λοιπόν οι ελληνικές Aρχές να γνωρίζουν καλά πού είναι αποθηκευμένα αυτά τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και τις συνθήκες με τις οποίες συντηρούνται έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποιο πιθανό ατύχημα”.
Ακόμα ο κ. Κατσαρός αναφέρει ότι “είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και εκρηκτικά βλήματα τα οποία περιέχουν δυναμίτιδα και τα οποία θα πρέπει να συντηρούνται με τις κατάλληλες συνθήκες, ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, ώστε να αποφευχθεί κάποιο παρόμοιο ατύχημα. Και επειδή αυτά δεν είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό, θα πρέπει η στρατιωτική ηγεσία, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν μια πλήρη ενημέρωση και μια παρακολούθηση και εποπτεία των αποθηκών που έχουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, είτε εκρηκτικά βλήματα οιασδήποτε μορφής”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Ξερουν πολυ καλα οι παλαιοι Χανιωτες,προ παντον οι Ακποτηριανοι που πουλησαν τοισ περιουσιες τους τοτες -“Πουλησανε πετρες για λιρες” λεγανε. Οι ιδιοι μετα δουλεψανε και σκαψανε τοις σπηλιες και βαλανε τουσ πυραυλους. Λεγανε τοτες ποσ αω γινη πολεμος “η Κρητη θα λιοση” Βουλευτησ Χανιων τοτεσ ητανε ο Κωνσταντινος Μητσοτακις, οι οποιοι ντανε πολυ ενημερομενοι. Το Ακρωτηρι εχει στατιστικος περισσοτερο Καρκινο απο αλλα μεροι του Νομου Χανιον-και το ξερουνε

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα