Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Αναστήλωση του ιστορικού μιτάτου των Βίγληδων

Στην αναστήλωση του ιστορικού μιτάτου των Βίγληδων -που βρίσκεται στα Ποριά Σαμαριάς Λευκών Ορέων, ανατολικά του οροπεδίου Ομαλού- προχώρησε ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ´οι εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής και αποκατάστασης του ιστορικού μιτάτου ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα περίπου, αφού είχαν προηγηθεί πολλές επισκέψεις στην περιοχή για αποτύπωση και μελέτη του υφιστάμενου κτίσματος. Επίσης, έγιναν και συναντήσεις με άτομα από την οικογένεια των Βίγληδων για συλλογή πληροφοριών καθώς και ενημέρωση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, μια και η τοποθεσία που βρίσκεται το μιτάτο είναι δίπλα στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων και στο φαράγγι της Σαμαριάς.
Στις εργασίες βοήθησαν αρκετά μέλη και φίλοι του Συλλόγου, οι οποίοι ξεκίνησαν με καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου και απομάκρυναν όλα τα φυτά και λοιπά φερτά υλικά, που υπήρ-χαν στο εσωτερικό του κτίσματος. Έτσι αποκαλύφθηκε ένα κρυμμένο στολίδι της λαϊκής αρχιτεκτονικής μας παράδοσης, που με την πάροδο των χρόνων ήταν ξεχασμένο… 
Στη συνέχεια, συγκεντρώθηκαν πέτρες από τη γύρω περιοχή και ξεκίνησε το συμπληρωματικό κτίσιμο, αφού οι τοίχοι του κτίσματος έπρεπε να σηκωθούν κατά 50 με 70 εκατοστά για να έρθει στην παλιά του μορφή. Οι εργασίες ανακατασκευής επιβλέπονταν καθημερινά από αρχιτέκτονα, ο οποίος έδινε επί τόπου οδηγίες στους εξειδικευμένους εργάτες, που δούλευαν για τη σωστή αποκατάσταση, για να γίνονται τα κτισίματα των τοίχων όπως ακριβώς γινόταν τα παλιά χρόνια.
Το μιτάτο έχει δύο ευρύχωρα δωμάτια, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει όλη την ιστορία και τη διαδρομή του κτίσματος στο πέρασμα των χρόνων. Στο τελικό στάδιο των εργασιών τοποθετήθηκε η στέγη του μιτάτου, στηριγμένη πάνω σε δοκάρια από κυπαρίσσια και κατάλληλη επεξεργασία, έτσι ώστε να μην μπαίνει το νερό της βροχής. Στο όλο έργο βοήθησαν πολλοί Χανιώτες επιχειρηματίες με τη δωρεά οικοδομικών και μονωτικών υλικών για τη σωστή αναστήλωση. Ο Σύλλογος συνέδραμε οικονομικά στο έργο της ολοκλήρωσης των εργασιών και προγραμματίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει πεζοπορική δραστηριότητα και εκδήλωση για να γνωρίσουν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου το ιστορικό αυτό κτίσμα και την ανάγκη του εθελοντισμού στη διατήρηση της λαϊκής ορεινής μας παράδοσης. Η αναστήλωση του μιτάτου των Βίγληδων απέδειξε πως με σωστή διαχείριση και διάθεση για προσφορά, γίνονται πρωτόγνωρα έργα για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα