Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024

6ο CIP Festival: Μια γιορτή φωτογραφίας με κοσμοπολίτικη αύρα

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για μια ακόμα μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας στα Χανιά καθώς από 3 έως 9 Αυγούστου θα φιλοξενηθεί στην πόλη το 6ο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Χανίων (Chania International Photo Festival – Cip Festival). Ένα φεστιβάλ με κοσμοπολίτικο αέρα, στο οποίο θα παρουσιάσουν φέτος τη δουλειά τους 450 φωτογράφοι από 76 χώρες!

Οι “διαδρομές” μίλησαν με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Μάρκο Δολόπικο, ανθρώπους της φωτογραφίας που στηρίζουν την προσπάθεια, αλλά και εραστιτέχνες – λάτρεις των “κλικ” για τον ξεχωριστό χαρακτήρα του συγκεκριμένου Φεστιβάλ που πλέον έχει καταστεί θεσμός για τα Χανιά.

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Όταν ξεκινούσε το Cip Festival πριν από 6 χρόνια ίσως ούτε οι εμπνευστές του, Μάρκος Δολόπικος και Μαρία Τουτουδάκη (διευθύντρια του φεστιβάλ), δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο θα “μεγάλωνε” η διοργάνωση χρόνο με τον χρόνο.
Ωστόσο, πλέον, είναι φανερό ότι το Φεστιβάλ διεκδικεί -δικαίως- περισσότερο χώρο και άνεση ώστε να προβάλλει όπως πρέπει τις φωτογραφικές δημιουργίες των καλλιτεχνών. «Φέτος το Φεστιβάλ θα χρησιμοποιήσει δύο κεντρικούς χώρους στο λιμάνι των Χανίων. Το Μεγάλο Αρσενάλι, και το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Μετά από πέντε χρόνια πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, οι υποβολές που λαμβάνουμε είναι πολλές και πιο ολοκληρωμένες, οπότε υπήρξε η ανάγκη να τις παρουσιάσουμε με διαφορετικό τρόπο, δίνοντάς τους περισσότερο χώρο έτσι ώστε και οι θεατές να μπορέσουν να τις δουν καλύτερα», εξήγησε ο κ. Δολόπικος.

ΔΙΕΘΝΗΣ “ΑΕΡΑΣ”

Μια ακόμα κατάκτηση του Φεστιβάλ είναι ο διεθνής “αέρας” που έχει καθώς συμμετέχουν σε αυτό εκατοντάδες καλλιτέχνες από δεκάδες διαφορετικές χώρες.
«Από την αρχή στόχος μας ήταν να κάνουμε ένα Φεστιβάλ που θα είχε παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση, αλλά ταυτόχρονα να προωθήσουμε τα Χανιά και να αναδείξουμε την ομορφιά της πόλης. Το Φεστιβάλ το επισκέτονται πολλοί φωτογράφοι από διάφορα μέρη του κόσμου οι οποίοι λειτουργούν ως διαφήμηση των Χανίων με τις φωτογραφίες που τραβάνε στην πόλη», σημείωσε ο κ. Δολόπικος και πρόσθεσε: «Η επιλογή των φωτογραφιών που εκτίθενται έγινε από μία εικοσαμελή διεθνή επιτροπή, η οποία αποτελείται από αναγνωρισμένους και βραβευμένους φωτογράφους, αλλά και από καθηγητές Πανεπιστημίων. Φέτος η επιτροπή επέλεξε να παρουσιάσει τη δουλειά 450 φωτογράφων μέσα από ένα πολύ μεγάλο αριθμό υποβολών. Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν φέτος είναι από 76 χώρες. Συνολικά, κατά τη διάρκεια αυτών των έξι χρόνων πάνω από 2000 φωτογράφοι που προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες έχουν παρουσιάσει δουλειά τους».

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μάρκος Δολόπικος.

Πέρα όμως από το εκθεσιακό κομμάτι το Φεστιβάλ αναπτύσσει παράλληλες δράσεις και εργαστήρια που απευθύνονται στο ευρύ κοινό: «Εκτός από την έκθεση, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όσους επισκέπτονται το Φεστιβάλ είναι τα διάφορα Workshops, οι εκδρομές και η παρουσίαση της ζωής και του έργου ενός φωτογράφου που επιλέγουμε κάθε χρόνο. Φέτος η φωτογράφος που επιλέξαμε είναι η Vivian Maier. Την παρουσίαση θα κάνει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Νίκος Αποστολόπουλος. Η Vivian Maier φωτογράφιζε για πάνω από 50 χρόνια και η δουλειά της ανακαλύφθηκε τυχαία και αναγνωρίστηκε η αξία του έργου της λίγο καιρό μετά το θάνατό της. Η παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” με ελεύθερη είσοδο για όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν. Επίσης θα γίνει ένα Workshop με θέμα τη νυχτερινή φωτογράφιση και θα το πραγματοποιήσει ο κ. Αλέξανδρος Βούτσας, ο οποίος διδάσκει φωτογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Όσοι το παρακολουθήσουν θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και μέσα από τις σελίδες του Φεστιβάλ να ενημερωθούν για τον εξοπλισμό που θα πρέπει να έχουν μαζί τους», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάσει και η εκδρομή στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ με θέμα τη φωτογράφιση Φύσης. Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, λόγω του συγκεκριμένου αριθμού θέσεων του λεωφορείου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το Workshop είναι δωρεάν και η επιστροφή των φωτογράφων στην πόλη θα είναι αργά το μεσημέρι.
Τέλος, όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθεί ο έκτος Φωτογραφικός Μαραθώνιος των Χανίων, ο οποίος θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες με έναρξη την Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 19:00. «Η λήξη του είναι τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι. Μία επιτροπή θα αξιολογήσει τις υποβολές των συμμετεχόντων και οι τρεις καλύτερες θα βραβευτούν. Την Τετάρτη 9 Αυγούστου στο χώρο του ΚΑΜ θα γίνει η ανακοίνωση των νικητών και οι τρεις νικητές θα παραλάβουν τα δώρα τους», επεσήμανε ο κ. Δολόπικος.

Στοχεύοντας στη «χαρά της φωτογραφίας»

Ο Αλέξανδρος Βούτσας (Δ) μαζί με τον Νίκο Αποστολόπουλο (Α) αποτελούν στιλοβάτες του Φεστιβάλ προσφέροντας, μεταξύ άλλων, σεμινάρια στους συμμετέχοντες.

Ο Αλέξανδρος Βούτσας, ο οποίος διδάσκει φωτογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ζει το Φεστιβάλ από “μέσα” τα τελευταία χρόνια. Για τον ίδιο σημαντικό στοιχείο του Cip Festival είναι ότι απευθύνεται σε ένα πλατύ κοινό στοχεύοντας να μυήσει περισσότερο κόσμο σε βασικές φωτογραφικές έννοιες αλλά και στη χαρά που κρύβουν τα φωτογραφικά “κλικ”.
«Η φωτογραφία είναι χαρά και το ενδιαφέρον στο Φεστιβάλ αυτό είναι ότι δεν αποσκοπεί να αναδείξει τους καλύτερους φωτογράφους -κάτι που το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι- αλλά εστιάζει στο κομμάτι της ανθρώπινης επικοινωνίας», εξήγησε ο κ. Βούτσας.
Παράλληλα, μέσα από το Cip Festival και τη κσμοπολίτικη αύρα που το ακολουθεί η “εικόνα” των Χανίων ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καθώς η πόλη μπαίνει στο “κάδρο” φωτογράφων από κάθε γωνιά της γης. «Η έννοια του ξένου για την ελληνική παράδοση είναι πολύ σημαντική. Γιατί κάθε άνθρωπος από μια άλλη περιοχή όταν έρχεται φέρνει μαζί του τον πολιτισμό του, τη γλώσσα του και “μπολιάζει” την εδώ κοινωνία με άλλα στοιχεία. Συγχρόνως, μέσα από αυτή τη διαδικασία εξοικειωνόμαστε με τον “άλλο” και με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τις πιθανότητες να αισθανθούμε απειλή. Έχει να κάνει δηλαδή όλο αυτό, με τις έννοιες του οικείου και του ανοίκειου», πρόσθεσε ο κ. Βούτσας, ενώ υπογράμμισε την καλλιτεχνική παράδοση που διαθέτουν τα Χανιά και ευρύτερα η Κρήτη, η οποία καθιστά το νησί προνομιακό τόπο για τη φιλοξενία του Φεστιβάλ Φωτογραφίας.
«Νομίζω ότι ο κόσμος “διψάει” για να μάθει, να συμμετέχει, να πειραματιστεί με τη φωτογραφία. Ελπίζω ότι και φέτος θα υπάρξει συμμετοχή και ενδιαφέρον για τα εργαστήρια – σεμινάρια που θα πραγματοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Βούτσας ενώ καταλήγοντας διατύπωσε την ευχή το Cip Festival να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τονώντας το ενδιαφέρον για τη φωτογραφία.

«Ένα φεστιβάλ μπορεί και πρέπει να αποτελεί έμπνευση»

Είναι πολύ θετικό που το Φεστιβάλ γίνεται στα Χανιά γιατί τα Χανιά είναι πόλη καλλιτεχνών, επεσήμανε ο φωτογράφος Μανώλης Τσαντάκης.

Ο Μανώλης Τσαντάκης ζει στη Σητεία, είναι επαγγελματίας φωτογράφος, ωστόσο ο ίδιος αρέσκεται να δηλώνει ερασιτέχνης, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη του για τη φωτογραφία. Φέτος, έλαβε μέρος για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ και ένα έργο του περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που θα παρουσιαστούν στην έκθεση. «Το Cip Festival είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ φωτογραφίας που γίνονται και νομίζω ότι είναι πολύ θετικό που αυτό γίνεται στα Χανιά. Τα Χανιά είναι μια πόλη καλλιτεχνών -έχω πολλούς φίλους ζωγράφους, φωτογράφους, γλύπτες από τα Χανιά- και είναι ένας ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ», τόνισε ο κ. Τσαντάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποκεντρωθεί η καλλιτεχνική κίνηση από την Αθήνα.
Παράλληλα, επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο του Cip Festival μέσα από τις παράλληλες δράσεις που διοργανώνονται, να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη “εμπλοκή” της τοπικής κοινωνίας αλλά και να λειτουργήσει η διοργάνωση ως πόλος έλξης για επισκέπτες από άλλες περιοχές που θα ήθελαν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την παρακολούθηση – συμμετοχή τους σε δράσεις του Φεστιβάλ.
Από εκεί και πέρα, «σίγουρα η φωτογραφία έχει μπει πολύ βαθιά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου με τις νέες τεχνολογίας, ζούμε την εποχή των εικόνων. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώνει κανείς, είναι ότι όσο πιο πολλοί ασχολούνται με τη φωτογραφία τόσο πιο λίγες μοιάζουν να είναι οι πραγματικά καλές καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Χρειαζόμαστε δηλαδή παιδεία, κατάλληλη υποδομή για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να εμηνεύσουμε τις εικόνες. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό ένα φεστιβάλ να προωθεί την καλή φωτογραφία. Αυτό μπορεί να αποτελέσει έμπνευση και οδηγό για τους θεατές για το τι είναι καλή φωτογραφία κ.λπ.».

Η δημιουργική ατμόσφαιρα το κέρδος της συμμετοχής

Ο περυσινός νικητής του Φωτογραφικού Μαραθώνιου Ματθαίος Μακαρώνας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία που έζησε στο Φεστιβάλ.

Εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο Βουκολιών Χανίων και ερασιτέχνης φωτογράφος ο Ματθαίος Μακαρώνας αναδείχθηκε πέρυσι νικητής Φωτογραφικού Μαραθωνίου. Ο ίδιος ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2014 με αφετηρία κάποια σεμινάρια δια βίου μάθησης που είχε οργανώσει ο Δήμος Πλατανιά με τον Ιωσήφ Βατσάκη. Στη συνέχεια έγινε μέλος στη Φωτογραφική Ομάδα Κισσάμου και καλλιεργεί την αγάπη του για τη φωτογραφία συμμετέχοντας σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις παρακολουθουθώντας σεμινάρια κ.λπ. «Παρακολουθούσα κάθε χρόνο το Cip Festival αλλά πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα, παρακολούθησα σεμινάρια και έλαβα μέρος στον φωτο-μαραθώνιο. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι γίνεται εδώ το Φεστιβάλ», σημείωσε ο κ. Μακαρώνας και πρόσθεσε ότι η δυνατότητα που δίνεται σε ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο είναι ένα πολύ ξεχωριστό και δημιουργικό στοιχείο της διοργάνωσης.
«Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο νομίζω είναι ότι μέσα από τις δράσεις και τον φωτο-μαραθώνιο οι συμμετέχοντες περιηγούνται στα Χανιά, αποτυπώνουν γωνιές της πόλης και μέσα από αυτή τη διαδικασία αφενός οι επισκέπτες γνωρίζουν τα Χανιά και αφετέρου προβάλλεται ο τόπος μας», συμπλήρωσε ο κ. Μακαρώνας, ενώ ως προς τη διάκριση που απέσπασε τόνισε ότι ήταν κάτι απρόσμενο αλλά το πιο ουσιαστικό στοιχείο ήταν η συμμετοχή στη διαδικασία.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Cip Festival 2023 έχει ως εξής:
– Πέμπτη 3 Αυγούστου, 18:00, εγκαίνια του Φεστιβάλ
– Παρασκευή 4 Αυγούστου (Μεγάλο Αρσενάλι – 19:00) με Δευτέρα 7 Αυγούστου (12:00), Φωτογραφικός Μαραθώνιος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο info@cipfestival.com
– Παρασκευή 4 Αυγούστου – Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, 20:00, Εργαστήρι νυχτερινής φωτογράφισης με τον Αλέξανδρο Βούτσα.
– Σάββατο 5 Αυγούστου – Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, 20:30, παρουσίαση της ζωής και του έργου της Vivian Maiers από τον Νίκο Αποστολόπουλο.
– Σάββατο 5 Αυγούστου – Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, 21:30, Εργαστήρι φωτογράφισης φύσης με τον Αλέξανδρο Βούτσα.
– Κυριακή 6 Αυγούστου, 09:00-13:00, Εργαστήρι φωτογραφίας σε εξωτερικό χώρο με τον Αλέξανδρο Βούτσα (δωρεάν συμμετοχή / όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πρέπει να αποστείλουν email στο info@cipfestival.com
– Δευτέρα 7 Αυγούστου – Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, 20:00-22:00, Εργαστήρι νυχτερινής φωτογράφισης και φωτογράφισης φύσης με τον Αλέξανδρο Βούτσα.
– Τετάρτη 9 Αυγούστου – Μεγάλο Αρσενάλι, 20:00, Απονομή βραβείων στους διακριθέντες του Φωτογραφικού Μαραθώνιου.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.cipfestival.com/

Διοργανωτές
Το 6ο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Χανίων (Chania International Photo Festival – Cip Festival) διοργανώνεται από την Blank Wall Gallery και συνδιοργανωτές το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”. Παράλληλα τη διοργάνωση στηρίζουν το GuruShots και το LensCulture.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα