Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα άδυτα του Ακρωτηρίου

Εχει και το Ακρωτήρι μας στα Χανιά τα ´άδυτά´´ του, που σε αυτά έχω αναφερθεί παλαιότερα και θα το πράξω και στο μέλλον.
Σε ένα από αυτά, στο μικρό βάραθρο ´Περιστερότρυπα´ στην περιοχή του Μαραθίου επιχειρήθηκε για μια ακόμη φορά μια μικρή εξερεύνηση.
Αυτό ευρίσκεται περίπου εκατό μέτρα από την ανατολική βραχώδη ακτή και έχει κατακόρυφο βάθος μόνο 17 μέτρων. Χρησιμοποιείται από τα παλαιά χρόνια από κτηνοτρόφους της περιοχής για άντληση νερού για τα αιγοπρόβατά των και για τον σκοπό αυτό πέρα από την είσοδό του, έχει διανοιχθεί τρύπα όσο η διάμετρος ενός κοινού γουβά, που με τροχαλία ανέβαζαν το νερό. Είναι άγνωστο με ποια τεχνικά μέσα διανοίχθηκε πολύ παλαιότερα, ίσως και εκατονταετίες πριν.
Η διάμετρος εισόδου είναι περί τα δέκα μέτρα και ο πυθμένας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καλύπτεται από τη λιμνούλα νερού, είναι περίπου 30 τ.μ. (δύο – τρία μικρά δωμάτια). Το νερό της λίμνης είναι λίγο υφάλμυρο και το βάθος της δέκα μέτρα. Σπηλαιοκατάδυση σε αυτό πραγματοποίησε το μέλος της σπηλαιολογικής ομάδας του Ορειβατικού Χανίων, Μανώλης Κρασάκης, με την βοήθεια του σπηλαιολόγου, Στέλιου Πρασάκη και οδηγό τον γράφοντα.
Παλαιότερη κατάδυση είχε πραγματοποιήσει το μέλος της ομάδας, Ιούλιος Γλαμπεδάκης. Μέσα στη λίμνη υπάρχει μεγάλη σταλαγμιτική κολόνα και το νερό εικάζεται ότι αποτελεί μέρος του υπόγειου ρέματος, που διακλαδίζεται και στο πλησίον σπήλαιο με λίμνη Κατεβατή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα