Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Από την Υπατία στα Χανιά

Επέστρεψαν στα Χανιά ακριβώς όπως έφυγαν: Με το πλοίο της γραμμής Πειραιάς – Σούδα. Αυτή τη φορά, όμως, το ταξίδι τους δεν είχε αγωνία. Τώρα δεν πήγαιναν να απεργήσουν. Επέστρεψαν, όπως έλεγαν, πιο αδύνατοι αλλά και πιο δυνατοί. Περίπου 200 μετανάστες από τους απεργούς πείνας της ´Υπατίας´, αφίχθησαν ακτοπλοϊκώς χθες, λίγο πριν τις 6 το πρωί, στο λιμάνι της Σούδας. Δεν ήταν μόνοι.
Τους συνόδευαν μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Τους περίμεναν στο λιμάνι περισσότεροι από πενήντα αλληλέγγυοι. Νέοι οι περισσότεροι, οι οποίοι κατά τον κατάπλου του πλοίου φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στους μετανάστες, που ανταπέδωσαν με χαμόγελα. Παράλληλα, μέλη της Κίνησης ´Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή´ αλλά και του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης άνοιξαν πανό, ενώ το σκηνικό της υποδοχής παρακολουθούσαν πολίτες, που βρέθηκαν στο λιμάνι για να παραλάβουν τους δικούς τους ανθρώπους. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Χασάν, από το Μαρόκο, ανέφερε ότι εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια. ´Αποφασίσαμε -συνέχισε- να πραγματοποιήσουμε αυτή την απεργία γιατί πιστεύαμε ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να ακουστεί η φωνή μας και καταφέραμε να μπούμε από την κατάσταση παρανομίας σε κατάσταση νομιμοποίησης´.
Σημείωσε, ακόμη, ότι ήταν δύσκολες οι 44 ημέρες της απεργίας πείνας, ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεσής τους. Ο Χασάν δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός της απόπειρας ενός μετανάστη να αυτοπυρποληθεί στην ´Υπατία´. ´Υπάρχουν -είπε- άνθρωποι που ήθελαν νεκρό, όμως εμείς αυτά τα έχουμε πάρει χαμπάρι και δεν θα επιτρέψουμε αυτό να σπάσει τον αγώνα μας, τον οποίο θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος´. Ο Ρασίντ από το Μαρόκο εργάζεται τα τελευταία έξι χρόνια στα Χανιά.
Οπως είπε, η απεργία πείνας ήταν για τον ίδιο ένα ´πολύ μεγάλο σχολείο´. Υπογράμμισε ότι ´οι περισσότεροι απεργοί είναι ικανοποιημένοι´ και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Μάρκος Χατζησάββας, δήλωσε ότι ´σε πείσμα της ιστορίας και όσων πιστεύουν ότι οι αγώνες είναι μάταιοι, οι μετανάστες απεργοί πείνας επιστρέφουν στην πόλη μας. Το «Λατώ» παρότι στην κατάσταση επιβατών του είχε τα ίδια ακριβώς ονόματα -όπως και πριν πενήντα μέρες, όταν ξεκίνησαν οι άνθρωποι αυτοί τον σκληρό αγώνα τους- σήμερα ταξίδεψε ελαφρύτερο.
Οι αγωνιστές μετανάστες δεν άφησαν στην ´Υπατία´ και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μόνο τους -κατά εκτίμηση- 4,5 τόνους ζωτικού ανθρώπινου βάρους που έχασαν εκεί, μιας και κατά μέσον όρο ο καθένας τους έχασε 15 κιλά αλλά άφησαν και μια παρακαταθήκη αγώνα, ήθους και αξιοπρέπειας πετυχαίνοντας την πρώτη μεγάλη κεντρική νίκη στον καιρό του μνημονίου στη χώρα μας´. Ο κ. Χατζησάββας πρόσθεσε ότι οι μετανάστες αυτοί ´στο εξής θα συνεχίσουν να ζουν και να δουλεύουν ανάμεσά μας, όπως και πριν. Ομως, τώρα, νόμιμοι πλέον. Και όχι φαντάσματα της νύχτας και όμηροι των εκμεταλλευτών τους´.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο από τους απεργούς έχουν προβλήματα υγείας από την έλλειψη φαγητού και θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Χανίων. Για την απόπειρα αυτοπυρπόλησης μετανάστη, ο κ. Χατζησάββας υποστήριξε ότι ´ήταν ένα αμελητέο γεγονός, στα όρια του κατασκευασμένου από ομάδες πίεσης που ήθελαν νεκρό. Οι μετανάστες γύρισαν πίσω νικητές´. Με ανακοίνωσή της η ´Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή´ υποστηρίζει ότι ´η ηρωική απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών άνοιξε μια ρωγμή στη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης – φρούριο με την οποία ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση´, ενώ καλεί ´τους εργαζόμενους και τη νεολαία των Χανίων να πάρουν μέρος στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη στις 12 μ. στην Αγορά´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αυτοί είναι τώρα οι άρχοντες του τόπου , σε ποιό Χανιώτη επιχειρηματία που αυτοκτόνησε λόγω κρίσης
    έδωσε σημασία το Αθηναϊκό κράτος !

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα