Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λουτρό αίματος

Διαστάσεις εμφυλίου πολέμου παίρνει η βίαια καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες, από την έναρξη των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων. Ο Μουαμάρ Καντάφι εμφανίζεται ανυποχώρητος και ´πνίγει´ τη βορειοαφρικανική χώρα σε ένα λουτρό αίματος.
Ο Λίβυος ηγέτης κατηγόρησε την Αλ Κάιντα, τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον αμερικανό πρόεδρο, Ομπάμα, ότι συνωμότησαν εναντίον του και βρίσκονται πίσω από την εξέγερση.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία Τύπου, ο Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης και πνίγει τη χώρα του στο αίμα επιχειρώντας να κρατήσει την Τρίπολη και τις πόλεις στα δυτικά. Σφοδρές μάχες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων πιστών στο καθεστώς μαίνονται στην πόλη Αλ Ζαουίγια, κοντά στη λιβυκή πρωτεύουσα. Στα ανατολικά, Βεγγάζη και Τομπρούκ, πλήθη διαδηλωτών υψώνουν τις προ Καντάφι σημαίες της Λιβύης και γιορτάζουν την «απελευθέρωση». Στην πρωτεύουσα, μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο. Στην πόλη Μισράτα διαδηλωτές και δυνάμεις του Καντάφι συγκρούονται και υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς νεκρούς.
Συγκεχυμένη είναι η εικόνα για τα θύματα της βίαιης καταστολής καθώς το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες, ενώ Γάλλος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ίσως έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.000 άτομα.

Καταγγέλουν εκτελέσεις
Την ίδια ώρα, ο γ.γ. του λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε ότι μέλη των επανασταστικών Επιτροπών του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε Νοσοκομεία της Τρίπολης. ´Εισέβαλαν στα Νοσοκομεία της Τρίπολης και σκότωσαν τους τραυματίες που είχαν διαδηλώσει κατά του καθεστώτος. Πήραν τα πτώματα για να τα εξαφανίσουν, ίσως για να τα κάψουν, επειδή ξέρουν ότι έρχονται οι ξένοι δημοσιογράφοι´, είπε ο Σλιμάν Μπουσουιγκίρ, ο γραμματέας του λιβυκού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH).

Δεν επεμβαίνει το ΝΑΤΟ
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, απέκλεισε χθες την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, αναφέροντας ότι δεν έχει ληφθεί κανένα τέτοιο αίτημα και σε κάθε περίπτωση η όποια επέμβαση πρέπει να βασίζεται σε εντολή των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, υποστήριξε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «δεν θα δίσταζαν» να δώσουν εντολή στο ΝΑΤΟ να εισβάλει στη Λιβύη προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας. «Πρόκειται ίσως για θέμα ωρών ή ημερών», εκτιμούσε. Από την πλευρά του, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε ότι η Συμμαχία δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ζουπέ, δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης δεν έχει συζητηθεί. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα του ότι «αυτές θα είναι οι τελευταίες ημέρες του Καντάφι ως αρχηγού κράτους».
Εν τω μεταξύ, Ρωσία και ΕΕ καταδίκασαν την προσφυγή στη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη», ενώ σημείωσαν ότι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον αραβικό κόσμο.
Παράλληλα, έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί κατά της «σκανδαλώδους» βίας στη Λιβύη, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Βία και στην Υεμένη
Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στην Υεμένη όπου μαίνονται οι συγκρούσεις αντικαθεστωτικών και οπαδών του προέδρου της χώρας, Αλί Αμπντάλ Σάλεχ. Δυο διαδηλωτές σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης κατά την επίθεση που δέχθηκαν από οπαδούς του καθεστώτος, ενώ πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στη Σαναά, αυξάνοντας σε 15 τον αριθμό των θυμάτων της καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας από τις 16 Φεβρουαρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα