Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

?Μπλόκο? στην αγορά ομολόγων

Η γερμανική κυβέρνηση προωθεί ψήφισμα από τη Βουλή της χώρας (Bundestag), με το οποίο θα αποκλείεται η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας -που πρόκειται να διαδεχθεί από το 2013 το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να χορηγεί δάνεια σε χώρες με προβλήματα χρέους για να επαναγοράσουν τα ομόλογά τους από τη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ψήφισμα φαίνεται βέβαιο ότι θα τεθεί για έγκριση από τη Bundestag στις 17 Μαρτίου, μία εβδομάδα πριν από τη σημαντική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου πρέπει να συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες το συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη.
Το ψήφισμα θα θέτει τους όρους, με τους οποίους η Bundestag θα είναι διατεθειμένη να εγκρίνει τις αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ, ώστε να ιδρυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Αν και οι προτάσεις του ψηφίσματος δεν αφορούν άμεσα τη λειτουργία του ΕΤΧΣ, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι πιθανό να επιμείνει να εφαρμοστούν και σε αυτό οι περιορισμοί που θα ισχύσουν για τον ΕΜΣ.  
Η απόρριψη της δυνατότητας του ΕΜΣ να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά, προστίθεται στο δημοσίευμα, θα θέσει τη γερμανική κυβέρνηση σε δυνητική τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική και άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι οποίες τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα