Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Μητρώο για καταχώρηση συμφωνιών διευθέτησης χρόνου εργασίας

Αθήνα
Τη δημιουργία μητρώου στα κατά τόπους Τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας του ΣΕΠΕ για τη καταχώριση των συμφωνιών και διαιτησιών που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, προβλέπει Υπουργική Απόφαση, την οποία εξέδωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, σε εφαρμογή των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος (Ν. 3846/10), προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αλλαγή των ωρών απασχόλησης των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ωράριο εργασίας έως σαράντα ώρες την εβδομάδα, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο αυξημένης απασχόλησης ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου. Στον εργαζόμενο χορηγείται ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών και ημερών αναπαύσεως.
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας στις περιπτώσεις αυτές, όπως και κάθε άλλο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, καθορίζεται, με τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ή διαφορετικά με κλαδικές συμβάσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα