Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Κόμποστ από απορρίμματα

´Χρησιμοποίησα το κόμποστ για τον κήπο μου. Μετά από ενάμιση μήνα βλέπω ότι είναι πολύ καλό εδαφοβελτιωτικό και ήδη έχω ξεκινήσει και κόβω τα μαρούλια μου´. Ο κ. Στέλιος Αγγελιδάκης προμηθεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες κόμποστ, που παράχθηκε από τα οργανικά απορρίμματα που συγκεντρώνονται στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι Χανίων. To αξιοποίησε στον μικρό του κήπο και βλέπει πολύ καλά αποτελέσματα.
Συνολικά, ετησίως, 2.500 τόνοι κόμποστ που παράγονται στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής απορριμμάτων διατίθενται στην τοπική αγορά. Είτε για τις ανάγκες των Δήμων για εδαφοβελτιωτικό σε πάρκα, πράσινο σχολείων, αναδασώσεις είτε σε πολίτες που τα χρησιμοποιούν για τα λουλούδια, τις δενδρώδεις καλλιέργειες (αμπελώνες, ελαιώνες, πορτοκαλεώνες) αλλά ακόμα και για τα κηπευτικά.
´ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ´
´Το έμαθα από ένα προσπέκτους που έπεσε στα χέρια μου. Πάντα έχεις κάποια αναστολή ακούγοντας ότι είναι παράγωγο σκουπιδιών. Ωστόσο, μίλησα με κάποιον γνωστό μου στη ΔΕΔΙΣΑ, με τον υπεύθυνο του εργοστασίου και πείστηκα ότι μπορούσα να το δοκιμάσω για το χωράφι μου. Φύτεψα μαρούλια εδώ και ενάμιση μήνα. Είδα ότι ευδοκίμησαν και κόβουμε κανονικά για τη σαλάτα μας. Προσωπικά θα το συνιστούσα τη στιγμή που μας εγγυώνται και έγκυρα Ιδρύματα όπως το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ´, αναφέρει ο κ. Αγγελιδάκης υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για καλύτερη διαφήμιση του προϊόντος και γνωριμία του με το κοινό.
Στα λουλούδια του κήπου του και στις δενδρώδεις καλλιέργειες του χρησιμοποιεί κυρίως κόμποστ ο κ. Μ. Πολέντας, απόστρατος στρατιωτικός. Στον άψογα διατηρημένο εξωτερικό χώρο του σπιτιού του μας μιλάει για τη δική του εμπειρία. ´Είμαι ευχαριστημένος από το κόμποστ χωρίς να δω κάποιες μεγάλες αλλαγές θετικές ή αρνητικές. Το αξιοποίησα, κυρίως, για τα λουλούδια και τα δεντράκια που έχω στον κήπο και ελάχιστα για τα κηπευτικά μου. Προσωπικά δεν είχα κάποια επιφυλακτικότητα για τη χρήση του από τη στιγμή που επεξεργασία γίνεται από μια δημόσια Υπηρεσία πίστευα ότι θα γίνεται καλή δουλειά´, αναφέρει.
´ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ´
´Ξεκινήσαμε να παράγουμε κόμποστ από την άνοιξη του 2005. Στην αρχή υπήρχε μια δυσπιστία σε ό,τι αφορά την ποιότητα του προϊόντος που παράγεται. Γι? αυτό και υπήρξε η προτροπή από τη Διοίκηση της ΔΕΔΙΣΑ να χρησιμοποιείται καταρχήν για καλλωπιστικά φυτά και για το πράσινο των Δήμων μέχρις ότου βεβαιωθούμε ότι η ποιότητα είναι καλή´, δηλώνει στα ´Χ.Ν.´ ο μηχανολόγος – μηχανικός και διευθυντής του εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης  (ΕΜΑΚ), κ. Κώστας Πατεράκης.
Πριν από 2,5 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία του εργοστασίου με φορείς όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΜΑΪΧ, το ΕΘΙΑΓΕ έτσι ώστε να γίνεται μια ανάλυση των δεδομένων, των φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών του κόμποστ για να επιβεβαιωθεί η χρήση του ως άριστο εδαφοβελτιωτικό. ´Αρχισε η διαδικασία οργανωμένων αναλύσεων και συνεργασίας με τα Ιδρύματα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το κόμποστ είναι εδαφοβελτιωτικό, δεν αντικαθιστά το λίπασμα, βελτιώνει τα οργανικά χαρακτηριστικά του εδάφους και προσθέτει κάποια ιχνοστοιχεία, όπως άζωτο. Σημειωτέον ότι τα εδάφη μας, σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις, έχουν έλλειμμα σε οργανικές ουσίες, διαθέτουν ένα ποσοστό περίπου 1,5 % όταν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης ο μέσος όρος είναι 6%. Αυτό οφείλεται στην ερημοποίηση των εδαφών και στην καλλιεργητική πρακτική που υπήρχε μέχρι σήμερα όπως πολλά φυτοφάρμακα και υπερβολική χρήση λιπασμάτων´, τονίζει ο κ. Πατεράκης.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Για τη δημιουργία του κόμποστ χρησιμοποιούνται οργανικά απορρίμματα (τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά κ.ά.) και αφού πρώτα αφαιρεθούν με μηχανική διαλογή και χειροδιαλογή πλαστικά, σίδερα, αδρανή υλικά στη συνέχεια προστίθενται πράσινα απορρίμματα όπως κλαδιά και φύλλα (από τα κλαδέματα των Δήμων) που προσδίδουν άζωτο. Ακολουθεί η διαδικασία ωρίμανσης του κόμποστ κάτω από τις κατάλληλες θερμοκρασίες και στη συνέχεια η αποθήκευση και η συσκευασία του. ´Το γεγονός ότι στα Χανιά δεν έχουμε βιομηχανία λειτουργεί θετικά σε ό,τι αφορά την περίπτωση του κόμποστ καθώς δεν έχει βαρέα μέταλλα. Το καλύτερο θα ήταν βέβαια να εξασφαλιστεί η διαλογή στην πηγή και αυτός είναι και ο δικός μας στόχος. Να προχωρήσουμε στη διαλογή στην πηγή, ώστε να εξασφαλίσουμε άριστη πρώτη ύλη για το κόμποστ. Θα πρέπει σε αυτήν την προσπάθεια να συμβάλουν και οι ίδιοι οι πολίτες´, τονίζει ο κ. Πατεράκης επισημαίνοντας ´την τεράστια συμβολή των εργαζομένων σε αυτήν την προσπάθεια, που γίνεται εδώ στο εργοστάσιο και γενικά σε όλη τη γραμμή παραγωγής της ΔΕΔΙΣΑ´.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα πρόγραμμα για αξιοποίηση κόμποστ, ώστε να καλυφθεί παλιό λατομείο στην περιοχή του Ακρωτηρίου.  Μια εξέλιξη πολύ σημαντική για το μέλλον, αν υπολογίσει κανείς τον πολύ μεγάλο αριθμό εγκαταλελειμμένων λατομείων στην περιοχή των Χανίων.

Η προμήθεια κόμποστ

´Ε χουμε διαθέσει κόμποστ σε πάρκα των Δήμων, σε πολλά σχολεία για τις ανάγκες πρασίνου, σε περιοχές όπου έχουν πληγεί από πυρκαγιές και υπάρχει ανάγκη για βελτίωση των εδαφών και αναδασώσεις π.χ. περιοχή Σελίνου, σε υπόστρωμα γηπέδων, σε πολίτες για ελαιώνες, αμπελώνες, πορτοκαλεώνες. Τα συμπεράσματα και οι εντυπώσεις λένε ότι αυτό το προϊόν είναι πολύ καλό και ποιοτικό´, τονίζει ο κ. Πατεράκης.
Στο τηλέφωνο 2821088262, στο εργοστάσιο, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πάρει   πληροφορίες. ´Θα μας πει για τη χρήση που θέλει να κάνει, ώστε να τον καθοδηγήσουμε σχετικά. Συνήθως, αυτό που προτείνουμε είναι ένα δείγμα του κόμποστ να το πάνε για ανάλυση στο ΜΑΪΧ μαζί με δείγμα χώματος από το χωράφι τους προκειμένου να γίνει μέτρηση και στα δύο και να τους δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για την ποσότητα και τον τρόπο χρησιμοποίησης του κόμποστ´, σημειώνει ο κ. Πατεράκης.
Συνολικά, στο εργοστάσιο παράγονται ετησίως από τα απορρίματα 2.500 τόνοι κόμποστ  πρώτης ποιότητας, που διατίθεται όλη στην τοπική αγορά. Το β΄ ποιότητας κόμποστ χρησιμοποιείται για την κάλυψη του εδάφους στον χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στο Ακρωτήρι. Η χρέωση είναι 55 ευρώ στον τόνο. Σε χρήστες που θέλουν μικρές ποσότητες (1 – 3 σακιά) δεν υπάρχει χρέωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Απαιτείται προσοχή και αυτοσυγκράτηση!!!! Η καλιέργεια λαχανικών, πριν εξασφαλιστεί η διαλογή των απορριμάτων στην πηγή πιστεύω ότι είναι παρακινδυνευμένη!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα