Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

6 Ιανουαρίου 1970: «Αλεξικέραυνος ιονισμού και εις τον Φάρον Χανίων»

Μέσα από αυτή τη στήλη παρουσιάζουμε ειδήσεις τοπικές και όχι μόνο, από το αρχείο της των “Χανιώτικων νέων”. Ειδήσεις του παρελθόντος, που κάποιες φορές έχουν… τρομακτική ομοιότητα με το σήμερα, είτε μας έκαναν εντύπωση διαβάζοντάς τις.

Η τοποθέτηση ενός πρωτοποριακού για την εποχή αλεξικέραυνου στον Φάρο των Χανίων, απασχολούσε την τοπική επικαιρότητα τον Ιανουάριο του 1970 όπως διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας την 6η Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της με τίτλο “Αλεξικέραυνος ιονισμού και εις τον Φάρον Χανίων” «εντός των προσεχών ημερών τοποθετείται και εις τον επισκευαζόμενον Ενετικόν Φάρον του λιμένος Χανίων, ο νεότατος τύπος αλεξικέραυνου δι’ ιονισμού ο οποίος προστατεύει έκτασιν τριπλάσιαν του ύψους της κεραίας».

Όπως πληροφορούμαστε από τον συντάκτη του άρθρου, τα αλεξικέραυνα του είδους αυτού «επιτελούν διπλό έργο, ήτοι: (1) Δημιουργούν προϋποθέσεις εκτονώσεως του ηλεκτρισμού της ατμόσφαιρας γύρω από την περιοχήν που τοποθετούνται.

(2) Εξουδετερώνουν τον κίνδυνον πτώσεως κεραυνού εις την σπάνια περίπτωσι που δεν θα κατώρθωνε το μηχάνημα ιονισμού του αλεξικεραύνου να αναχαιτίση την απειλή».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ «Αλεξικέραυνα του αυτού τύπου που έχουν τοποθετηθή: εις την Ακρόπολιν των Αθηνών, εις τον ναόν της Αφαίας εις την Αίγιναν, εις τον περίβολον του ναού του Επικουρείου Απόλλωνος και εις το μέγαρον των Ιπποτών της Ρόδου».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες