Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
´Οχι´ στις αναβολές εκδίκασης αγωγών

Αθήνα
Αντίθετο σε κάθε αναβολή εκδίκασης των αγωγών του δημοσίου κατά της μονής Βατοπεδίου είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
«Περαιτέρω αναβολές προδήλως δεν συμβάλλουν στην πληρέστερη διερεύνηση και υποστήριξη της υποθέσεως της οποίας το πραγματικό υλικό και οι νομικές πτυχές έχουν αποτελέσει από μακρού χρόνου και για τις δύο πλευρές αντικείμενο ενδελεχούς απασχολήσεως», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη αναβολή από το Δικαστήριο εκδίκασης της αγωγής του δημοσίου κατά της μονής Βατοπεδίου για έναν και πλέον χρόνο μετά την ημερομηνία που είχε αρχικά ορισθεί και συγκεκριμένα την 14η Φεβρουαρίου του 2012. Την αναβολή είχε ζητήσει ο δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου, ενώ το ελληνικό δημόσιο είχε αντιδράσει υποστηρίζοντας ότι «δεν συντρέχουν λόγοι αναβολής, ότι η υπόθεση είναι ώριμη για συζήτηση και ότι επιβάλλεται η εκδίκαση της για την άμεση αποκατάσταση του τρωθέντος δημοσίου συμφέροντος». Το Νομικό Συμβούλιο πιστεύει ότι και οι επόμενες συναφείς αγωγές, που έχουν προσδιορισθεί προς συζήτηση εντός των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου του 2011 θα εκδικασθούν κανονικά χωρίς αναβολές «και θα υπάρξει επ´ αυτών κατ´ ουσίαν δικαστική κρίση».

ΑΠΟ ΤΗΝ Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Υπεράσπιση διάταξης για τις ζώνες Natura

Αθήνα
´Δεν με ενοχλεί όταν με χαρακτηρίζουν πεισματάρα, άπειρη ή οικονομολάγνα. Με ενοχλεί όταν μου βάζουν ταμπέλες´, λέει η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη σχολιάζοντας τα όσα άκουσε στη Βουλή από συναδέλφους της, όταν συζητήθηκε η επίμαχη διάταξη για τις ζώνες Natura.
Η ίδια, σε συνέντευξή της στο ´Βήμα της Κυριακής´, ομολογεί ότι οι βουλευτές είχαν δίκιο και ότι ακόμη υπάρχουν αδυναμίες στο νομοθετικό πλαίσιο για ορισμένες περιοχές τις οποίες θα προσπαθήσει να διορθώσει στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Από την άλλη πλευρά, υπερασπίζεται την επιλογή της: «Μπορούμε να παραμένουμε απαθείς σε περιοχές που οικοδομούνται εντελώς άναρχα; Μπορούμε να μην συνεχίζουμε να κάνουμε τίποτα για την προστασία της Σκοπέλου, της Αλοννήσου, ακόμη και της Χαλκιδικής;
Aναγνωρίζει ότι ίσως η σύγκρουση με τους βουλευτές να ήταν ηπιότερη, αν είχε ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία ενημέρωσής τους για τις πρωτοβουλίες της.
Οι αντιδράσεις για τις ζώνες Natura μπορεί να προκάλεσαν τον μεγαλύτερο θόρυβο για την ίδια, όμως, η πιο σοβαρή κατηγορία που δέχεται στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι με την πολιτική της στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα ανάπτυξης οικονομικής ή τουριστικής. «Μα ποιος αρνείται την ανάπτυξη; Αλλά το θέμα είναι να συμφωνήσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Η ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε μία περίοδο που το κράτος αναζητεί επειγόντως έσοδα δημιουργεί όντως μία πίεση. Αλλά δεν κρίνονται όλα σε ένα εξάμηνο. Μπορούμε για ένα εξάμηνο να δεσμεύσουμε τις μορφές ανάπτυξης της χώρας για δεκαετίες», σημειώνει.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει

Αθήνα
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας ξεκαθαρίζοντας ότι «διάλογος για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δεν γίνεται και ούτε θα γίνει».
«Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει. Και ούτε οι πρακτικές της Τουρκίας να μας “εξαναγκάσουν” σε ένα τέτοιο “διάλογο” γίνονται ανεκτές», τονίζει σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή».
Επίσης ο κ. Δρούτσας εκφράζει την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στους χειρισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό «δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν που ακολουθεί ο πρόεδρος Χριστόφιας», τονίζει ενόψει της συνάντησης, την Τετάρτη στη Γενεύη, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, του Δημ.Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Δρούτσας εκτιμά ότι η μέχρι τώρα στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες» για τη συνάντηση, ενώ απευθύνει έκκληση στην Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο.
Ο κ. Δρούτσας απορρίπτει το επιχείρημα της Άγκυρας περί αναγκαίας παρουσίας στρατιωτικών της δυνάμεων στην Κύπρο για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. «Δεν υπάρχει νόημα η Τουρκία να συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το δημοψήφισμα (σ.σ. για το σχέδιο Ανάν το 2004) και να αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως επικοινωνιακό παιχνίδι. Έχει έρθει η ώρα για λύση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις του Δημήτρη Χριστόφια άπτονται της ουσίας του Κυπριακού και στοχεύουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος. Αντίθετα, επισημαίνει ότι οι τουρκοκυπριακές προτάσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «κινούνται στη λογική της διχοτόμησης».

6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Ασφάλεια και ενεργειακά
στην ατζέντα της Χίλαρι

Αθήνα
Ολα τα θέματα που βρίσκονται ανοιχτά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αναμένεται να τεθούν κατά την επίσκεψη, πιθανότατα στις 6 Φεβρουαρίου, της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου και τον Δ. Δρούτσα. Σύμφωνα με την ´Ελευθεροτυπία´, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το θέμα της οικονομικής κρίσης, η οποία χαρακτηρίζεται πλέον ως απειλή και στον τομέα της ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Το θέμα της κρίσης θα συζητηθεί και στο διεθνές φόρουμ του Μονάχου, το «Νταβός της ασφάλειας και της άμυνας», στο οποίο θα συμμετάσχει η κα Κλίντον δύο ημέρες πριν την άφιξή της στην Ελλάδα. Στο Μόναχο θα συνεδριάσει και το «κουαρτέτο» για το Μεσανατολικό, με τη συμμετοχή του Μπαν Γκι Μουν και της Κάθριν Αστον, πεδίο στο οποίο η Αθήνα έχει εκφράσει τη διαθεσιμότητά της να αναλάβει τις όποιες μεσολαβητικές πρωτοβουλίες. Από τις συζητήσεις φυσικά δεν μπορούν να λείψουν τα ενεργειακά και το νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή, μέσω και της «στρατηγικής» συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ.

ΤΗΝ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Στην Ελλάδα ο Αυστραλός ΥΠΕΞ

Αθήνα
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, την 1η Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας από το 1997, όταν είχε έρθει στην Αθήνα ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο Ραντ θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Δ. Δρούτσα, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο ΥΠΕΞ είναι οι διμερείς σχέσεις, η διεθνής ασφάλεια, η πάταξη της τρομοκρατίας, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν καθώς, φυσικά, και η οικονομική κρίση. Εκτός από την Ελλάδα ο κ. Ραντ θα επισκεφθεί και άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής με στόχο, εκτός των άλλων, να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για να εξασφαλίσει η Αυστραλία μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα