Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αλλαγές σε σχολεία;

Την κατάργηση πέντε μονοθέσιων και ενός διθέσιου Δημοτικού Σχολείου, όπως και τη δημιουργία δύο νέων Δημοτικών αλλά και την προαγωγή εννέα ακόμα σχολείων προτίθεται να προτείνει, μεταξύ άλλων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων προς το υπουργείο Παιδείας σε ό,τι αφορά τις μεταβολές σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2011-2012.
Την ίδια στιγμή, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων ζητά από το υπουργείο να μην υπάρξει καμία μεταβολή στην υφιστάμενη κατάσταση για το επόμενο σχολικό έτος.
Ειδικότερα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις προτάσεις που επεξεργάζεται, προσανατολίζεται στο να προτείνει την ίδρυση δύο νέων Δημοτικών Σχολείων, του 6/Θ Δ.Σ. 2° Χρυσοπηγής και του 6/Θ Δ.Σ. 3° Κουνουπιδιανών, ενώ προτείνει ακόμα να προαχθούν: το 4/θ Δ.Σ. 4° Ακρωτηρίου-Χωραφακίων σε 6/θ, το 8/θ Δ.Σ. 3° Ακρωτηρίου – Παζινού σε 12/θ, το 3/θ Δ.Σ. Ασκύφου-Σφακιών σε 4/θ, το 2/θ Δ.Σ. Ανωπόλεως Σφακίων σε 3/θ, το 10/θ Δ.Σ. 11° Χανίων σε 12/θ, το 6/θ Δ.Σ. Βαρυπέτρου σε 8/θ, το 8/θ Δ.Σ. 3° Ν. Κυδωνιάς – Αγ. Μαρίνας σε 10/θ, το 8/θ Δ.Σ. 2° Κισάμου σε 9/θ και το 7/θ Δ.Σ. 3° Κισάμου σε 8/θ.
Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις προτείνει το 3/θ Δ.Σ. Στύλου να συγχωνευθεί με το 6/θ Δ.Σ. Νέου Χωρίου, σε 6/θ Δ.Σ. Νέου Χωρίου και σημειώνει σχετικά ότι η συγχώνευση έχει γίνει, ήδη, με τη συναίνεση των γονέων.
Ειδικότερα, για τις καταργήσεις η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας προτείνει να καταργηθούν:
– 1/θ Δ.Σ. Λουτρού. Βρίσκεται, ήδη, σε αναστολή και οι μαθητές μεταφέρονται στο 2/θ Δ.Σ. Ανώπολης.
– 2/θ Δ.Σ. Ροδωπού, λόγω μικρού αριθμού μαθητών. (15). Θα μεταφέρονται στο 12/θ Δ.Σ. Κολυμβαρίου.
– 1/θ Δ.Σ. Νίππους. Βρίσκεται, ήδη, σε αναστολή και οι μαθητές μεταφέρονται στο 6/θ Δ.Σ. Βρυσών.
– 1/θ Δ.Σ. Σέμπρωνα, λόγω μικρού αριθμού μαθητών (2). Θα μεταφέρονται στο 6/θ Δ.Σ. Σκινέ – Φουρνέ.
– 1/θ Δ.Σ. Σφηναρίου. Λόγω μικρού αριθμού μαθητών (4). Θα μεταφέρονται στο 6/θ Δ.Σ. Πλατάνου, όπου φοιτούν και άλλα παιδιά του χωριού.
– 1/θ Δ.Σ. Καληδονίας. Λόγω μικρού αριθμού μαθητών(6). Θα μεταφέρονται στο 12/θ Δ.Σ. Κολυμβαρίου, όπου φοιτούν και άλλα παιδιά του χωριού.
– 1/θ Δ.Σ. Καλαθενών. Λόγω μικρού αριθμού μαθητών (13) και παρά το μακρινό της διαδρομής από τους οικισμούς του Συρικαρίου. Τα παιδιά θα μεταφέρονται στο 6/θ 2° Δ.Σ. Κισσάμου. (Για όλες αυτές τις μεταφορές των μαθητών έχουμε συνεννοηθεί με το ΚΤΕΛ Χανίων, το οποίο μας δήλωσε ότι θα τις αναλάβει).
ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Σε ό,τι αφορά τις μεταβολές στα νηπιαγωγεία η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων προτείνει να ιδρυθούν το 2/θ 6° Νηπιαγωγείο Ν. Κυδωνίας και το 1/θ 38° Νηπιαγωγείο Χανίων.
Επίσης, προτείνει να καταργηθεί το 1/θ Νηπιαγωγείο Νίππους, το οποίο βρίσκεται ήδη σε αναστολή και οι μαθητές του μεταφέρονται στο Νηπιαγωγείο Βρυσών, ενώ προτείνει ακόμα τη συγχώνευση του 1/θ Νηπιαγωγείο Νέου Χωρίου με το 1/θ Νηπιαγωγείο Στύλου, σε 1/θ Νηπιαγωγείο Στύλου καθώς όπως υπογραμμίζει η συγχώνευση έχει γίνει ήδη με τη συναίνεση των γονέων.
Τέλος, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων προτείνει να συσταθούν 11 νέες οργανικές θέσεις μουσικής στα παρακάτω σχολεία: 12/θ 14° Δ.Σ. Χανίων, 9/θ Δ.Σ. Καλυβών, 12/θ 1° Δ.Σ. Σούδας, 12/θ Δ.Σ. Κολυμβαρίου, 12/θ Δ.Σ. Περιβολιών, 11/θ Δ.Σ. Αγροκηπίου, 7/θ Δ.Σ. Πλατανιά, 8/θ Δ.Σ.  Παλαιόχωρας, 7/θ Δ.Σ. 3° Κισάμου, 8/θ Δ.Σ. 3° Ακρωτηρίου-Παζινού, 10/θ Δ.Σ. 11° Χανίων.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ. Ηλίας Ποντικάκης μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου για τις μεταβολές στις σχολικές μονάδες: «Στις προθέσεις μας δεν είναι καμία αναστολή που δεν δικαιολογείται από τα σκληρά αριθμητικά δεδομένα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μιλάμε μόνο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις λίγων ολιγοθέσιων-μονοθέσιων δημοτικών σχολείων. Αντίθετα προτείνουμε να δημιουργηθούν 31 νέες οργανικές θέσεις (2ο σχολείο Χρυσοπηγής, 3ο Κουνουπιδιανών, 6/θέσιο στα Χωραφάκια, 12/θέσιο στον Παζινό, θέσεις στην Αγ. Μαρίνα, στο Βαρύπετρο, στα δύο σχολεία της Κισάμου και νέες οργανικές θέσεις μουσικής».
Ο κ. Ποντικάκης υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση η Διεύθυνση δεν πρόκειται να έρθει σε ρίξη με γονείς που αντιδρούν σε κάποια αλλαγή και συμπλήρωσε ότι το σκεπτικό που ακολουθήθηκε αφορά καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια. «Εμείς πιστεύουμε ότι τα μονοθέσια και ολιγοθέσια είναι πια ξεπερασμένα από τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον με 2 ή 4 μαθητές. Δεν μπορούν να παίξουν τα παιδιά ένα παιχνίδι. Στα μεγαλύτερα σχολεία υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και πιο ζωντανή κοινωνικοποίηση, υπάρχει ζύμωση του μαθητή και πιο πολλές ευκαιρίες μάθησης…», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ποντικάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «όσοι γονείς αντιδρούν δεν βλέπουν το παιδαγωγικό όφελος των παιδιών τους».
«Δεν πρέπει ο τοπικισμός να επικρατήσει μπροστά στο παιδαγωγικό όφελος των μαθητών. Το μόνο μας κριτήριο, είναι το συμφέρον των μαθητών όπως το βλέπουμε ως παιδαγωγοί», ανέφερε ο κ. Ποντικάκης και διευκρίνισε ότι η εισήγηση της Διεύθυνσης είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων στην εισήγηση που απέστειλε στον περιφερειακό διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης προτείνει «οι σχολικές μονάδες του Ν. Χανίων για το επόμενο σχολικό έτος 2011-2012 να λειτουργήσουν όπως το φετινό σχολικό έτος 2010-2011».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Γιάννης Κανδαράκης μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ανέφερε σχετικά: «Η πρόταση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων στην Περιφέρεια Κρήτης είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν όπως είναι φέτος και το επόμενο σχολικό έτος.
Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις, μαζί με τους νέους δημάρχους των καλλικρατικών δήμων έτσι ώστε να δούμε αν
θα πρέπει να καταργηθούν ή να ιδρυθούν καινούργια σχολεία…». Ο κ. Κανδαράκης τόνισε ακόμα ότι «απαιτούνται ιδρύσεις (σ.σ. σχολείων) σε αρκετές περιοχές του Νομού, όπως στον Δήμο Χανίων στην περιοχή Ν. Κυδωνίας, στην περιοχή Ακρωτηρίου κ.λπ…», ενώ καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εισήγηση που υπέβαλλε η Διεύθυνση θα γίνει αποδεκτή από το υπουργείο.

Συνάντηση
στο Δημαρχείο
Χανίων

Τα θέματα της Εκπαίδευσης που αφορούν τον Δήμο Χανίων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης και οι προϊσταμένοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ. Ηλίας Ποντικάκης και Γιάννης Κανδαράκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του δημάρχου στις 10:30 το πρωί.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων πραγματοποίησαν χθες εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που προβλέπονται στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».
Σε σχετική ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του για τις επιχειρούμενες αλλαγές και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Χωρίς να αγνοεί την ανάγκη συζήτησης για διορθωτικές κινήσεις που αφορούν στις ακραίες περιπτώσεις, που τυχόν υπάρχουν, διαφωνεί με τη λογική της κυβέρνησης, που υπακούει στις επιταγές του ΔΝΤ και θέλει να επιβάλλει το “φθηνό σχολείο”… Δεν μπορεί η συγχώνευση σχολείων να είναι προτεραιότητα σήμερα. Αντιθέτως θα έπρεπε να τίθενται ως ζητήματα αιχμής η πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ασκήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο, η ενίσχυση των μαθητών (π.χ. με αντισταθμιστικές δράσεις), η επίλυση σοβαρών προβλημάτων υλικοτεχνικής και κτηριακής υποδομής των σχολείων και γενικότερα η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και όχι η μείωση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που ψήφισε το 2011 (2,75% του ΑΕΠ το χαμηλότερο των τελευταίων 50 χρόνων)».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων κ. Νεκτάριος Πετράκης σε δηλώσεις του χθες ανέφερε μεταξύ άλλων για το θέμα: «Ο εξορθολογισμός όπως αναφέρεται από το υπουργείο δημιουργεί προβλήματα καταργήσεων, αναστολών και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Είναι δεδομένο ότι ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών δεν μπορεί να είναι υπέρ σε μια τέτοια διαδικασία ή τουλάχιστον δεν μπορεί να είναι υπέρ στην περίπτωση που το μοναδικό κριτήριο είναι το οικονομικό όφελος που ενδεχομένως προκύπτει από το κράτος. Από εκεί και πέρα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλά κριτήρια».
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Χανίων Παύλος Κοτσιφάκης δήλωσε σχετικά ότι η ΕΛΜΕ θα παλέψει «προς την κατεύθυνση να μην κλείσει κανένα σχολείο γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι το σωστό» και πρόσθεσε: «Το αν είναι λίγοι ή πολλοί μαθητές αυτό κρίνεται από το πόσους μαθητές θέλεις να βάλεις στο τμήμα ή από το πόσα προκάτ θέλεις να έχεις σε κάθε αυλή. Αρα εμείς στεκόμαστε στο πρώτο κομμάτι που λέει ότι για φέτος δεν θα αλλάξει τίποτα από το στάτους και βεβαίως θα είμαστε σε επιφυλακή και θα μας βρουν μπροστά τους αν πάνε να κλείσουν κάποια σχολεία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα