Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αργό? ίντερνετ

Σοβαρά προβλήματα στη σύνδεσή τους με το διαδίκτυο αντιμετωπίζουν χρήστες του internet και ειδικά επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως σε περιοχές όπως το Ακρωτήρι, ο Αλικιανός, ο Γαλατάς και βρίσκονται μακριά από τους κεντρικούς κόμβους του ΟΤΕ.
Ειδικά τις απογευματινές ώρες, μετά τις 8, η ταχύτητα εξασθενεί υπερβολικά και πολλές φορές χάνεται και η σύνδεση με το διαδίκτυο. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους δεν έχουν δει κάτι να αλλάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα έχει να κάνει με την ανάγκη εκσυγχρονισμού των κόμβων που λειτουργούν σε διάφορα σημεία και από τους οποίους εξυπηρετούνται οι απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο κάτι τέτοιο απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον Οργανισμό, που επισημαίνει ότι οι κόμβοι είναι νέας τεχνολογίας και το πρόβλημα πρέπει να αφορά το software (λογισμικό) των συνδρομητών.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ εξειδικευμένος τεχνικός επεσήμανε πως ´στην τεχνολογία ADSL, η ταχύτητα σύνδεσης εξαρτάται από την απόσταση του συνδρομητή από τον κόμβο (DSLAM). Όσο πιο μακριά από το κέντρο βρίσκεται ο συνδρομητής τόσο εξασθενεί το σήμα και συνεπώς μειώνεται η εφικτή ταχύτητα σύνδεσης (βλ. εικόνα attached). Έτσι, ενώ η μέγιστη απόσταση (μήκος καλωδίου) για να λειτουργήσει το ASDL2+ πρέπει να είναι μικρότερη των 5,5 χλμ., στη πράξη για να πετύχει κανείς ταχύτητα 8 Mbps πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ.´.
Σύμφωνα με τον τεχνικό   για τις περιπτώσεις που αφορούν τις περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το κέντρο των Χανίων το πρόβλημα πρέπει να έχει να κάνει με τη διασύνδεση των DSLAM με το κέντρο του ΟΤΕ στα Χανιά (απ? όπου συνδέεται με την Αθήνα και από εκεί με το διεθνές ίντερνετ). ´Αν π.χ. στα 2 DSLAM του Παζινού είναι συνδεδεμένοι 500 συνδρομητές με μέσο όρο ταχύτητας 5 MBps και συνδεθούν όλοι ταυτόχρονα και χρησιμοποιούν στο μέγιστο τις γραμμές τους, χρειάζεται ένα link Παζινός – Χανιά 5×500= 2.500 Mbps για να μη παρατηρήσουν πτώση στις ταχύτητές τους. Στην πράξη επειδή αυτό δεν γίνεται ποτέ, όλοι οι πάροχοι στον κόσμο θεωρούν ότι μόνο το 10% της χωρητικότητας χρειάζεται και «στριμώχνουν» περισσότερους χρήστες στα Link μεταξύ των κέντρων (Overbooking). Έτσι στο παράδειγμά μας θα προβλέψουν χωρητικότητα για το Link 250 Mbps. 
1. Αν τώρα στους 500 συνδρομητές υπάρχουν 10 που έχουν πάρει πακέτα 24 Mbps και κατεβάζουν όλη μέρα ταινίες (χρησιμοποιώντας στο full τη γραμμή τους) χρειάζονται μόνοι τους όλη τη διασύνδεση Παζινός – Χανιά. Οπότε όλοι οι χρήστες των DSLAM βλέπουν μια μείωση στη γραμμή τους που είναι πιο έντονη τις ώρες αιχμής καθώς η συνολική χωρητικότητα του link μοιράζεται σε όλους τους συνδρομητές.
2. Επίσης αν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι 500 συνδρομητές γίνουν 1.000 (λόγω π.χ. μιας καλής προσφοράς που έφερε πολλούς νέους πελάτες) θα πρέπει το link να αυξηθεί στα 500 Μbps. Πολλές φορές αυτό -αν δεν έχει προβλεφθεί από πριν- είναι χρονοβόρο να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί και για κάποιο διάστημα οι συνδρομητές βιώνουν χαμηλές ταχύτητες´.
Ανεξάρτητα πάντως του τι ισχύει το γεγονός είναι ότι οι καθυστερήσεις στη σύνδεση internet έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο των Χανίων.

Γ.ΚΩΝ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Άντε να δούμε πότε θα ανανεώσουν τις παλιές γραμμές… Αρκετά σπίτια σε περιοχές όπως Ακρωτήρι έχουν PCM χωρίς να μπορούν να το αλλάξουν λόγω μη εκτέλεσης έργων για αλλαγή των γραμμών στην περιοχή. Ντροπή σε μια περιοχή με πολλούς φοιτητές λόγω ΤΕΙ Πολυτεχνείου κ.λ.π.

  2. This is not a sudden overloading of lines, The numbers that download movies all day are very few. The figure in the UK is estimated 3% maximum. Other people who use fast speeds are off the lines faster and so leave them free for extra people.

    The problem is that the lines fall over 30 times a day and take 3 minutes or more to come back. Why?

    I was a comms technician in the UK. I know what I see and your technician whoever he was was not answering the problem

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα