Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Τράπεζα σπόρων Αιγαίου

Θεσσαλονίκη
Σπόρο – σπόρο ´φυτεύουν´ την ελπίδα, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τις ντόπιες, παραδοσιακές ποικιλίες ολόκληρου του Αιγαίου.
Η μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση ´Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας´, έχει δημιουργήσει από το 2005 μια σύγχρονη Κιβωτό για την προστασία του ελληνικού φυτογενετικού υλικού.
´Επειδή κινδυνεύουμε να μην υπάρχει πλέον επιλογή για το αν θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι και μπροστά στην απειλή εξαφάνισης όλων των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών, δημιουργήσαμε την Κιβωτό – Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου, η οποία εδρεύει στην ερευνητική βάση της οργάνωσης, στις Ράχες Ικαρίας. Στόχο έχει τη συγκέντρωση και μακροχρόνια φύλαξη σπόρων, καθώς και τον πολλαπλασιασμό και τη διάδοση της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών από τα νησιά του Αιγαίου´, ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διευθυντής της οργάνωσης, Θοδωρής Τσιμπίδης.
Η Κιβωτός, μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας, κατάφερε να συγκεντρώσει 700 ποικιλίες από νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και παράκτιες περιοχές του Αιγαίου, καθώς και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Περιλαμβάνουν τοπικές ποικιλίες δενδρωδών, κηπευτικών, σιτηρών, ψυχανθών, αμπέλου και βοτάνων.
«Υπάρχουν πολλοί που μας φέρνουν σπόρους για την τράπεζα, αλλά για να καταχωρηθούν στην Κιβωτό, πρέπει πρώτα να ελεγχθούν αν είναι επιμολυσμένοι από γενετικά τροποποιημένες αγροτικές ποικιλίες ή έχουν καταστραφεί από τη χρήση φυτοφαρμάκων», εξηγεί ο κ. Τσιμπίδης. Στην προσπάθειά τους τα μέλη της οργάνωσης συνεργάζονται με την Τράπεζα Σπόρων Φυτογενετικού Υλικού του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, με μη-κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα στη Μεσόγειο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες