Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας

Αθήνα
Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Υπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες, με αφορμή την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι αυτά τα φαινόμενα πυροδοτούν καταστάσεις γενικότερης έντασης.
´Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, όπου οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής´, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστίας.
Όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά η αιτία συμπεριφορών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων που περιορίζουν σημαντικά την απόλαυση βασικών τους δικαιωμάτων και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.
Η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με πολιτικές ενημέρωσης και καλλιέργειας κλίματος ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, είναι βασικά συστατικά για την αντιστροφή του κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού -που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οξύνονται- κάτι που είναι προς όφελος των μεταναστών και προσφύγων αλλά και της κοινωνίας που τους φιλοξενεί.
Η Ύπατη Αρμοστία επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητά από τις αρμόδιες αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξοδική διερεύνηση των περιστατικών, καθώς και την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων  Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Αρμοστία υπογραμμίζει «τη σημασία παρεμβάσεων, που καταπολεμούν φαινόμενα αποκλεισμού, προωθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και συμπεριλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης». Δηλώνει, δε, πρόθυμη να στηρίξει τέτοιου είδους προσπάθειες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα