Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΥΤ. ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ

Την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καλύψει τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), δηλώνει η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη, σχετικά με τη λειτουργία του παραρτήματος Χανίων του ιδρύματος. Στην απάντησή της η κυρία Γεννηματά αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι για το τρέχον οικονομικό έτος έχει αποφασιστεί από το υπουργείο η επιχορήγηση του παραρτήματος ΕΛΕΠΑΠ Χανίων με το ποσό των 81.900 ευρώ, το οποίο θα καταβάλεται τμηματικά.
Αναλυτικότερα, η κυρία Γεννηματά αναφέρει: “Η ΕΛΕΠΑΠ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο, με παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στο Βόλο και στο Αγρίνιο. Επιχορηγείται από τον τακτικό προϋπολογισμό εξόδων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τον τομέα της Πρόνοιας, για την αντιμετώπιση των δαπανών λειτουργίας και εκπλήρωσης του σκοπού αυτών. Σύμφωνα με την αρ. πρωτ ΔΥ5α/36317/19-04-2010 απόφαση της Διεύθυνσης Οικονομικού του Υπουργείου μας, για το τρέχον οικονομικό έτος το Παράρτημα Χανίων επιχορηγείται με το συνολικό ποσό των 81.900 ευρώ. Η επιχορήγηση θα καταβάλεται τμηματικά και ανάλογα με το ποσό διάθεσης, που θα ορίζεται κάθε φορά από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το αρ. 19 του Ν. 2362/95 περί “Δημοσίου Λογιστικού”.
Το υπουργείο αναγνωρίζοντας το έργο που προσφέρουν οι Σύλλογοι, τα ΝΠΙΔ και τα σωματεία ΑμεΑ, γενικότερα, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων Φορέων, καλύπτοντας συμπληρωματικά με έκτακτες επιχορηγήσεις από το προϊόν του Ειδικού Κρατικού Λαχείου τυχόν ελλείμματά τους, σύμφωνα πάντα με τις πιστώσεις που διαθέτει και τα σχετικά αιτήματα των φορέων”.
Στην ερώτησή του ο κ. Δαμιανάκης σημείωνε ότι η ΕΛΕΠΑΠ “έρχεται να καλύψει με τις υπηρεσίες της ένα σημαντικό κενό στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας στο νομό Χανίων. Εντούτοις, σήμερα εκπέμπει “σήμα κινδύνου”, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών και της αδυναμίας του κοινωνικού ιστού, ιδιαίτερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, να αντέξει το βάρος της πλημμελούς κρατικής πρόνοιας”. Και προσέθετε: “Τα έσοδα της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων που προέρχονται από δωρεές, νοσήλια και εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων συνεχώς συμπιέζονται. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, κατά τους πρώτους μήνες του 2010, έχει σημειωθεί μείωση κατά, σχεδόν, 35% των δωρεών και προσφορών πολιτών, στις οποίες και βασίζεται η λειτουργία της, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009”. Ακόμη, ο κ. Δαμιανάκης προειδοποιούσε ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί “θα προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες στο συγκεκριμένο προνοιακό ίδρυμα, τη συρρίκνωση και τελικά τη διακοπή της λειτουργίας του, παρότι η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει ως αυτονόητο τμήμα της καθημερινότητάς της”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα