Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

4ο Γενικό Λύκειο Χανίων: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας εκπαιδευτικών στην Πορτογαλία

Το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ERASMUS+ “The Guardians of Europe”, με την κινητικότητα τριών εκπαιδευτικών του στο Αλτζουστρέλ της Πορτογαλίας.
Ήταν η πρώτη κινητικότητα μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η οποία δοκίμασε και τη δυναμική και τις αντοχές των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Παρά τις αντιξοότητες όμως, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές και εκπαιδευτικοί συνέχισαν να παράγουν έργο και να επικοινωνούν σε σταθερή βάση.

Έτσι, σε πείσμα των καιρών και ακολουθώντας με προσήλωση κάθε μέτρο ασφαλείας, έγινε εφικτή η διά ζώσης συνάντηση και συνεργασία των ευρωπαίων εταίρων, μετά από 18 μήνες απαγόρευσης των σχετικών μετακινήσεων.

Οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (Πολωνία – ως συντονίστρια χώρα, Χώρα των Βάσκων, Ιταλία και Ελλάδα) φιλοξενήθηκαν στις αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις του πορτογαλικού σχολείου, καθώς και στο Δημαρχείο της πόλης.

Εκπαιδεύτηκαν στις εφαρμογές Kodular, Canva, επεξεργασία βίντεο στο Κέντρο Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Δημιουργικότητας ETIC στην πόλη Φάρο (Escola de Tecnologias, Inovação e Criação do Algarve), με σκοπό να κατασκευάσουν εφαρμογή για τηλέφωνα Android, ψηφιακές αφίσες και ένα διαφημιστικό βίντεο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου. Συμμετείχαν σε μια άκρως διαφωτιστική τηλεδιάσκεψη για την πορεία και τις προοπτικές των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων 2021-2027 από τον πορτογαλικό εθνικό οργανισμό ERASMUS+.

Επισκέφθηκαν χώρους φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Faro (λιμνοθάλασσα Ria Formosa), τη Beja (Ιστορικό Κέντρο), της Λισαβόνα (ζώνη του Belem και Ενυδρείο), το τουριστικό θέρετρο Vila Nova de Milfontes και το Aljustrel (την πόλη και τα ορυχεία της) περπατώντας ή χρησιμοποιώντας βάρκα, λεωφορείο, ηλεκτρικό tuc tuc.

Η φιλοξενία της πορτογαλικής ομάδας και του Δημάρχου του Αλτζουστρέλ ήταν πραγματικά συγκινητική και επέτρεψε την άψογη υλοποίηση της κινητικότητας.

Ευχόμαστε κατά το σχολικό έτος 2021-2022, να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία με την αύξηση των εμβολιασμών, ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας να μπορέσουν να αποκτήσουν την πολύτιμη εμπειρία ενός ταξιδιού ERASMUS+, μέσα από τα δύο τρέχοντα προγράμματά του (STEAM, CLIMA) και τη Διαπίστευση ERASMUS, η οποία του απονεμήθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί
Εύη Μαναβάκη, Στεφανία Αρχοντάκη, Σπύρος Ζερβουδάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα