Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

Βελιγράδι
Αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης κάνουν Βελιγράδι και Πρίστινα, αναφορικά με το θέμα του Κοσόβου. Οι Σέρβοι ζήτησαν νέες διαπραγματεύσεις για τα “ανοιχτά ζητήματα” από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταθέτοντας χθες σχετικό ψήφισμα, στο οποίο δεν γίνεται αναφορά στο καθεστώς του Κοσόβου, ενώ την ίδια ώρα, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι εμφανίζεται διατεθειμένος να προσφέρει “ειδικό καθεστώς” στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι
Το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι Σέρβοι, του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε αντίγραφο από το σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών, “καλεί όλες τις πλευρές για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με διάλογο προς το συμφέρον της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή”. Το κείμενο δεν αναφέρει το καθεστώς του Κοσόβου, δηλαδή τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για το Βελιγράδι το οποίο επέμενε μέχρι σήμερα να συζητηθεί το καθεστώς του Κοσόβου στις νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Για τις Αρχές του Κοσόβου πάντως, δεν ετίθετο καν θέμα για νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με την ανεξαρτησία του.
Οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση τις τελευταίες εβδομάδες για την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα για όλα τα εκκρεμή θέματα, χωρίς την προσέγγιση του θέματος της ανεξαρτησίας.
Η αποστολή της Σερβίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε αυτό το σχέδιο ψηφίσματος, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (CΙJ), την περασμένη Πέμπτη, στην οποία αναφέρεται ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τις Αρχές στην Πρίστινα, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ
Πάντως, η κυβέρνηση του Κοσόβου είναι πρόθυμη να προσφέρει ΄΄ειδικό καθεστώς΄΄ στο βόρειο τμήμα, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Την πρόθεση αυτή εξέφρασε ο Ντουγκατζίν Γκοράνι, πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι σε δήλωσή του στην εφημερίδα ΄΄Μπλιτς΄΄ του Βελιγραδίου.
« Ο πρωθυπουργός Θάτσι πολλές φορές εξέφρασε ετοιμότητα για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για το βόρειο Κόσοβο. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών λύσεων και μία απ? αυτές είναι η παροχή ειδικού καθεστώτος, εντός των συνόρων του Κοσόβου», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Γκοράνι.
Το ΄΄ειδικό καθεστώς΄΄ για το βόρειο Κόσοβο όλο και συχνότερα τελευταία εκφράζεται ως πρόταση που ενδεχομένως θα αναιρέσει την άρνηση των Σέρβων να αποδεχθούν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.
Πρόσφατα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα Κρίστοφερ Ντελ ενημερώνοντας ξένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε, ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου εξετάζει σοβαρά αυτήν την προοπτική. Ο αμερικανός Πρέσβης χθες δήλωσε, ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του και ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την αυτονομία τμήματος του Κοσόβου.
Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία εκτιμούν ότι εάν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, επικυρώσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσοβο, θα δημιουργηθούν ενδεχομένως οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Η αναπληρωτής ΥΠΕΞ του Κοσόβου, Φλ. Τσιτάκου ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Ε.Ε. επεξεργάζεται διακήρυξη που θα επικυρώνει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και η οποία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Φθινόπωρο. Διακήρυξη, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο, προτίθεται να καταθέσει και η Σερβία. Για το Βελιγράδι η επερχόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να υπερασπιστεί τις θέσεις του στο ζήτημα του Κοσόβου. Στις αναλύσεις που γίνονται στον σερβικό Τύπο εκτιμάται ότι εάν η σερβική κυβέρνηση ΄΄χάσει΄΄ και αυτή τη μάχη τότε θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη στάση της μιας και το Κόσοβο θα αποτελέσει και επίσημα πλέον, βασικό όρο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα