Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΑΕΚ

Επίτιμο μέλος της αναγόρευσε χθες τον δήμαρχο Χανίων, Κυριάκο Βιρβιδάκη η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, για την προσφορά του στην ΙΛΑΕΚ και γενικά στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της πόλης των Χανίων.
Η εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας έγινε και ιστορική ανασκόπηση της ίδρυσης και των δραστηριοτήτων της ΙΛΑΕΚ, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Η απόφαση για τη βράβευση του κ. Βιρβιδάκη ήταν ομόφωνη τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΛΑΕΚ όσο και από τη γενική της συνέλευση, τόνισε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», η πρόεδρος της Εταιρείας, Αρχόντισσα Ναναδάκη – Παπαδερού.
Η ίδια επισήμανε ότι «ο λόγος για τον οποίο αναγορεύουμε εμείς σήμερα τον κ. Βιρβιδάκη σε επίτιμο μέλος της Εταιρείας είναι γνωστός, εν πολλοίς, στους Χανιώτες. Η ΙΛΑΕΚ επί σαράντα χρόνια αναζητούσε μια στέγη. Διαθέτει ένα σπάνιο λαογραφικό υλικό, αλλά κυρίως διαθέτει μία βιβλιοθήκη με 5.000 τόμους βιβλίων, σπάνιες εκδόσεις, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν στο φρούριο του Φιρκά, διότι εκεί εφιλοξενείτο η ΙΛΑΕΚ. Ο Φιρκάς όμως ήταν εντελώς ακατάλληλος χώρος, τα βιβλία μας κινδύνευαν να καταστραφούν και πολλά θέλουν ήδη συντήρηση. Κατά καιρούς, όχι μόνον εγώ βέβαια, όλα τα Διοικητικά Συμβούλια της ΙΛΑΕΚ, έτρεχαν για να εξασφαλίσουν μία στέγη. Εκεί που βρήκαμε ευήκοον ους ήταν στον κ. Βιρβιδάκη. Έχει μία ευαισθησία, όπως αποδείχθηκε, στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Χανίων».
Η κα Ναναδάκη – Παπαδερού πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος Χανίων «μας παραχώρησε το θαυμάσιο γραφείο που έχουμε σήμερα και το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, απέναντι από την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, πάνω από το ΚΑΜ. Παράλληλα, ο Δήμος επισκευάζει ήδη και θα μας παραχωρήσει και τα δύο πλαϊνά κτήρια. Και αυτό γιατί στο κτήριο που στεγαζόμαστε σήμερα έχουμε βάλει τη βιβλιοθήκη μας, το λαογραφικό υλικό, όμως, βρίσκεται ακόμα στον Φιρκά. Όταν, λοιπόν, μας παραδοθούν και τα πλαϊνά κτήρια θα μεταφέρουμε το λαογραφικό υλικό στον νέο κατάλληλο χώρο».
Η κα Ναναδάκη – Παπαδερού υπογράμμισε, ακόμη, ότι χάρις σε πρωτοβουλία του δημάρχου Χανίων η ΙΛΑΕΚ κατάφερε να μπει σε πρόγραμμα και να λάβει 30.000 ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την αγορά νέων βιβλιοθηκών και εξοπλισμού των γραφείων της.
«Για όλα αυτά που έκανε ο κ. Βιρβιδάκης όχι μόνο του αξίζει να τον κάνουμε επίτιμο μέλος, αλλά ίσως και πολλά άλλα. Άλλωστε, δική μας είναι μάλλον η τιμή και όχι δική του», κατέληξε η πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης σημείωσε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ότι «με την αναγόρευσή μου σε επίτιμο μέλος της ΙΛΑΕΚ θεωρώ ότι απολαμβάνω μιας ιδιαίτερα σημαντικής τιμής. Μιας τιμής, η οποία έρχεται από ένα φορέα, ο οποίος έχει σαν στόχο -και έχει πετύχει σε σημαντικό βαθμό τον στόχο του- την ανάδειξη της Ιστορίας, των μνημείων και του Πολιτισμού του τόπου μας, αλλά, παράλληλα, είναι μια φωλιά πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι προβληματίζονται για την κοινωνία, για τα κοινωνικά δρώμενα και για το τι συμβαίνει στην εποχή μας γενικότερα».
Ο κ. Βιρβιδάκης ευχαρίστησε «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΛΑΕΚ γι’ αυτήν την τιμή, όπως επίσης την πρόεδρο, την κα Ναναδάκη, πρόταση της οποίας υπήρξε αυτή η ομόφωνη απόφαση, για την εκτίμηση την οποία έχει στο πρόσωπό μου. Μια εκτίμηση, η οποία βεβαίως αντανακλά στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και στο σύνολο του Δήμου, διότι το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και το οποίο σχετίζεται με την ανάδειξη των μνημείων, την προβολή και τη διάσωσή τους, είναι ένα έργο που σχετίζεται με μια συνολική προσπάθεια του Δημοτικού Συμβουλίου και των εργαζομένων στον Δήμο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα