Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

Στο έλλειμμα ορθολογικής διαχείρισης, σε μη ελεγχόμενες -προς το παρόν- απώλειες, αλλά και σε σπατάλη οφείλεται, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και πρόεδρο του ΟΑΔΥΚ, Θανάση Καρούντζο, το άδειασμα της λίμνης της Αγιάς, που παρατηρείται και φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από φορείς και σωματεία για τις επιπτώσεις στον υδροβιότοπο.
Το θέμα συζητήθηκε χθες, σε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, στην Αγιά, υπό την προεδρία του κ. Καρούντζου. Ευθύνες στον ΟΑΔΥΚ για την υφιστάμενη κατάσταση επέρριψε ο πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Βαρυπέτρου, Παύλος Γιαννικάκης, ενώ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγιάς – Κολυμπαρίου, Λευτέρης Παπαδάκης επισήμανε ότι εδώ και 20 ημέρες οι περισσότερες περιοχές στο Κολυμπάρι δεν έχουν νερό για άρδευση.
«Τις λύσεις δεν τις δίνει ο περιφερειάρχης, ούτε έχει τα χρυσά κλειδιά για να δίνει νερό. Αύριο» (σ.σ. σήμερα) «η Υπηρεσία Υδάτων της Περιφέρειας θα επισκεφθεί όλη την περιοχή, θα εντοπίσει όλες τις περιπτώσεις που γίνεται η διαχείριση του νερού, από ποιες πηγές και σε ποια μέρη, θα μου καταθέσουν μία πρόταση και από ‘κει και πέρα θα κάνουμε μια κουβέντα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να γίνει μια ορθολογική διαχείριση. Είναι πασιφανές ότι χάνεται νερό, δεν γίνεται ορθολογική διαχείριση και υπάρχει και σπατάλη», δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Καρούντζος.

Ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου
Ανακοίνωση για το θέμα, με την οποία απαντά σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΑΔΥΚ, εξέδωσε χθες ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου. Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Βαρυπέτρου, Παύλος Γιαννικάκης επισημαίνονται τα εξής:
«Ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να απαντήσει διά Τύπου στον αναπληρωτή διευθυντή του ΟΑΔΥΚ κ. Μάρκο Πατρελάκη και προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με το δημοσίευμα στα “Χ.Ν.” στης 23 Ιουλίου. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου αντλεί νερό μόνο από τις πηγές Κολύμπα στην Αγιά με φυσική ροή, οι οποίες έβγαζαν 4.000 κυβικά ανά ώρα για εξυπηρέτηση 13.000 στρεμμάτων. Σε πρόσφατη μέτρηση, από την αρμόδια αρχή, η μείωση της παροχής από τις πηγές είναι αισθητή αφού φτάνει στα 1.200 κυβικά ανά ώρα.
Με οικονομία από τα μέλη του Οργανισμού, με μοντέρνα συστήματα στάγδην άρδευσης και λόγω μέρους της εγκατάλειψης της αγροτικής γης, μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε μέρος της ζήτησης. Κύριος υπεύθυνος και υπαίτιος για την κατάσταση είναι ο ΟΑΔΥΚ, αφού τα λάθη του παρελθόντος, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, με την επέκταση των έργων του σε νερό ύδρευσης – άρδευσης, αφού προηγήθηκαν τα έργα χωρίς τις απαιτούμενες έρευνες και μελέτες για τα νερά.
Σαν αποτέλεσμα, έχει να παίρνει το νερό από τους ΤΟΕΒ, από τον Δήμο Χανίων και από τις πηγές που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη της Αγιάς που την εμπλούτιζαν, αντλώντας 4.500 κυβικά ανά ώρα μόνο από τις γεωτρήσεις που βρίσκονται στη περιοχή των Μυλωνιανών. Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι πριν από χρόνια σε μια γεώτρηση που υπέστη βλάβη και σταμάτησε να λειτουργεί (παροχής 800 κυβικών ανά ώρα) για κάποιες ημέρες, είχε σαν αποτέλεσμα να επανέλθει το νερό που αντλούσε η κοινότητα. Η συγκεκριμένη πηγή βρίσκεται πολύ κοντά από τις πηγές που αντλεί ο Οργανισμός μας. Χωρίς καμία παρέμβαση από οποιοδήποτε φορέα, αλλά με υπευθυνότητα και οικολογική συνείδηση, σε συνεννόηση με τη διευθύντρια της ΔΕΒ Χανίων κα Σταυρούλα Κουγιάννη και πριν από χρόνια επί διευθύνσεως του ΟΑΔΥΚ από τον κ. Παρασκάκη, το αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου δεν λειτουργούσε Κυριακές και στο εξής ούτε από το Σάββατο το απόγευμα, έτσι ώστε το νερό από τις πηγές μας να εμπλουτίζει τη λίμνη της Αγιάς και να τροφοδοτείται από εκεί ο ΤΟΕΒ Κολυμβαρίου.
Σκοπός του σχετικού δημοσιεύματος ήταν η παραπληροφόρηση των αναγνωστών και η απόδοση ευθυνών στον Οργανισμό μας, που καμία ευθύνη δεν φέρει. Από τη λίμνη της Αγιάς εξακολουθεί να φεύγει νερό από τα θυροφράγματα που είναι εγκατεστημένα παρ’ όλες τις παρεμβάσεις μας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο περιορισμός της σπατάλης του νερού, κυρίως από τον αστικό πληθυσμό αφού διοχετεύεται σε αυτόν το 70%, θα είναι προς όφελος όλων μας.
Η πολιτεία με τη σειρά της θα πρέπει να προβεί σε μέτρα για την αποταμίευση των νερών κατά τη χειμερινή περίοδο και να μη φεύγουν προς τη θάλασσα, για την αποφυγή καταστάσεων όπως η φετινή, αφού το φαινόμενο της λειψυδρίας και της κακής διαχείρισης από τον ΟΑΔΥΚ, θα υπάρχει και μελλοντικά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα