Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ
(dmaridakis@yahoo.gr)
Με τους υπεύθυνους να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο – για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες – η λίμνη της Αγιάς “στέρεψε” από νερό. Ο ΟΑΔΥΚ “φωτογραφίζει” ως υπαίτιο τον ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου, από τον ΤΟΕΒ υποστηρίζουν ότι δεν αντλούν νερό από τη λίμνη και ότι
το πρόβλημα είναι οι διαρροές, ενώ ο δήμαρχος Θερίσου Γιώργος Τσαπάκος δηλώνει έτοιμος να προσφύγει – σήμερα – στη Δικαιοσύνη, αν δεν βελτιωθεί άμεσα η εικόνα της λίμνης.
Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή η λίμνη είχε αδειάσει από νερό. Με παρεμβάσεις του ΟΑΔΥΚ και την παύση άντλησης από τον ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου, από το απόγευμα του Σαββάτου έως και την Κυριακή, τη Δευτέρα η στάθμη του νερού της λίμνης άρχισε ξανά να ανεβαίνει. Ωστόσο, ενώ τη Δευτέρα η στάθμη είχε ανέλθει στους 82 πόντους, ήδη την Τρίτη το μεσημέρι βρίσκονταν στους 44 και χθες η λίμνη είχε μετατραπεί εκ νέου σε βάλτο…
Ο ΟΑΔΥΚ
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ Μάρκος Πατρελάκης, μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, υποστήριξε ότι ο ΟΑΔΥΚ “δεν παίρνει σταγόνα από τη λίμνη” και άφησε αιχμές για την εικόνα που παρουσιάζει η λίμνη κατά του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ζήτησε από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, Σταυρούλα Κουγιάννη, και τον δήμαρχο Θερίσου κ. Τσαπάκο, να παρέμβουν στον ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου για να σταματήσει την άντληση του νερού από τη λίμνη: “Ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου έχει αναλάβει να κλείνει το νερό από Σάββατο απόγευμα μέχρι Δευτέρα πρωί και διαπιστώθηκε ότι η λίμνη το πρωί της Δευτέρας είχε 82 πόντους και την Τρίτη το μεσημέρι είχε 44 πόντους. Δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση (σ.σ. για την πτώση της στάθμης) παρά μόνο ότι λειτουργούν τα παλιά συστήματα του Βαρυπέτρου τα οποία ξαναπαίρνουν νερό”, είπε ο κ. Πατρελάκης και συμπλήρωσε ότι ο ΟΑΔΥΚ τοποθέτησε χθες ένα “κώδωνα” στη δεξαμενή από την οποία περνάει ο αγωγός που συνδέει τη λίμνη με το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ προκειμένου να σταματήσει η διαρροή νερού από αυτό το σημείο: “Τα θυροφράγματα που υπάρχουν εκεί είναι πολύ παλιά και έχουν διαρροές. Αυτές φεύγουν προς τον Κερίτη. Είναι βέβαια μικρές…”, είπε.
Η Δ/ΝΣΗ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων της Ν.Α. Χανίων κα Κουγιάννη, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, υποστήριξε ότι ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου “δεν αντλεί νερό από τη λίμνη” και πρόσθεσε ότι το – πιθανότερο – είναι το νερό να χάνεται από τα παλιά θυροφράγματα: “Ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου δεν τραβάει από πουθενά αλλού παρά μόνο από την πηγή Κολύμπα που έχει δικαίωμα”, είπε, ενώ στην επισήμανσή μας ότι η διαρροή από τα θυροφράγματα είναι μικρή για τόσο μεγάλη απώλεια νερού αντέτεινε ότι η διαρροή είναι συνεχής γι’ αυτό και είναι μεγάλη. Η κα Κουγιάννη σημείωσε ακόμα ότι σήμερα, για 2-3 ώρες, ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου δεν θα τραβήξει νερό από την πηγή, ενώ δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στον ΟΑΔΥΚ αναφέροντας ότι μπορεί ο ΟΑΔΥΚ τώρα να μην αντλεί νερό, ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα πήγαινε νερό στο Πατελάρι…
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΡΙΣΟΥ
Έτοιμος να προσφύγει στον εισαγγελέα δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θερίσου Γιώργος Τσαπάκος προκειμένου να μπει ένα τέλος στο άδειασμα της λίμνης: “Είναι απαράδεκτο και ντροπή”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Έγίναν συσκέψεις και λήφθηκαν κάποια μέτρα. Σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί έκλεισαν τελείως την έξοδο συνεργεία του Δήμου που σημαίνει ότι δεν φεύγει από εκεί το νερό. Η επόμενη κίνηση είναι βέβαια να πάω στον εισαγγελέα. Πιθανόν να πάω αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί για να τελειώσει το ζήτημα οριστικά και αμετάκλητα”.

Αρνητικά σχόλια
Καθημερινά είναι τα αρνητικά σχόλια των επισκεπτών για την κατάντια του υγροβιότοπου της Αγιάς. ‘Οπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες της περιοχής, Γιώργος Κολιός και Γιάννης Ανδρεαδάκης, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες φεύγουν απογοητευμένοι από την περιοχή αφού στη θέση της λίμνης αντικρίζουν ένα βούρκο…: “Τα σχόλια του κόσμου είναι κάθε άλλο παρά ωραία”, είπε στα “Χ.Ν.” ο κ. Κολιός και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: “Τόσο οι ξένοι όσο και οι Αθηναίοι που άλλες φορές έρχονταν και έβλεπαν μια ωραία λίμνη – βλέπουν τα χάλια μας και γεμάτοι απογοήτευση σηκώνονται και φεύγουν. Οι τουρίστες μας δείχνουν τον χάρτη και μας ρωτάνε “πού είναι η λίμνη;”. Ο κόσμος που έρχεται να επισκεφθεί το ωραίο αυτό μέρος απογοητεύεται”.
Ο κ. Ανδρεαδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι υπηρεσίες δείχνουν να αδιαφορούν για την τύχη της λίμνης και πρόσθεσε ότι τα σχόλια των επισκεπτών για την αντιαισθητική εικόνα που αντικρίζουν είναι συνεχή.
Επίσης, τόνισε ότι κάθε χρόνο η έκταση της λίμνης ελαττώνεται εξαιτίας της έλλειψης φροντίδας και ενδιαφέροντος από τους αρμόδιους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα