29.9 C
Chania
Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025

ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΣΟΚ ΧΑΝΙΩΝ

“Η εφαρμογή του ΣΧΟΑΠ και της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης αποτελεί όχι απλώς προτεραιότητα αλλά αναγκαιότητα για την σωστή διαχείριση του φυσικού μας πόρου που λέγεται Ελαφονήσι, για την βιώσιμη και όχι την άναρχη ανάπτυξή του. Το Ελαφονήσι μπορεί και πρέπει να γίνει το πρότυπο της «Πράσινης Ανάπτυξης» του Νομού.
Σ΄αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι(φορείς- κόμματα- διοίκηση ?πολίτες), να κινηθούμε, αυτό θα πρέπει να διεκδικήσουμε γιατί το Ελαφονήσι αναμφίβολα αποτελεί ένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα”.
Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Περιβάλλοντος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χανίων. Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Η αμοιβαιότητα που συνδέει τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει , τις τελευταίες δεκαετίες, ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ολοένα και περισσότερο γίνεται αποδεκτή η άποψη ότι από την έκβαση του αγώνα ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή θα εξαρτηθεί το μέλλον της ανθρωπότητας και η εξέλιξη του πολιτισμού. Η προσπάθεια δεν πρέπει, βέβαια, να αποβαίνει τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια αλλά να συμβάλλει στον επαναπροσδιορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων της. Γι? αυτόν το λόγο στόχος των σύγχρονων κοινωνιών είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.
Η βασική μας παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να γίνει μέσα από τη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία πρέπει να επανα-καθοριστεί με βάση τα περιβαλλοντικά πρότυπα έτσι ώστε να:
-εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες
-χρησιμοποιεί ανανεώσιμες και ήπιες μορφές ενέργειας και τεχνολογίας
-διατηρεί την ισορροπία των οικοσυστημάτων της χώρας και την πολιτιστική της κληρονομιά
-βασίζεται στην αποκέντρωση, το δημοκρατικό προγραμματισμό και τον κοινωνικό έλεγχο
-διατηρεί και να προβάλλει τις ελληνικές αξίες και παραδόσεις
Ταυτόχρονα, τίθεται το ερώτημα εάν η σχέση μεταξύ οικονομίας και περιβάλλοντος αποτελούν ένα εγχώριο τοπικό πρόβλημα ή ένα παγκόσμιο θέμα. Εύκολα οδηγείται κανείς στη διαπίστωση ότι βασική θέση στο πρόβλημα κατέχει ο άνθρωπος, ο οποίος βάζει σε κίνδυνο την αναπαραγωγή του ζωτικού του χώρου και έτσι γίνεται κινητήριος μοχλός της οικολογικής καταστροφής. Το περιβάλλον που κάποτε αντιμετωπιζόταν ως ένα ζήτημα που ενδιέφερε μόνο μια μειοψηφία ανθρώπων και αποτελούσε τοπικό πρόβλημα, τώρα διευρύνεται και παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Την ίδια στιγμή η ίδια η φύση των προβλημάτων φέρνει το σύγχρονο άνθρωπο ενώπιον των ευθυνών του.
Είναι διαπιστωμένο ότι το φυσικό περιβάλλον του νομού μας έχει πλεονεκτήματα ως φυσική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Είναι όμως επίσης διαπιστωμένο ότι το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας Κινδυνεύει…
Ο νομός διαθέτει ιδιαίτερης σημασίας φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Είναι απαραίτητο λοιπόν οι περιοχές με αυτούς τους πόρους, όπως το Ελαφονήσι, να αναδειχθούν ως μοντέλα διαφορετικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που θα στοχεύει στην προστασία και τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος και θα βασίζεται στον πλούτο της Βιοποικιλότητας και της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας.
Αυτός ο πλούτος εάν διαχειριστεί σωστά και αποτελεσματικά, μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για μια άλλου τύπου Ανάπτυξη, την Πράσινη Ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη συμβατή με το περιβάλλον, σε περιοχές γεωγραφικά αποκλεισμένες που τα οφέλη της θα διαχέονται στον τοπικό πληθυσμό.
Η προστασία των περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος συνιστά αναπτυξιακή τουριστική ευκαιρία για τον τόπο μας. Όλα εξαρτώνται από την ικανότητά μας να ενσωματώσομε την παράδοση και την αρχιτεκτονική στις νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Τις μορφές τουρισμού που θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αλλά και συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα.
Η πράσινη ανάπτυξη είναι το μέλλον. Διότι είναι η μόνη αναπτυξιακή επιλογή  που έχει όχι μόνο ο νομός αλλά και η χώρα μας, εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική από τη μια μεριά και βιώσιμη από την άλλη, σ? ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά γεμάτο με προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.
«Πράσινη ανάπτυξη», μεταξύ άλλων σημαίνει ριζοσπαστική αναπροσαρμογή στις πολιτικές μας. Και στο κράτος, και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά.
Σημαίνει σύγκρουση με τον παραδοσιακό κρατισμό, τα πελατειακά δίκτυα, τον κρατισμό τον συγκεντρωτικό,  τον γραφειοκρατικό.
Σημαίνει επένδυση στον πολίτη.
Αυτός ήταν και είναι ένας από τους εθνικούς στόχους της νέας κυβέρνησης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα το πράξουμε με πλήρη συναίσθηση του βάρους που επωμιζόμαστε.
Έχουμε δεσμευτεί να πούμε τέρμα στο κράτος – θεατή, που παραδίδει κάθε δημόσιο αγαθό βορά στην κερδοσκοπία.
Έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε προς μία ανάπτυξη που βάζει όρια στη βουλιμία μιας άναρχης αγοράς και έχει επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας μας και βεβαίως και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό, για μας η πράσινη ανάπτυξη είναι στρατηγικής σημασίας, είναι στρατηγική μας επιλογή.
Ως Τομέας Περιβάλλοντος της Ν.Ε. Χανίων του ΠΑΣΟΚ, κατά την διάρκεια της διημερίδας με θέμα Περιβάλλον – Ανάπτυξη – Άνθρωπος που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 2008, είχαμε με ιδιαίτερη έμφαση επισημάνει ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπισθούν με τη συμμετοχή όλων των πολιτών αλλά κυρίως με την ποιοτική αναβάθμιση της κρατικής λειτουργίας. Μιας αναβάθμισης που όχι μόνο διεκδικούσαμε και οραματιζόμαστε αλλά που δεσμευόμαστε γι? αυτήν.
Είχαμε, μεταξύ των άλλων, υιοθετήσει την άποψη της άμεσης ολοκλήρωσης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Ελαφονήσι και της ένταξής της στο υπό συζήτηση τότε ΣΧΟΑΠ του Δήμου Ινναχωρίου.
Σήμερα, που το ΠΑΣΟΚ κυβερνά την χώρα, θεωρούμε ότι η προεκλογική μας θέση και άποψη αποτελεί ταυτόχρονα και δέσμευση για ν΄αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε την άμεση υπογραφή και εφαρμογή του ΣΧΟΑΠ του Δήμου Ινναχωρίου όπως αυτό έχει κατατεθεί από τον Φεβρουάριο του 2010 στην Περιφέρεια Κρήτης.
Η εφαρμογή του ΣΧΟΑΠ και της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης αποτελεί όχι απλώς προτεραιότητα αλλά αναγκαιότητα για την σωστή διαχείριση του φυσικού μας πόρου που λέγεται Ελαφονήσι, για την βιώσιμη και όχι την άναρχη ανάπτυξή του .
Το Ελαφονήσι μπορεί και πρέπει να γίνει το πρότυπο της «Πράσινης Ανάπτυξης» του Νομού. Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι(φορείς- κόμματα- διοίκηση ?πολίτες), να κινηθούμε, αυτό θα πρέπει να διεκδικήσουμε γιατί το Ελαφονήσι αναμφίβολα αποτελεί ένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα