Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

Συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Γαύδου θα επιδιώξει -με τη συνδρομή του περιφερειάρχη Κρήτης Θανάση Καρούντζου- για αύριο, Τρίτη, ή μεθαύριο, Τετάρτη, αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου του νησιού.
Στο μεταξύ, ανυπολόγιστη είναι η οικονομική ζημιά που υφίστανται οι επαγγελματίες του Γαύδου από τη διακοπή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, καθώς πολλοί από όσους είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο ακριτικό νησί είναι αναγκασμένοι να αλλάξουν πλέον προορισμό.
Ανοιχτή σύσκεψη με θέμα το πρόβλημα που έχει προκύψει πραγματοποιήθηκε προχθές στη Γαύδο, με τη συμμετοχή κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού και του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Ο κοινοτάρχης Στρατής Λαμπάκης, μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, επεσήμανε ότι, όπως αποφασίστηκε, σήμερα θα βρίσκεται στα Χανιά αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Γαύδου με σκοπό, μέσω του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Καρούντζου, να προγραμματιστεί μια συνάντηση, αύριο ή μεθαύριο, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Αθήνα.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λαμπάκης, στη συνάντηση που επιδιώκεται να γίνει πρόκειται να συμμετέχουν ακόμα ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης και οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ε. Δαμιανάκης και Μ. Σκουλάκης: “Εμείς ζητάμε να δοθεί μια παράταση έως το τέλος Οκτωβρίου ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα την καλοκαιρινή σεζόν”, είπε ο κ. Λαμπάκης και πρόσθεσε ότι εναλλακτικά – αν δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα της παράτασης – θα μπορούσε να επιδοτηθεί η άμεση δρομολόγηση ενός σκάφους που να πληροί τις προδιαγραφές.
Στο μεταξύ, ερωτηθείς ο κ. Λαμπάκης για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο ξαφνικός αποκλεισμός του νησιού, τόνισε ότι ματαιώθηκαν πάρα πολλές αφίξεις από ταξιδιώτες οι οποίοι είχαν σκοπό να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές στους στο ακριτικό νησί: “Καταλαβαίνετε ότι όσοι είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν το νησί θα διαλέξουν άλλο μέρος για να κάνουν τις διακοπές τους. Υπάρχει τεράστια οικονομική ζημιά. Η τουριστική σεζόν είναι μικρή στο νησί και εμείς ζούμε από τον τουρισμό”, είπε καταλήγοντας.
“ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ Η ΓΑΥΔΟΣ”
Να συνεχίσει να εξυπηρετείται η Γαύδος έως τέλος του χρόνου από τα δύο πλοία της ΑΝΕΔΥΚ, ζητά με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς και τον γενικό γραμματέα Ναυτιλιακής Πολιτικής Γιώργο Βλάχο, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων (ΕΠΚΧΑΝ).
Συγκεκριμένα, στην επιστολή επισημαίνεται, αρχικά, ότι η Γαύδος είναι ένα ακριτικό νησί που – τα τελευταία χρόνια – έχει αναπτυχθεί ο καλοκαιρινός τουρισμός, προς οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό όφελος των λιγοστών κατοίκων της και της πολιτείας γενικότερα. Στη συνέχεια, η ΕΠΚΧΑΝ προτείνει προς τους συναρμόδιους υπουργούς δύο λύσεις:
“α) Διατήρηση της γραμμής ως έχει σήμερα, δηλαδή, να εξυπηρετείται από τα δύο πλοία που έχει δρομολογήσει η εταιρεία ΑΝΕΔΥΚ με βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (μέχρι 31-12-2010) μια και ο πρόεδρός της δημόσια καταθέτει ότι έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα και πληρούν τις προδιαγραφές της οδηγίας, αλλά και ότι προτίθεται η εταιρεία τον επόμενο χρόνο να δρομολογήσει νέο πλοίο. Η πρόταση αυτή, αφενός μεν δεν θα διαταράξει την μέχρι σήμερα συγκοινωνιακή ισορροπία, δεν θα δημιουργήσει οικονομική επίπτωση στους κατοίκους της νήσου και η εταιρεία λαϊκής βάσης ΑΝΕΔΥΚ, δεν θα περιέλθει σε οικονομικό μαρασμό μια και έχει επενδύσει χιλιάδες ευρώ στη νέα ανακαίνιση.
β) Επειδή η απαγόρευση αναφέρεται βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ότι το δρομολόγιο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 19 μιλίων, να γίνει τροποποίηση του δρομολογίου μέσω της νήσου Γαυδοπούλας. Με δρομολόγιο Σφακιά- Γαυδοπούλα 17 μίλια Γαυδοπούλα – Γαύδος 4 μίλια.”
Η ΕΠΚΧΑΝ σημειώνει ακόμα ότι στο άρθρο 7 της ίδιας Οδηγίας αναφέρεται η  δυνατότητα στον υπουργό “να εξαιρεί κάποιες περιπτώσεις που κρίνει ότι είναι σκόπιμο” και καλεί την υπουργό, εφ? όσον η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου κρίνει ότι δεν τίθεται θέμα για την ασφάλεια των επιβατών, να εξαιρέσει τη Γαύδο από τη συγκεκριμένη Οδηγία.
Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα